- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το «λίγο απ’ όλα» ως εκπαιδευτική πολιτική

09/05/14 ΕΛΛΑΔΑ

Μια διεθνής μέτρηση, με στοχοπροσήλωση στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, κατατάσσει την Ελλάδα στους ουραγούς των «μεταρρυθμίσεων», και ο Ελληνας, υπουργός έσπευσε να υπερασπιστεί το έργο του…

 

Αλλη μια έκθεση-μέτρηση των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον πλανήτη έρχεται να κατατάξει την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις διεθνώς και στην τελευταία της Ευρώπης. Ο εκδοτικός οργανισμός Pearson, για λογαριασμό του Economist Intelligence Unit, πραγματοποίησε μια έρευνα βασισμένη σε πρότυπα γνωστών δεικτών, συμπεριλαμβανομένων της PISA, και κατέταξε την Ελλάδα στην 33η θέση διεθνώς και στην 3η (και τελευταία) στην Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά παρόμοιες διεθνείς εκθέσεις, όπως του ΟΟΣΑ, που συνήθως συνοδεύονται με λύσεις, οι οποίες κυρίως συρρικνώνουν -παρά ενισχύουν- τη δημόσια εκπαίδευση.

 

Χαρακτηριστική η αστραπιαία αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, που -με μια πλούσια ανακοίνωση- υπενθύμισε όλες τις τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ή πρόκειται να… προσφέρει στη δημόσια εκπαίδευση. Λείπει, φυσικά, η ανάλυση της κατάταξης, στην οποία οι 10 πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, αλλά και Φινλανδία, Μ. Βρετανία, Καναδά κ.ά.

 

Οπως φαίνεται από την κατάταξη, στη συγκεκριμένη αξιολόγηση επικρατούν από τη μια το ασιατικό και άκρως ανταγωνιστικό μοντέλο, που βασίζεται στο εξοντωτικό διάβασμα και την απουσία κριτικής γνώσης από τους αφοσιωμένους μαθητές των λαών αυτών και, από την άλλη, το εντυπωσιακά επιτυχημένο φινλανδικό μοντέλο, το οποίο βρίσκεται στον αντίποδα, με τη λίγη δουλειά στο σπίτι, τη δημιουργική γνώση και το πανίσχυρο, εύρωστο δημόσιο σχολείο, αποσυνδεδεμένο από στερεότυπα αξιολόγησης, όπως τυποποιημένα τεστ, λογοδοσία, τιμωρία εκπαιδευτικών, ανταγωνισμό, εργασιακή ανασφάλεια και όλα τα άλλα που κομίζουν οι μεταρρυθμίσεις του ελληνικού υπουργείου Παιδείας.

 

Η -δε- «αριστεία», που πολύ αρέσει στον υπουργό, δεν υπάρχει στην ατζέντα της εκπαιδευτικής πολιτικής της βορειοευρωπαϊκής αυτής χώρας, στην οποία -παρεμπιπτόντως- δεν υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία… Η αριστεία προέκυψε ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, που στόχο είχαν τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση (ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικών δεδομένων), τη συνεργασία και αξιολογήσεις που υπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των δασκάλων με δικά τους, ανεξάρτητα και δειγματοληπτικά τεστ.

 

Τόσο μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και τα φιλόδοξα σχέδια του υπουργείου, το οποίο άδραξε μεν την ευκαιρία να φανεί δικαιωμένο με αυτήν την έκθεση, αλλά δεν εξηγεί ποιος είναι ο στόχος του; Να γίνουμε Κορέα, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Φινλανδία; Μήπως Αγγλία, που τόσο έχει απομυθοποιηθεί, ή Καναδάς; Μήπως ΗΠΑ, που λείπει από τις 10 πρώτες; Μήπως λίγο απ’ όλα, έτσι, για να έχουμε μια πιο κοσμοπολίτικη εκπαίδευση;

 

Για την ιστορία, οι 20 πρώτες χώρες στην έκθεση του Pearson είναι: 1. Νότια Κορέα 2. Ιαπωνία 3. Σιγκαπούρη 4. Χονγκ Κονγκ 5. Φινλανδία 6. Βρετανία 7. Καναδάς 8. Ολλανδία 9. Ιρλανδία 10. Πολωνία 11. Δανία 12. Γερμανία 13. Ρωσία 14. ΗΠΑ 15. Αυστραλία 16. Νέα Ζηλανδία 17. Ισραήλ 18. Βέλγιο 19. Δημοκρατία της Τσεχίας 20. Ελβετία.

 

Αννα Ανδριτσάκη

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=196341