- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Έγκλημα τιμής» στο Πακιστάν
28/05/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το «έγκλημα τιμής» έγινε μπροστά στα μάτια απαθούς πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από το ανώτατο δικαστήριο της Λαχόρης, όπου επρόκειτο να ξεκινήσει η δίκη κατά της 25χρονης Φαρζάνα Παρβίν ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει η οικογένειά της.
Ένας από τους αδελφούς της νεαρής γυναίκας, η οποία βρισκόταν στον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης, προσπάθησε στην αρχή να την πυροβολήσει και όταν απέτυχε, αυτός και οι άλλοι «άνδρες» της οικογένειας της επιτέθηκαν με τούβλα και πέτρες.
Καθ' όλη τη διάρκεια του λιθοβολισμού ο πατέρας παρακολουθούσε αμέτοχος, όπως και όλοι οι περαστικοί που είχαν σταματήσει για να παρακολουθήσουν το «θέαμα». Παρά τις κραυγές της γυναίκας για βοήθεια, κανείς δεν προσπάθησε να σταματήσει το φονικό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μεταξύ των «παρατηρητών» υπήρχαν και αστυνομικοί. Σε κάθε περίπτωση, οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν και ο μόνος που συνελήφθη ήταν ο πατέρας.
Η Λαχόρη θεωρείται η «πολιτιστική πρωτεύουσα» του Πακιστάν, με νοοτροπία τελείως διαφορετική από τις αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου τα εγκλήματα για την προστασία της «τιμής» της οικογένειας είναι πιο συνηθισμένα. Η Παρβίν και η οικογένειά της είχαν μετακομίσει εκεί από ένα μικρό χωριό στα δυτικά της πόλης.
Ο δικηγόρος της είπε ότι η οικογένεια είχε εξοργιστεί από την απόφασή της τον Ιανουάριο να παντρευτεί τον Μοχάμεντ Ικμπάλ αντί για έναν ξαδελφό της που είχε επιλέξει γι' αυτήν ο πατέρας της και κατέθεσε μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ο ανεπιθύμητος γαμπρός είχε απαγάγει τη νεαρή γυναίκα. Ο Ικμπάλ υποστηρίζει μια άλλη εκδοχή. Λέει ότι ερωτεύτηκε την Παρβίν μετά τον θάνατο της πρώτης του γυναίκας και πως οι γονείς της αγαπημένης του οργίστηκαν επειδή προσπάθησαν να του αποσπάσουν χρήματα πριν από τον γάμο.
Σύμφωνα με το ίδρυμα Aurat για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, περίπου 1.000 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο Πακιστάν από «εγκλήματα τιμής» αλλά ελάχιστες από αυτές τις υποθέσεις φτάνουν στα δικαστήρια και όταν εκδικάζονται, η διαδικασία διαρκεί πολλά χρόνια. Συχνά οι δράστες δεν τιμωρούνται διότι στη νομοθεσία έχουν ενσωματωθεί στοιχεία και του ισλαμικού νόμου που προβλέπει τη «συγγνώμη» από τους συγγενείς του θύματος στους θύτες.
Έλλη Πάνου
efsyn.gr
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=201884
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε