- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι «πληγές» της ΝΕΡΙΤ

09/05/14 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ,ΘΕΜΑΤΑ - MEDIA

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Τους τελευταίους περίπου πέντε μήνες της διάγει η σημερινή διοικητική πυραμίδα της ΝΕΡΙΤ, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τόσο το πρώτο Διοικητικό όσο και το πρώτο Εποπτικό Συμβούλιο έχουν θητεία ενός έτους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει διεθνής εταιρεία αξιολόγησης να καταλήξει σε δέκα προσωπικότητες κύρους και από αυτή τη λίστα να επιλεγούν τα επτά μέλη του νέου Ε.Σ. που μαζί με τον αρμόδιο υπουργό κι έπειτα από σχετική δημόσια πρόσκληση θα επιλέξουν το καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς γιατί, αφού από τον Ιούνιο ήδη θα πρέπει να αρχίσει η παραπάνω διαδικασία, υπήρξε τοποθέτηση νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στη ΝΕΡΙΤ, του Αντώνη Μακρυδημήτρη (καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) μετά την απομάκρυνση του καθηγητή Γιώργου Προκοπάκη. Κίνηση που, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε νέες ενστάσεις. Οχι βέβαια για το πρόσωπο που επιλέχθηκε, αλλά για τον τρόπο και το γιατί έγινε.

 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) που επισημαίνει ότι το «πραξικόπημα που ξεκίνησε με το μαύρο στην ΕΡΤ και την κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συνεχίζεται. Οι ίδιοι που κατάγγελλαν υποκριτικά τη διαφθορά των αδιαφανών προσλήψεων της παλαιάς ΕΡΤ (τα καμώματα των δικών τους παλαιοκομματικών δηλαδή) ξαναπαίζουν ξεδιάντροπα το ίδιο παιχνίδι ανομίας. Στο πλαίσιο του γενικότερου αλισβερισιού προσλήψεων του νέου μορφώματος της ΝΕΡΙΤ, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια τον δικό τους νόμο, που προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για την επιλογή του προέδρου». Εξηγεί ότι με βάση τη νομοθεσία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος «επιλέγεται με δημόσια πρόσκληση του Εποπτικού Συμβουλίου, μέσω ανεξάρτητου ιδιωτικού φορέα επιλογής, που αξιολογεί τις υποψηφιότητες και υποδεικνύει τους τρεις υποψηφίους που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Ενας από αυτούς επιλέγεται, μετά από ακρόαση, από το Εποπτικό Συμβούλιο. Τα ίδια ισχύουν, σύμφωνα με την παρ. 10 του ίδιου άρθρου, και για την αντικατάσταση τυχόν παυθέντος προέδρου, όπως συνέβη στην περίπτωση Προκοπάκη. (Υπάρχει και μεταβατική διάταξη, που προβλέπει ότι τα παραπάνω δεν θα γίνουν, όπως και δεν έγιναν, κατά την πρώτη, όμως, μόνον εφαρμογή του νόμου). Παρ’ όλα αυτά, τοποθετήθηκε άμεσα, χωρίς την τήρηση καμιάς διαδικασίας, χωρίς αιδώ και χωρίς προσχήματα, νέος πρόεδρος στη θέση του παλιού. (Ο οποίος φαίνεται ότι δεν κατάλαβε ακόμη σε τι λάκκο τον ρίχνουν…)». Βέβαια θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν πρόκειται για δεύτερη φορά ώστε να πρέπει να ακολουθηθεί η προαναφερόμενη διαδικασία, αλλά για συνέχεια της πρώτης, αφού ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει για το υπόλοιπο της θητείας.

 

Γιατί όμως δημιουργούνται συνεχώς νέες «πληγές» στη ΝΕΡΙΤ έπειτα από τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύτηκαν ακόμα και μεταξύ στελεχών του Δ.Σ. και του Ε.Σ. του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και την απομάκρυνση του κ. Προκοπάκη; Το στοίχημα από εδώ και πέρα είναι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επουλωθούν «πληγές» που άνοιξαν, να ανατραπούν οι όποιες προβληματικές και περίεργες ενέργειες έγιναν ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα στη ΝΕΡΙΤ. Πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός του προγράμματος, τουλάχιστον για το πρώτο μέρος της επόμενης τηλεοπτικής σεζόν (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2014), να προσληφθεί κανονικά προσωπικό και να μη λειτουργεί ο νέος φορέας ουσιαστικά με «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους από τη ΔΤ (βλέπε υπουργείο Οικονομικών) και πάει λέγοντας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΝΕΡΙΤ κάνουν λόγο για δημιουργία «συνασπισμών και ομάδων» εντός του Ραδιομεγάρου που ανατρέπουν συνεχώς διαμορφωμένα σχέδια, ενώ χαρακτηρίζουν «κραυγαλέες και συνεχείς τις παραβιάσεις του νόμου» του νέου φορέα. Παραβιάσεις που, όπως λένε, εντοπίστηκαν στις προκηρύξεις θέσεων εργασίας, στην επιλογή διευθυντών και γενικών διευθυντών ενώ κάνουν λόγο και για φωτογραφικές διατάξεις, ακόμα και στον γενικό κανονισμό προσωπικού, αλλά και για «μεθοδεύσεις» που έχουν δημιουργήσει και πάλι «πέπλο αδιαφάνειας». Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει πλέον προσανατολισμός για επανεξέταση και των προκηρύξεων και της αξιολόγησης των αιτήσεων ώστε να διορθωθούν… αστοχίες κ.ά.

 

Ακόμα ένα ζήτημα που πρέπει σύντομα να λυθεί είναι και η πλήρης μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ ώστε να μπορεί να λειτουργεί ως ένας ολοκληρωμένος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός. Απομένει βέβαια να ξεκαθαριστεί και ποια περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ έχουν ή θα διατεθούν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ καθώς είναι ανοιχτό θέμα που ανάλογα με τις αποφάσεις μπορεί να οδηγήσει σε σειρά παρενεργειών…

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=196334