- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Γιατί στα ταμεία μπαίνουν ψίχουλα

09/05/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

 

Σε ανύπαρκτα εισπρακτικά αποτελέσματα οδηγεί η υποβάθμιση της ποιότητας του ελεγκτικού έργου των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στην έλλειψη του απαραίτητου και κατάλληλου προσωπικού, στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και στην πολιτική πίεση που υπάρχει για αύξηση του αριθμού των ελέγχων σε βάρος της ουσίας και του αποτελέσματος. Ο πακτωλός των εσόδων που θα έφερνε ο έλεγχος των περίπου 30.000 υποθέσεων υπόπτων για μεγάλη φοροδιαφυγή (εμβάσματα, εξωχώριες εταιρείες, πλούσιοι φορολογουμένοι κ.ά.), οι οποίες στοιβάζονται στα ράφια των εφοριών, εξαερώθηκε και μέχρι τώρα οι έλεγχοι έχουν αποδώσει ελάχιστα στα ταμεία του κράτους. Οπως έγραψε και χθες η «Εφ.Συν.», στο πρώτο τρίμηνο φέτος είχαν ξεκινήσει έλεγχοι μόνο σε 1.277 περιπτώσεις και είχαν ολοκληρωθεί μόλις 94, από τους οποίους βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 26,3 εκατ. ευρώ και τελικώς εισπράχθηκαν μόνο 7,6 εκατ. ευρώ.

 

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα στο εισπρακτικό σκέλος μόνο τυχαία δεν είναι. Μια σειρά λανθασμένων χειρισμών στο μείζον ζήτημα της ποιότητας και της διαχείρισης των ελέγχων και κυρίως η αλλαγή της μορφής τους σε συνοπτικούς και προσωρινούς σε βάρος των τακτικών ελέγχων θα οδηγήσουν μεν μελλοντικά σε αριθμητική αύξηση, όχι όμως και σε ταμειακά αποτελέσματα.

 

Οι βεβαιωθέντες φόροι και τα πρόστιμα δεν συνεπάγονται αυτόματα και έσοδα για το κράτος. Γι’ αυτό σκοπίμως το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει το ζήτημα των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη και όχι όσων έχουν ολοκληρωθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι διαφορές που προέκυψαν στα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούσε το ΣΔΟΕ μέχρι το τέλος του περασμένου έτους και αυτών που ακολούθησαν με ευθύνη της ΓΓΔΕ.

 

Αλλο το ΣΔΟΕ, άλλο η ΓΓΔΕ

 

Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη μείωση της παραβατικότητας των επιχειρήσεων με βάση τα αποτελέσματα των δύο υπηρεσιών. Από το 50% και 55%, που ήταν το μέσο ποσοστό που προέκυπτε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ξαφνικά υποχώρησε κάτω από το 15%, προκαλώντας ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει: συμμορφώθηκαν οι φοροφυγάδες ή κάτι τρέχει με το βάθος και την ποιότητα των ελέγχων; Και στην περίπτωση των εμβασμάτων φαίνεται να οδηγούμαστε σε… επιδερμικούς και όχι σε ουσιαστικούς ελέγχους. Σύμφωνα με στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου, τα εμβάσματα εξωτερικού και συγκεκριμένα οι 24.710 περιπτώσεις που κρίθηκαν «ύποπτες» για φοροδιαφυγή θα ελεγχθούν σωρευτικά και όχι σε βάθος. Για παράδειγμα, στο «μικροσκόπιο» θα μπαίνει το συνολικό ποσό και όχι τμηματικά, με βάση δηλαδή τη ροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

 

Κάποιος φορολογούμενος μπορεί να δικαιολογεί σήμερα το σύνολο των χρημάτων που έβγαλε στο εξωτερικό, όχι όμως επιμέρους τα ποσά που έβγαλε τα προηγούμενα χρόνια με βάση τα εισοδήματα που δήλωνε τότε και όχι αυτά που δήλωσε μετά την αποκάλυψη του θέματος. Σημαντικό βάρος των ελέγχων σηκώνει σήμερα το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το οποίο όμως δεν διαθέτει και το απαραίτητο προσωπικό.

 

Στη Βουλή το θέμα

 

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα και τη βραδύτητα που παρατηρείται στο μέτωπο των ελέγχων έθεσαν με ερώτησή τους στη Βουλή και προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης. Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.», οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:

 

- Τι απαντάει στις καταγγελίες για τον ατυχή σχεδιασμό και διαχωρισμό των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ και της ΓΓΔΕ, σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής βούλησης να ελεγχθούν εξονυχιστικά μεγάλες υποθέσεις που οδήγησε σε τέλμα τους ελέγχους;

 

- Πού οφείλεται η αδικαιολόγητη αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι σε υποθέσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις μεγάλης φοροδιαφυγής ισχυρών παραγόντων της χώρας;

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=196355