- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι άνεμοι του… κυβερνο-πολέμου

22/05/14 ΚΟΣΜΟΣ

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Η Ουάσινγκτον προσποιείται ότι έχει πέσει θύμα κυβερνοκατασκοπίας, όταν στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος… κατάσκοπος στον κόσμο. Αυτό λίγο – πολύ είναι το νόημα του χθεσινού δηκτικού κύριου άρθρου της κρατικής εφημερίδας «Global Times», που απηχεί τις απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, και φυσικά της κυβέρνησης του Πεκίνου.

 

Ο πόλεμος αλληλοκατηγοριών και τεχνολογικής υπεροχής μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων, με στόχο την επικράτηση στην ατέρμονη κούρσα της ηλεκτρονικής και δη εμπορικής κατασκοπίας, έχει χτυπήσει κόκκινο, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να απαγγείλει 31 κατηγορίες κατασκοπίας και απάτης εναντίον πέντε Κινέζων χάκερ.

 

Και τι χάκερ… Ολοι τους είναι αξιωματικοί του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και φέρονται να είναι αυτουργοί -σε βάθος χρόνου- της μαζικής κλοπής ηλεκτρονικών δεδομένων και εμπορικών μυστικών από πέντε αμερικανικές εταιρείες μεταλλουργίας και ενέργειας, αλλά και από το συνδικάτο των εργατών στις χαλυβουργίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον ασκεί ποινική δίωξη για κυβερνοκατασκοπία εναντίον ξένων κρατικών αξιωματούχων και η προκλητική κυκλοφορία αφίσας του FBI με τις φωτογραφίες των πέντε Κινέζων υπό την επικεφαλίδα «Καταζητούνται» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το Πεκίνο. Με λεκτικούς λεονταρισμούς για τις ΗΠΑ, όπως «ξιπασμένος αγύρτης», «χούλιγκαν υψηλού επιπέδου» και «ληστής που το παίζει μπάτσος», αλλά και εκτενείς αναφορές στις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν και των Wikileaks για την εκτεταμένη ηλεκτρονική κατασκοπία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατά κινεζικών και άλλων ξένων επιχειρήσεων, τα ΜΜΕ της Κίνας αποτυπώνουν το κλίμα οργής που επικρατεί στο Πεκίνο.

 

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις κατηγορίες «εξαιρετικά γελοίες», έκανε λόγο για «προδοσία της δέσμευσης» των ΗΠΑ για την οικοδόμηση υγιών και αξιόπιστων σχέσεων με την Κίνα, ενώ υπέβαλε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρέσβη, αφήνοντας αόριστες υπόνοιες ακόμα και για επιβολή κυρώσεων.

 

Ηδη οι Κινέζοι απέσυραν τη συμμετοχή τους από τη σινοαμερικανική ομάδα εργασίας για θέματα κυβερνοκατασκοπίας, που επρόκειτο να γίνει στην Ουάσινγκτον. Καταφέροντας σοβαρό πλήγμα στα συμφέροντα της Microsoft, απαγόρευσαν επίσης τη χρήση του νέου λειτουργικού συστήματος «Windows 8» στους κομπιούτερ κυβερνητικών και δημόσιων υπηρεσιών. Πρόφαση, το έλλειμμα τεχνικής υποστήριξης μετά την κατάργηση των «Windows XP» τον Απρίλιο και, κατά συνέπεια, η αυξημένη ανησυχία για την ασφάλεια των υπολογιστών του κινεζικού κράτους –μ’ άλλα λόγια οι ανομολόγητοι δημοσίως φόβοι ότι ένα ξένο λειτουργικό σύστημα (πόσο μάλλον αμερικανικό) μπορεί να αφήνει επικίνδυνα «παράθυρα» παραβίασής του.

 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς στις ΗΠΑ, οι πέντε Κινέζοι ύποπτοι ανήκουν στη λεγόμενη στρατιωτική «Μονάδα 61398», η οποία -σύμφωνα με περσινή έκθεση αμερικανικής εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών- φέρεται να έχει έδρα ένα 12ώροφο κτίριο στη Σανγκάη και να είναι η αφετηρία των συστηματικών επιθέσεων χιλιάδων Κινέζων χάκερ κατά πληθώρας δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, από το Πεντάγωνο μέχρι τους «New York Times». Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει γίνει επανειλημμένα στόχος αντίστοιχων ηλεκτρονικών επιθέσεων από αμερικανικές διευθύνσεις ιστοσελίδων.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=200280