- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Βαραίνει το κλίμα για τις ιδιωτικοποιήσεις
27/05/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Βασίλη Γεώργα
Δέσμιο της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και των ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων που δρομολογούνται τους επόμενους μήνες καθίσταται πλέον το ΤΑΙΠΕΔ -και συνεπώς οι πολιτικές εκχώρησης κρίσιμων υποδομών όπως το νερό, τα λιμάνια, η ενέργεια, τα σκουπίδια και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που προωθούνται με ζέση από την κυβέρνηση και τους δανειστές. Μετά, μάλιστα, και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνονται εν τη γενέσει τους τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ενόσω μάλιστα είναι νωπό το ηχηρό αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη για την ΕΥΑΘ (98% ΟΧΙ), καθίσταται προφανές πως ο δρόμος για το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων γεμίζει πλέον με αγκάθια τα οποία πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει η συγκυβέρνηση σύμφωνα με εκτιμήσεις τόσο χρηματιστηριακών αναλυτών όσο και οικονομικών παραγόντων.
Προβληματισμός
Στο ΤΑΙΠΕΔ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την απόφαση του ΣτΕ που ουσιαστικά αναγκάζει την κυβέρνηση να σκαρφιστεί άλλες λύσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όπως η πώληση μετοχών μέσω χρηματιστηρίου. Αναγνωρίζουν δε πως το ζήτημα ήταν εξαρχής ιδιαίτερα περίπλοκο όχι μόνο για λόγους κοινωνικών αντιδράσεων -και όπως προκύπτει, πλέον, αντισυνταγματικότητας- αλλά επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα ο διαχωρισμός των παγίων της εταιρείας από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Οι επενδυτές που είχαν ποντάρει πάντως στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ έσπευσαν χθες να ξεπουλήσουν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα η μετοχή να καταγράψει απώλειες έως και 7,68%.
Ερωτηματικό αποτελεί πλέον η ΕΥΑΘ, όπου αναμένεται η έκδοση απόφασης επί προσφυγών στο ΣτΕ (για τυπικούς λόγους απορρίφθηκε προσφυγή των εργαζομένων) ή ακόμη και την κατάθεση νέας προσφυγής και ενώ οι πολέμιοι της ιδιωτικοποίησης υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα και τις ευρωεκλογές δεν έχει πλέον την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει τη διαδικασία. Ο διαγωνισμός ωστόσο βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς στις 20 Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους (Ακτωρ-Suez και όμιλος Αποστολόπουλου-Τέρνα- Mekorot).
«Εμπλοκή» και στον ΟΛΠ
Ανάλογα ζητήματα τίθενται πλέον και για μια σειρά από άλλες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις υποδομών. Στον ΟΛΠ, για παράδειγμα, όπου η περίοδος υποβολής αρχικών προσφορών για την πώληση του 67% ολοκληρώθηκε με έξι ενδιαφερόμενους και αναμένονται εντός των ημερών ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για την επόμενη φάση, ο νικητής των δημοτικών εκλογών Γ. Μώραλης έχει ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης, όπως είχαν άλλωστε πράξει και οι υπόλοιποι συνδυασμοί, ενώ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μιλήσει για σκάνδαλο.
Η Δούρου, τα συμφέροντα και τα απορρίμματα
Την ίδια στιγμή η νίκη του συνδυασμού της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής ανακατεύει εκ νέου την τράπουλα και στο παιχνίδι με τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Ανω Λιόσια, στο οποίο εμπλέκονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (Μπόμπολας, Μυτιληναίος, Περιστέρης, Παρασκευαΐδης, Archirodon κ.ά.). Η νέα περιφερειάρχης είχε εξαρχής σηκώσει ψηλά το θέμα των διαγωνισμών για τα σκουπίδια της Αττικής, μένει όμως τώρα να ξεδιπλώσει τα δικά της σχέδια για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί το ζέον πρόβλημα.
Ζήτημα ενδεχομένως ανακύπτει και για τα κυβερνητικά σχέδια «αξιοποίησης» του Ελληνικού, όπου έχει προκριθεί η εταιρεία του ομίλου Λάτση Lamda Development, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη επένδυση, με την Περιφέρεια Αττικής να έχει λόγο για το έργο σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότησή της επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα καταρτιστεί.
Αντίστοιχα αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν και στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και συνολικά στο εγχείρημα κατάτμησης της ΔΕΗ. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το 66% του ΑΔΜΗΕ, τον οποίο πουλά η ΔΕΗ, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με πέντε ενδιαφερόμενους, ωστόσο η δεύτερη φάση έχει καθυστερήσει παρότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πώληση να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο μήνα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Η «μικρή ΔΕΗ»
Κρίσιμο τεστ για την κυβερνητική συνοχή στο οποίο και η αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα σηκώσει ψηλά τους τόνους αναμένεται να είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ και τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» που θα πουληθεί σε ιδιώτες. Το νομοσχέδιο εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για τη δόση του Ιουλίου και αναμένεται ότι θα αποτελέσει πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και δείγμα για το πώς θα χειριστούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων στη νέα φάση στην οποία εισέρχεται το πολιτικό σκηνικό.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=201564
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε