- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τα Πανεπιστήμια του Λεκανοπεδίου και η Περιφέρεια

13/05/14 Άρθρα

Στο λεκανοπέδιο Αττικής λειτουργούν πολλά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας και τα 2 μεγαλύτερα ΤΕΙ: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά. Στα ΑΕΙ αυτά υπηρετούν σχεδόν το 50% των πανεπιστημιακών της χώρας και φοιτούν πάνω από το 50% των φοιτητών.

Στα ιδρύματα αυτά διεξάγεται, παρά τις δυσκολίες, σημαντική έρευνα που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη χώρα και την κοινωνία ιδίως της Αττικής. Το ερώτημα όμως είναι πόσο αξιοποίησαν την έρευνα αυτή όλα αυτά τα χρόνια οι διοικήσεις της Περιφέρειας ή της Νομαρχίας Αθηνών. Είναι σαφές ότι ουδέποτε επεδίωξαν οποιαδήποτε διασύνδεση με τα Πανεπιστήμια και το έργο τους.
Θα μπορούσε όμως με την κατάλληλη συνεργασία να αξιοποιήσουν σημαντικά αποτελέσματα από αυτές τις έρευνες:

Για παράδειγμα, με το ΕΜΠ θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να προωθήσουν την αντισεισμική προστασία της περιοχής. Να προβούν π.χ. στον σεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και σχολείων και να προβούν στη σεισμική τους ενίσχυση. Δεν αξιοποίησαν ποτέ την εμπεριστατωμένη μελέτη της Σχολής Αρχιτεκτόνων για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό. Καμία σύμπραξη για μια σύγχρονη και αποδοτική διαχείριση των απορριμμάτων. Καμία συνεργασία με τη Σχολή Ναυπηγών για την αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων. Καμία συνεργασία με τη Σχολή Μεταλλειολόγων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Μια συνεργασία με τις οικονομικές σχολές των Πανεπιστημίων θα μπορούσε να προωθήσει θέματα απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας. Με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα μπορούσαν να προωθηθούν λύσεις για σύγχρονα πάρκα, κήπους, παρτέρια στις πόλεις της Περιφέρειας. Με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις για την καλύτερη λειτουργία των 3 λιμανιών της Αττικής (Πειραιάς, Λαύριο, Ραφήνα) πάντοτε υπό δημόσια διαχείριση και για μια ορθολογική ανάπτυξη της ακτοπλοΐας.

Για όλα αυτά τα θέματα όμως οι προηγούμενες διοικήσεις αγρόν ηγόρασαν. Γι΄ αυτές ήταν σαν να μην υπάρχουν τα Πανεπιστήμια και το έργο τους.

Η «Δύναμη Ζωής» με τη Ρένα Δούρου, αξιοποιώντας τους πανεπιστημιακούς που βρίσκονται στις γραμμές της, σκοπεύει να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τα Πανεπιστήμια της περιοχής και να αξιοποιήσει το έργο τους.

Μόνον έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει με τον πιο αποδοτικό και κοινωνικά ωφέλιμο τρόπο η παραγωγική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Γιάννης Πρωτονοτάριος είναι καθηγητής στο ΕΜΠ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Δύναμη Ζωής» με τη Ρένα Δούρου.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=197503