- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στον Πειραιά οι διασωθέντες στη Σάμο

12/05/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επτά υπήκοοι Συρίας, 23  Σομαλοί και μία γυναίκα από την Ερυθραία, όλοι διασωθέντες από το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στη Σάμο, έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν και 12 σοροί των νεκρών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο 25χρονος Γιασίν, σομαλικής καταγωγής, είπε ότι ξεκίνησε από τη χώρα του πληρώνοντας 2.000 δολάρια για να φθάσει στην Τουρκία και από εκεί για να περάσει με σκάφος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ανέφερε ότι βρίσκονταν στη θάλασσα επι τέσσερις ώρες, όταν το σκάφος πους τους μετέφερε βούλιαξε και ότι οι λιμενικοί ,όταν τους περισυνέλεξαν, τους βοήθησαν και τους αντιμετώπισαν φιλόξενα.

Σε ερώτηση πώς βυθίστηκε το σκάφος, απάντησε ότι ένας από τους διακινητές έβαλε πάνω σε αυτό 60 άτομα αντί για 25, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει νερά και να βουλιάξει. Μάλιστα είπε ότι ο καπετάνιος του σκάφους ήταν μεθυσμένος και πρέπει να είχε πάρει κάποια χάπια.

Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και παραμένουν αγνοούμενοι ακόμη επτά. Οι 10 σοροί από τις 22 ταυτοποιήθηκαν και τάφηκαν στη Σάμο ενώ οι υπόλοιπες δώδεκα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε συγκέντρωση υποδοχής στο λιμάνι του Πειραιά.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου κατήγγειλε την έλλειψη χώρου προσωρινής φιλοξενίας από την πολιτεία για τους ανθρώπους αυτούς.

«Η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και έχουν περάσει από αυτό το τραγικό γεγονός, να έχει μεριμνήσει από την πρώτη στιγμή για τη προσωρινή φιλοξενία τους», τόνισε η βουλευτής. Ανέφερε ότι έχει ζητηθεί εδώ και δύο ημέρες από τον Δήμο Αθηναίων να δοθεί κάποιος ξενώνας για τη φιλοξενία τους αλλά, όπως υποστήριξε, ο δήμος δεν έχει απαντήσει ακόμα. Χαρακτήρισε, επίσης, τραγικό και εγκληματικό αυτό που γίνεται από τα συνεχή ναυάγια παράτυπων μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Γίνονται μια κανονικότητα οι θάνατοι και δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτό» τόνισε και ζήτησε αλλαγή πολιτικής από την Ευρώπη, αλλά και από το ελληνικό κράτος. «Αν υπήρχε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και οι πρόσφυγες ελέγχονταν, δεν θα μπαίνανε σε αυτά τα πλοιάρια που ανατρέπονται και που κινδυνεύει η ζωή τους», σημείωσε η κ.Κατριβάνου.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. χορήγησε στους επιζώντες εξάμηνη αναβολή απομάκρυνσης με προοπτική ανανέωσης για ανθρωπιστικούς λόγους. Σχετικό αίτημα είχε διατυπώσει ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος. Η αναβολή απομάκρυνσης θεωρείται θετική εξέλιξη, ωστόσο αποτελεί το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το κράτος για ναυαγούς που δικαιούνται διεθνή προστασία, στον βαθμό που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων και πολέμου, την Ερυθραία, τη Συρία και τη Σομαλία.

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=196854