- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ανασύνθεση πολιτικού σκηνικού με «μπαλαντέρ» τις 50 έδρες

28/05/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συζητήσουν ένα σχέδιο που να σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών και να δίνεται η εντύπωση της διεύρυνσης

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΤο εκβιαστικό δίλημμα που είχε τεθεί προεκλογικά στους πολίτες από τους κυβερνητικούς εταίρους επανέρχεται τώρα με μικρές παραλλαγές προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝ.ΕΛΛ. και τους ανεξάρτητους. Το άνοιγμα που σχεδιάζει μεθοδικά η κυβέρνηση και αναμένεται να αποτυπωθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό έχει στόχο την αλλαγή των κοινοβουλευτικών ισορροπιών, με αντάλλαγμα ένα νέο εκλογικό σύστημα με μεγαλύτερη αναλογικότητα.

 

Η κίνηση

 

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προγραμματίζει άνοιγμα προς τα σχήματα της Δεξιάς, από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη έως την Ενωση του Β. Πολύδωρα και του Χ. Ζώη, ενώ κίνηση αναμένεται να εκδηλωθεί και προς τους ΑΝ.ΕΛΛ. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένονται και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο, στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι κινήσεις αυτές θα συντονιστούν με το σχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου και του Ευάγγ. Βενιζέλου.

 

Η κρίση που εκδηλώνεται ανοιχτά στη ΔΗΜΑΡ μετά τις ευρωεκλογές και η σοβούσα ένταση στις τάξεις των ΑΝ.ΕΛΛ., οδηγούν το μέγαρο Μαξίμου σε πιο επιθετικές κινήσεις. Με το σκεπτικό ότι το διπολικό πολιτικό σύστημα έχει παρέλθει προ πολλού και τα ποσοστά που έχουν τα κόμματα οδηγούν αναγκαστικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας, το επιτελείο του πρωθυπουργού κλίνει τώρα προς ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, πρόταση που διατυπώθηκε αρχικά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο. Αν και στη Ν.Δ. η κυρίαρχη άποψη ήταν πως το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να δίνει πλεονέκτημα στο πρώτο κόμμα, ώστε να δημιουργούνται όροι σταθερότητας, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η θέση αυτή αναθεωρείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο μέγαρο Μαξίμου εξετάζονται νέα σχέδια εκλογικού νόμου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπός Σ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «πρέπει να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα με τη μεγαλύτερη δυνατή αναλογικότητα αλλά που να δίνει και σταθερές κυβερνήσεις».

 

Η «ρήτρα σταθερότητας» που άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημαίνει ότι αντί να παίρνει bonus (50 έδρες σήμερα) το πρώτο κόμμα, αυτό θα δίνεται στον συνασπισμό των κομμάτων που θα συμφωνούν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το όριο εισόδου στη Βουλή θα τεθεί προς συζήτηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το δέλεαρ θεωρείται πολύ ισχυρό για τη ΔΗΜΑΡ αλλά και τους ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ όσον αφορά την Ενωση του Β. Πολύδωρα και τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τη Ν.Δ., μία τέτοια αλλαγή θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν την εκλογή τους στην επόμενη Βουλή. Το ίδιο εκτιμάται και για τη Συμφωνία του Ανδρ. Λοβέρδου.

 

Στην περίπτωση που η «επίθεση φιλίας» της κυβέρνησης απορριφθεί, οι δύο εταίροι περιμένουν ότι θα έχουν πολιτικά οφέλη, με την πίεση που θα μεταφερθεί στα άλλα κόμματα. Απώτερος στόχος είναι να κλείσουν όλες οι γέφυρες συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν στις εθνικές εκλογές βγει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά.

 

Η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού που επιδιώκει η κυβέρνηση συνδέεται και με την προώθηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Χωρίς διεύρυνση, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να νομοθετούν μέτρα και ρυθμίσεις μεγάλου πολιτικού κόστους. Ο ανασχηματισμός, που πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα είναι σαρωτικός, ώστε αφενός να σηματοδοτηθεί η στροφή της κυβέρνησης λόγω του μηνύματος των ευρωεκλογών και αφετέρου η εντύπωση της διεύρυνσης. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει τη θητεία της και τονίζουν ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με 180 βουλευτές. Για να συμπληρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία δεν φτάνουν μόνον οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

 

Θέμα με Στουρνάρα

 

Η προαναγγελία του ανασχηματισμού όμως έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο κυβερνητικό σχήμα, με σημαντικότερο το πρόβλημα Στουρνάρα που χθες πήρε εκρηκτικές διαστάσεις. Το νέο σχήμα που σχεδιάζεται από το επιτελείο του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει πρόσωπα από όλες τις πτέρυγες της Ν.Δ., και εξωκοινοβουλευτικά, στο στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός με την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος για το ασυμβίβαστο υπουργών και βουλευτών. Αύριο ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην Ε.Ε., αλλά και την ατζέντα που έχει στο εσωτερικό. Στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο αναμένεται να συζητηθεί και η εκκρεμότητα με τη θέση του διοικητική της ΤτΕ αλλά και η εκπροσώπηση στην Κομισιόν.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=201762