- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Θεσσαλονίκη
14/05/14 ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Του Γιώργου Σταματόπουλου
Ο συνδυασμός «Μένουμε Θεσσαλονίκη – Ούτε φυγή, ούτε υποταγή» αποτελεί μια πρωτοβουλία νέων Θεσσαλονικέων πολιτών που επιθυμούν να παρέμβουν στα κοινά της πόλης. Υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Γιώργος Ρακκάς. Διαβάζουμε:
Η πρωτοβουλία μας δεν είναι μόνο πρωτοβουλία νέων για το θεαθήναι. Δεν επιθυμούμε να γίνουμε νεανικές γλάστρες σ’ ένα παρηκμασμένο και πλήρως απονομιμοποιημένο πολιτικό σκηνικό. Ολοι και όλες εμείς συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σε όλα τα μαζικά λαϊκά κινήματα της τελευταίας δεκαετίας-δεκαπενταετίας. Γνωρίσαμε από τα πρώτα βήματα της ενηλικίωσής μας ένα δεινοσαυρικό πολιτικό σύστημα, για το οποίο η πλειοψηφία παραμένει αόρατη. Είμαστε κάποιοι από τους χιλιάδες νέους που σήμερα δεν διαθέτουν κάποια φωνή στη δημόσια συζήτηση και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστούμε είναι οι εξής:
Η πόλη θα πρέπει να ανασυγκροτήσει την ταυτότητά της και να αξιοποιήσει δημιουργικά τον αστείρευτο πολιτιστικό και ιστορικό της πλούτο ώστε να αποκατασταθεί πνευματικά και οικονομικά. Τα 2.300 χρόνια ιστορίας μας μπορούν να μας αναδείξουν σε μια νέα «Φλωρεντία των Βαλκανίων». Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και τώρα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο ώστε να αναδείξει την πόλη σε παγκόσμιο κέντρο Βυζαντινών Σπουδών.
Ο παρασιτισμός είναι η ταφόπλακα της πόλης. Ολοι οι φορείς πρέπει να κινητοποιηθούν για να οργανώσουν ένα συστηματικό πλάνο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στο επίκεντρο θα πρέπει να βρίσκεται το πανεπιστήμιο της πόλης, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, για την παραγωγή εξειδικευμένης έρευνας και καινοτομίας. Η Σίνδος θα πρέπει να μεταβληθεί σε κέντρο μικρών και μεσαίων, ευέλικτων επιχειρήσεων, που θα αξιοποιούν αυτήν τη γνώση παράγοντας υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Ο δήμος μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο: στην υπεράσπιση της δημόσιας ύδρευσης, στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας (μέσα από την οργάνωση κοινωνικών πολυϊατρείων σε κάθε διαμέρισμα της πόλης), στην αναβάθμιση των ανεπαρκών δημόσιων συγκοινωνιών, στην καταπολέμηση της ανεργίας. Μέχρι τώρα ο δήμος κάνει μόνο σεμινάρια εκμάθησης γερμανικών για ανέργους, ώστε… να διευκολύνει τη φυγή τους από την πόλη. Γεγονός που αποτελεί έγκλημα και ύβρι απέναντι στους πολίτες της.
Τέλος, ο δήμος θα πρέπει να αγκαλιάσει και να προωθήσει κάθε συνεταιριστική προσπάθεια που στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Η πόλη θα πρέπει να αποκαταστήσει την αρχιτεκτονική της. Και να αποτινάξει από πάνω της την αισθητική γενοκτονία που προκάλεσαν η δικτατορία και το μετεμφυλιακό κράτος, θέτοντας τις βάσεις γι’ αυτήν τη σύγχρονη και αποτρόπαιη τσιμεντούπολη.
Ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει θαρραλέα προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε αυτήν μας την προσπάθεια, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις Σειρήνες της ιδιωτικοποίησης απ’ τη μια και απ’ την άλλη τις Σειρήνες της νεο-αποικιοκρατίας (λέγε με Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ), που διεκδικούν το επιχειρηματικό χρυσωρυχείο που λέγεται «απορρίμματα» για τον εαυτό τους.
Ο δήμος θα πρέπει να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της πολιτιστικής ανασυγκρότησης της πόλης. Να εγκαθιδρύσει «πολιτιστικές κυψέλες» (κοινωνικά ωδεία, θέατρα, χώρους έκφρασης και δημιουργίας) σε κάθε γειτονιά.
Οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, ώστε ο δήμος να επιστρέψει ξανά στα χέρια των πολιτών.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=197749
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε