- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Από τις 24 Μαΐου αρχίζει η «σφαγή» των διοικητικών

14/05/14 ΕΛΛΑΔΑ

Απανωτές κινητοποιήσεις για τις πρώτες απολύσεις στα Πανεπιστήμια λόγω διαθεσιμότητας την παραμονή των ευρωεκλογών από τους εργαζoμένους, που καταγγέλλουν «συνολικότερο σχέδιο συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης των κρατικά παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών»

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Με συγκέντρωση στην Πανεπιστημιούπολη και ακολούθως πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με άλλους κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποίηση, λήγει σήμερα η 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων. Τις επόμενες μέρες θα κριθεί η συνέχεια της δράσης τους, καθώς ο κλάδος σε λίγες ημέρες θ’ αρχίσει να μετράει τις πρώτες απολύσεις της διαθεσιμότητας.

 

«Μέσα στον επόμενο μήνα, 394 από εμάς και 1.158 εργαζόμενοι συνολικά από 8 Πανεπιστήμια οδηγούνται στην απόλυση», αναφέρει η απεργιακή επιτροπή, εξηγώντας: «Στις 24 Μαΐου απολύονται οι πρώτοι συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς να έχει προχωρήσει στο ελάχιστο η “ενδο-ιδρυματική” και η “δια-ιδρυματική” κινητικότητα που είχε παρελκυστικά υποσχεθεί ο υπουργός Παιδείας, για να σταματήσουμε τον απεργιακό μας αγώνα τον Δεκέμβρη. Στις 16 Ιουνίου ακολουθούν τα υπόλοιπα 6 Πανεπιστήμια».

 

Η συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με τον υπουργό Παιδείας, για μία ακόμη φορά, οδήγησε σε αδιέξοδο. Ετσι, συνεχίζουν: «Δεν θα γίνουμε ένα ακόμα άθροισμα στο σύνολο των απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η κυριαρχία τους πρέπει να ανατραπεί και θα αρχίσει από εμάς!», δηλώνουν, παραπέμποντας στους στόχους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια: «Οι απολύσεις στα Πανεπιστήμια εντάσσονται στο συνολικότερο σχέδιο συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης των κρατικά παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών (εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική προστασία). Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2009 έως το 2013 ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα μειώθηκε κατά 25% (236.240 εργαζόμενοι), ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωσή του κατά 50.000 εργαζομένους μέχρι το 2016.

 

»Τα όπλα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως πολιτικός εκφραστής του κεφαλαίου είναι: οι νέοι Οργανισμοί που προβλέπουν μειώσεις δομών κατά 40%, το νέο σύστημα αξιολόγησης που κατατάσσει αναγκαστικά το 15% των εργαζομένων στην κατηγορία του “ανεπαρκούς”, οδηγώντας το στην απόλυση, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών, ο λεγόμενος επανέλεγχος των συμβάσεων, ο νέος μηχανισμός υποχρεωτικής “κινητικότητας”, η πλήρης ιδιωτικοποίηση όποιων υπηρεσιών μπορούν να αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Οι απολύσεις παραλύουν τα ιδρύματα

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 

Κορυφώνεται σήμερα η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με επίκεντρο την εναντίωση στη διαθεσιμότητα. Το πρόβλημα με το ίδρυμα των Ιωαννίνων είναι σημαντικότερο σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια, γιατί μέσα στον Μάιο ολοκληρώνεται η περίοδος της διαθεσιμότητας των 48 υπαλλήλων του, χωρίς να έχει προβλεφθεί τίποτα για την εύρεση άλλων θέσεων εργασίας ή ενδοϊδρυματική κινητικότητα.

 

Σε ένδειξη συμπαράστασης, η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων έχει προκηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες από τις 12 το μεσημέρι. Παράλληλα, η πρυτανική ηγεσία έχει λάβει το τελευταίο διάστημα μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να δημοσιοποιήσει τα προβλήματα λειτουργίας που επιφέρει η απώλεια ενός τόσο μεγάλου αριθμού υπαλλήλων.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι πρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσαν για το θέμα της διαθεσιμότητας, επισημαίνοντας, τόσο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δύο πανεπιστήμια με τη διαθεσιμότητα μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων όσο και το γεγονός ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα σε όλα τα άλλα πανεπιστήμια έχει μειωθεί με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβη με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που βρεθεί τελικά νομοθετική λύση για την κινητικότητα των υπαλλήλων, είτε προς άλλες δημόσιες υπηρεσίες είτε προς άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το ερώτημα είναι: από τη μία, πόσες θέσεις θα ανοίξουν κι αν θα καλύπτουν το σύνολο των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, κι από την άλλη, πού θα ανοίξουν, όταν στην Ηπειρο μόνο το ΤΕΙ Ηπείρου λειτουργεί σε μια λογική απόσταση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

Τέλος, οι διαρροές περί νέων συγχωνεύσεων Τμημάτων και Ιδρυμάτων αυξάνουν την ένταση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, σε μια περίοδο που η περικοπή της κρατικής επιχορήγησης και οι συνεχείς αλλαγές των νόμων έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό κλίμα, με τους εργαζομένους να αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε παρατεταμένη κατάσταση ομηρίας στα χέρια του κράτους.

 

Φιλήμων Καραμήτσος

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=197731