- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Στην έδρα μέχρι τις 5 για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη
21/05/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Βασίλη Γεώργα
Ριζικές παρεμβάσεις στη δομή και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, στο εκπαιδευτικό σύστημα, τη φορολογία και το Ασφαλιστικό προτείνουν, μεταξύ άλλων, σαν «φάρμακο» για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη το ΙΟΒΕ και η Boston Consulting σε κοινή τους μελέτη που κλείνει το μάτι στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Για τα δικαστήρια, πρόταση του ΙΟΒΕ είναι να αναδιαρθρωθεί το μοντέλο λειτουργίας τους με περισσότερες ώρες δουλειάς για τους δικαστές και χρήση σύγχρονων εργαλείων του μάνατζμεντ. Δεδομένου του όγκου των υποθέσεων που εκκρεμούν, η μελέτη προτείνει να επεκταθεί μέχρι τις πέντε το απόγευμα (αντί μέχρι τις 3 σήμερα) το ωράριο των δικαστηρίων, αλλά και να μειωθούν οι διακοπές των δικαστικών που έχουν αποτέλεσμα τα δικαστήρια να υπολειτουργούν για τρεισήμισι μήνες (δυόμισι το καλοκαίρι, δεκαπέντε ημέρες Χριστούγεννα και Πάσχα).
Επιπλέον, για τη βελτίωση της απόδοσης των δικαστηρίων προτείνεται η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου υποθέσεων, η άμεση κατάργηση της απασχόλησης των δικαστών στον προσδιορισμό των υποθέσεων και η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων. Συγχρόνως η μελέτη προτείνει θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η εγκατάσταση μηχανισμού που δίνει τη δυνατότητα, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των διαδίκων, να εκδίδεται ταχέως μια απόφαση χωρίς το δικαίωμα έφεσης (ολλανδικό μοντέλο), και να υπάρξει ομαδοποίηση υποθέσεων, π.χ. ανάλογα με το οικονομικό ύψος του επίδικου αντικειμένου και τις χρονικές ανάγκες καθεμιάς (π.χ. για αστικές υποθέσεις έως 15.000 ευρώ).
Για δέκα χρόνια
Αλλαγές προτείνονται και στο φορολογικό μοντέλο. Κατά το ΙΟΒΕ, πρέπει να θεσπιστεί ελκυστικό και ανταγωνιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, που να μένει σταθερό για τουλάχιστον 10 χρόνια με νόμο αυξημένης τυπικής ισχύος και οι όποιες αλλαγές να απαιτούν ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη νομοθέτησή τους. Προτείνει επίσης επέκταση του μέτρου συμψηφισμού του ΦΠΑ, για άμεση αποπληρωμή-συμψηφισμό όλων των οφειλόμενων πληρωμών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, και καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, ο οποίος σταδιακά θα μειώνεται τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Επιπροσθέτως προτείνει την ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Ενοποίηση Ταμείων
Για το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό η μελέτη του ΙΟΒΕ και της Boston προτείνει, μεταξύ άλλων, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης σε τρία (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών) και την παροχή κινήτρων σε εργοδότες και εργαζομένους ώστε να αναπτυχθεί δεύτερος και τρίτος πυλώνας ασφάλισης. Συγκεκριμένα, προτείνεται να θεσπιστεί ανταποδοτικό σκέλος στον πρώτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος (κύρια και επικουρική ασφάλιση) προκειμένου να συνδεθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων με τις παροχές. Για την ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα (επαγγελματικές συντάξεις) η μελέτη προτείνει να διευκολυνθεί η ίδρυση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης μέσω της μείωσης του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εργαζομένων σε επιχείρηση για την ίδρυση ΤΕΑ (100 άτομα), την παροχή φορολογικών κινήτρων στους εργοδότες, τη νομοθέτηση δημιουργίας Ταμείων από πολλούς εργοδότες ή και την κρατική συμμετοχή σε ΤΕΑ, με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Στο πλαίσιο αυτό το ΙΟΒΕ προτείνει να μετασχηματιστεί η υφιστάμενη επικουρική ασφάλιση σε επαγγελματική. Για τον τρίτο πυλώνα (προγράμματα ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης) η μελέτη επισημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει προαιρετικός αλλά να διασαφηνιστεί ο θεσμικός ρόλος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Λύκειο, πανεπιστήμια
Για το εκπαιδευτικό σύστημα προτείνεται, μεταξύ άλλων, η αποκέντρωσή του με μεταφορά σημαντικών διοικητικών και οικονομικών αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Παιδείας απευθείας στις περιφέρειες και η παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στις σχολικές μονάδες, μέσω της κατοχύρωσης του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων ως αποφασιστικού παράγοντα στα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του σχολείου, και μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής του διδακτικού προσωπικού στους διευθυντές. Επιπλέον προτείνεται πλήρης αποσύνδεση του Λυκείου από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω της καθιέρωσης ενός συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που θα περιλαμβάνει εξετάσεις οι οποίες θα καθορίζονται από τα ίδια τα ΑΕΙ. Παράλληλα, προτείνεται η καθιέρωση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών σε επιχειρήσεις και επιμελητήρια, προκειμένου να ενισχυθεί η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=200146
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε