- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Άστριντ Λίντγκρεν
«Ποτέ βία!»
14/05/14 ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΒΛΙΩΝ - Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα προηγούμενα βιβλία
Το μανιφέστο κατά της βίας και της κακομεταχείρισης των παιδιών, από τη διάσημη και πολυβραβευμένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων, που όλη της τη ζωή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των παιδιών να ζουν ως ελεύθερες υπάρξεις!
Το βιβλίο πραγματεύεται το θέμα της βίας στην οικογένεια και θέτει το ερώτημα αν μεγαλώνοντας χαρούμενα παιδιά σε μία ειρηνική κοινωνία, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, όπου οι άνθρωποι θα ζουν αρμονικά.
Είναι κάτι τέτοιο τελικά εφικτό; Μπορούμε να αλλάξουμε και να προσπαθήσουμε να γίνουμε ένα νέο είδος ανθρώπου; Πώς θα το καταφέρουμε;
“Ξεκινώντας από τη βάση”, θα απαντήσει η ίδια η συγγραφέας, “ ξεκινώντας από τα παιδιά”. Το «Ποτέ βία!» της Άστριντ Λίντγκρεν αποτελεί ένα μανιφέστο κατά της βίας και της κακομεταχείρισης που υφίστανται τα παιδιά.
Η Λίντγκρεν, διάσημη συγγραφέας από τις ιστορίες της “Πίπης της Φακιδομύτης”, των “Τα Διαβολάκια του μικρού χωριού” και του «Οι περιπέτειες του Μικέ!», όλη της τη ζωή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των παιδιών να ζουν ως ελεύθερες υπάρξεις. Όπως τονίζει η ίδια η συγγραφέας: «Ένα παιδί που εισπράττει αγάπη από τους γονείς του και τους αγαπάει κι εκείνο, αντιμετωπίζει με αγάπη το περιβάλλον του και διατηρεί αυτή τη στάση σε όλη του τη ζωή!».
Άστριντ Λίντγκρεν – Βιογραφικό
Η Άστριντ Λίντγκρεν γεννήθηκε σε μία μικρή φάρμα κοντά στο Βίμερμπι της Σουηδίας, όπου εκτυλίσσονται και οι περισσότερες ιστορίες της, τον Νοέμβριο του 1907. Η παιδική της ηλικία και η οικογένειά της υπήρξαν κατά κανόνα η πηγή έμπνευσης για τα περίπου 100 βιβλία της!
Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, δημιούργησε μια σειρά από ιστορίες για ένα ατίθασο κοκκινόμαλλο κορίτσι με κοτσίδες, φακίδες και μία απίθανη ζωή, ονόματι Πίπι Φακιδομύτη, για να διασκεδάσει την κόρη της, Κάριν, που έπασχε από πνευμονία. Μάλιστα, η ίδια η κόρη της της ζήτησε να της πει μια ιστορία για ένα κοριτσ’ακι, με το όνομα “Πίπι”. Σαστισμένη από το αλλόκοτο όνομα της ηρωίδας, η Άστριντ Λίντγκρεν άρχισε να σκαρώνει μία εξίσου παράξενη ιστορία, αυτοσχεδιάζοντας.
Τρία χρόνια μετά κι ενώ η ίδια νοσηλευόταν με κάταγμα στον αστράγαλο, σκέφτηκε να γράψει ένα βιβλίο ως δώρο για τα γενέθλια της κόρης της, με τίτλο «Πίπη η Φακιδομύτη». Όταν αποφάσισε να το δημοσιεύσει, ο εκδότης της απέρριψε την πρόταση, καθώς η τολμηρή και συχνά αναιδής Πίπη δεν έμοιαζε με καμία από της ήσυχες ηρωίδες των παιδικών παραμυθιών. Ζούσε μόνη της σ' ένα μεγάλο σπίτι, με ένα μπαούλο γεμάτο χρυσό, έχοντας για παρέα ένα άλογο κι έναν πίθηκο, τον κύριο Nίλσον.
Η Λίντγκρεν δεν το έβαλε κάτω… Το βραβείο που κέρδισε λίγο αργότερα σ' ένα διαγωνισμό βιβλίων άνοιξε το δρόμο για την «επανάσταση» της Φακιδομύτης. Τελικά η Πίπι Φακιδομύτη εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία το 1945 και αμέσως γοήτευσε τα παιδιά όλων των ηλικιών.
Μιλώντας για το έργο της, η Άστριντ Λίντγκρεν είπε ότι «γράφω για να διασκεδάσω το παιδί που βρίσκεται μέσα μου και μπορώ μόνο να ελπίζω ότι και τα υπόλοιπα παιδιά θα βρουν κάτι στα γραπτά μου που θα τα κάνει να διασκεδάσουν τουλάχιστον για λίγο».
Μετά την έκδοση της Πίπης, η Άστριντ συνέχισε να γράφει για παιδιά για το υπόλοιπο της ζωής της. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερο από 145 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περίπου 91 γλώσσες. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Άστριντ Λίντγκρεν τιμήθηκε με αμέτρητα βραβεία όπως το Διεθνές Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν το 1958 αλλά και το Μετάλλιο Κάρεν Μπλίξεν της Ακαδημίας της Δανίας, το Μετάλλιο Λέων Τολστόι της Ρωσίας, το Βραβείο Σέλμα Λάγκερλεφ της Σουηδίας, κλπ.
Εκτός από συγγραφέας, η Άστριντ Λίντγκρεν υπήρξε και ακτιβίστρια με σημαντική επιρροή στις κυβερνήσεις της χώρας της. Υποστήριξε με θέρμη τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και των ζώων, και τάχθηκε υπέρ μιας δικαιοσύνης χωρίς σωματικές ποινές.
Πέθανε στη Στοκχόλμη στις 28 Ιανουαρίου 2002, σε ηλικία 94 ετών.
Από τότε, υπάρχει ειδικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας με το όνομά της, που θεσπίστηκε από τη σουηδική κυβέρνηση. Το βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5 εκατ. σουηδικών κορονών, το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο που δίνεται για βραβείο παιδικής λογοτεχνίας) τιμά κάθε χρόνο συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές ή υπέρμαχους της φιλαναγνωσίας, των οποίων το έργο αντανακλά το πνεύμα της Άστριντ Λίντγκρεν. Σκοπός του βραβείου είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους και να προωθήσει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο νικητής ανακοινώνεται κάθε χρόνο τον Μάρτιο στο Βίμερμπι, την πατρίδα της Άστριντ Λίντγκρεν. Η απονομή γίνεται τον Ιούνιο σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη.
Και ο Ευγένιος Τριβιζάς (2013) και η Άλκη Ζέη (2014) έχουν υπάρξει υποψήφιοι για το εν λόγω βραβείο. Το Μάρτιο του 2015 θα μάθουμε αν η δική μας, υπέροχη Άλκη Ζέη, το κερδίσει.
Στα ελληνικά τα περισσότερα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», δύο από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» και το τελευταίο της, το παρόν, από τις εκδόσεις «Μάρτης».
Επιμέλεια: Νόρα Ράλλη – [email protected], 211.104.5161
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=197866
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε