- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οταν κοιτάς από ψηλά τις παραλίες που θέλουν να ξεπουλήσουν

17/05/14 Nησίδες

Ολες οι ελληνικές παραλίες και η ακτογραμμή μπορεί να πωλούνται και να παραδίδονται σε καταπατητές και ιδιώτες, αλλά έως τότε μια ελληνική ιστοσελίδα που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο τις προβάλλει διεθνώς

 

Μια ομάδα νέων επιστημόνων και έμπειρων επιχειρηματιών ρίχτηκε στη δουλειά για τρία χρόνια προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις συνεχείς προκλήσεις του εγχειρήματος

 

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

Οι καλές ιδέες ξεκινούν από απλά πράγματα. Το mail που έλαβε ο Βαγγέλης Κασιμάτης από φίλους του από τη Γερμανία που σκόπευαν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, πριν από 3 χρόνια, του ζητούσε πληροφορίες και εναλλακτικές προτάσεις για διακοπές στη χώρα μας.

 

Ο Βαγγέλης έψαξε πολύ για να βρει φωτογραφίες και υλικό από παραλίες, για να διαπιστώσει τελικά ότι το οπτικό υλικό ήταν φτωχό για πολλές περιοχές για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της. Ετσι, άρχισε να σκέφτεται την πρόκληση να καλύψει κάποιος όλη την Ελλάδα με φωτογραφία και βίντεο και, όπως ο ίδιος λέει, «να μην αφήσει ούτε ένα μέτρο».

 

Στη σκέψη αυτή συνέτειναν και οι επαγγελματικές του εμπειρίες. Περισσότερα από 15 χρόνια στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας σε εταιρείες όπως η Computer Logic και η LogicDIS, σε συνδυασμό με την εταιρεία στην οποία ήταν συνιδρυτής στη συνέχεια, την Image Pro, έπαιξαν ρόλο στο να επεξεργαστεί περισσότερο την ιδέα του. Το σχέδιο το συζητά με τον έμπειρο Αχιλλέα Χατζηνίκο, που γνωρίζει πολύ καλά το επιχειρηματικό περιβάλλον και ειδικά αυτό της πληροφορικής, ο οποίος βλέπει την απίστευτη δυναμική του εγχειρήματος και «βάζει τα στοιχεία της ολοκλήρωσης και της εμπορικής εκμετάλλευσης που χρειαζόταν η ιδέα για να αποκτήσει επιχειρηματική διάσταση». Οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά το κόστος, το έργο και τη γνώση οδηγούν στην απόφαση δημιουργίας του Tripinview.com.

 

Τι είναι το Tripinview;

 

Είναι κάτι σαν ελληνικό Google Map των ελληνικών ακτών, μια διαδικτυακή πλατφόρμα με γεωδαιτημένα (geo-tagged) εναέρια βίντεο και αεροφωτογραφίες από ελικόπτερο. Η ιδέα είναι μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο και οι εμπνευστές της έχουν δουλέψει πολύ για την υλοποίησή της. Οι επισκέπτες της διαδικτυακής πλατφόρμας έχουν την ευκαιρία να δουν τους παραθαλάσσιους προορισμούς και τα ξενοδοχεία που τους ενδιαφέρουν όπως είναι στην πραγματικότητα, να εξερευνήσουν προορισμούς σε όλη την παραθαλάσσια Ελλάδα, αλλά και το ελληνικό αρχιπέλαγος. Η πλατφόρμα είναι η μοναδική που δίνει την πραγματική διάσταση των προορισμών για όσους κάνουν διακοπές με σκάφος, για τους εξερευνητές ερημικών παραλιών, για τους λάτρεις των extreme sports, ακόμη και για τους ερασιτέχνες ή τους επαγγελματίες ψαράδες, ενώ προσφέρει στα ελληνικά ξενοδοχεία και τους Ελληνες επαγγελματίες του τουρισμού τη δυνατότητα να εγγραφούν σ' αυτήν και να διαφοροποιηθούν, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα των προορισμών και των εγκαταστάσεών τους με έναν μοναδικό τρόπο.

 

Το ξεκίνημα

 

«Αντέδρασα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα», μας εξηγεί ο Αχιλλέας Χατζηνίκος για την ανταπόκρισή του στο σχέδιο. «Το στοίχημα ήταν να εκμεταλλευτεί κανείς την παγκοσμιότητα του ίντερνετ αλλά με την ταχύτητα και τη διάδοση που απαιτείται, γιατί αλλάζει τελείως το σκηνικό. Ωστόσο, αυτό που χρειαζόταν ήταν η δυνατότητα να βρει κανείς τη χρηματοδότηση για να το κάνει σωστά και ολοκληρωμένα».

 

Η χρηματοδότηση προήλθε από τα τρία «F» (Friends, Family, Fools), δηλαδή την οικογένεια, τους φίλους και τους «τρελούς» που πίστεψαν στην ιδέα. Ενα εκατομμύριο ευρώ είναι η συνολική επένδυση, που δεν περιλαμβάνει τον χρόνο πολλών εξειδικευμένων συνεργατών, και μπαίνει σταδιακά στο ταμείο της νεοσύστατης εταιρείας στην εξέλιξη του σχεδίου. Η δουλειά πολλή, με απαιτήσεις -δεξιότητες, εμπειρία και πολύ πάθος. Μια ομάδα νέων επιστημόνων και έμπειρων επιχειρηματιών ρίχτηκε στη δουλειά για τρία χρόνια προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις συνεχείς προκλήσεις του εγχειρήματος και να «μην προδώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», όπως μας εξηγεί ο Βαγγέλης Κασιμάτης.

 

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος ήταν σημαντικές στο τεχνολογικό σκέλος γιατί το μέγεθός του είναι τεράστιο. Ο μεγάλος αριθμός πτητικών ωρών σε περιορισμένο χρόνο, μια και οι λήψεις έπρεπε να γίνουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ατέλειωτα διάσπαρτα χιλιόμετρα της ελληνικής ακτογραμμής, οι ώρες λειτουργίας των τοπικών αεροδρομίων και οι ανάγκες για συνεχή ανεφοδιασμό αποτελούν το ένα σκέλος των δυσκολιών. Σε ό,τι αφορά το τεχνολογικό σκέλος, η πρόκληση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη καθώς το υλικό της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα βαρύ: 200.000 φωτογραφίες και 120 ώρες βίντεο από όλη την ελληνική ακτογραμμή, περισσότερες από 220 ώρες πτήσης, τρία χρόνια δουλειάς, ατέλειωτες ανθρωποώρες (γύρω στις 16 ώρες δουλειάς καθημερινά για τους περισσότερους) δίνουν μια αίσθηση της προσπάθειας. Παράλληλα, οι άνθρωποι της GeotagAeroview έχουν να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις για αποθήκευση του υλικού αλλά και ταχύτητα στο «κατέβασμά» του. Η προηγούμενη τεχνολογική γνώση βοήθησε πολύ στο να λυθούν οι δυσκολίες.

 

«Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος έγκειται σε δύο επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει καταγράψει όλη την ακτογραμμή της και δεύτερον, δεν υπάρχει άλλο site που να προσφέρει γεωδαιτημένο βίντεο και φωτογραφία και προβολή τους πάνω στον χάρτη για κάθε μέτρο ακτογραμμής. Για εμάς ήταν μια μεγάλη τεχνική πρόκληση -εξηγεί ο Βαγγέλης Κασιμάτης- με ταχύτητες ελκυστικές ώστε να μην περιμένει κανείς πολύ χρόνο». Ο συνδυασμός τους δημιούργησε μια διαφορετική προσέγγιση και γι’ αυτό, όπως μας αποκαλύπτει ο Αχιλλέας Χατζηνίκος, το site διεκδικεί αναγνώριση της πατέντας από την αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Η ομάδα αποτελείται από επτά μόνιμους εργαζόμενους και περισσότερους από 25 ειδικούς συνεργάτες: φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, ειδικοί στα θέματα περιεχομένου, η ομάδα του development, η ομάδα της παραγωγής και επεξεργασίας του περιεχομένου, η ομάδα του software development, η ομάδα της επικοινωνίας και η ομάδα της εμπορικής εκμετάλλευσης. Στις ομάδες αυτές προστέθηκαν σε διάφορα στάδια ειδικοί σε θέματα όπως η ψυχολογία του χρήστη, τα νομικά, οι βάσεις δεδομένων κ.λπ.

Τα έσοδα

 

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών εγκαταστάσεων μπορούν να εντοπίσουν και να εγγραφούν στην πλατφόρμα εντελώς δωρεάν καρφιτσώνοντας το σημείο της επιχείρησής τους. Η εταιρεία προσβλέπει σε έσοδα κυρίως από διαφημίσεις αλλά και από τη διάθεση φωτογραφιών και βίντεο σε άλλες online υπηρεσίες ή τα sites που θα ενδιαφερθούν. Η πλατφόρμα προσφέρει, εκτός από πληροφόρηση, και ονειροπόληση, όπως μας λένε οι δημιουργοί της, που βλέπουν τις επισκέψεις μέσα σε μία εβδομάδα να ανεβαίνουν πολύ γρήγορα ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες.

 

Η ομάδα της GeotagAeroview συνεχίζει το έργο της και σύντομα θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και άλλοι μεσογειακοί προορισμοί, όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Κροατία και η Μάλτα. Κι ύστερα η Tripinview σχεδιάζει να «πάρει τα βουνά» κάνοντας αντίστοιχη καταγραφή των ορεινών περιοχών της χώρας. Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβριο, η πλατφόρμα θα υποστηρίζεται από 5 γλώσσες πέρα από τα αγγλικά και τα ελληνικά. Το εγχείρημα πριν παρουσιαστεί επίσημα «ταξίδεψε» στη διεθνή τουριστική έκθεση της Μόσχας MITT, μέσα από το επίσημο περίπτερο του ΕΟΤ εντυπωσιάζοντας σαν εργαλείο προβολής της χώρας.

 

www.tripinview.com

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=198441