- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πού συγκλίνουν και πού αποκλίνουν οι απόψεις ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΒ

29/05/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Βασίλη Γεώργα

 

Ευήκοα ώτα από τους άλλοτε «ταξικούς εχθρούς» της και νυν συνομιλητές της βρίσκει πλέον η ενισχυμένη από τις ευρωεκλογές Αριστερά, όπως κατέδειξαν η θερμή υποδοχή αλλά και το παρατεταμένο χειροκρότημα των βιομηχάνων στον Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της χθεσινής ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία είχε έντονα πολιτικό χαρακτήρα αλλά και στοιχεία «προγραμματικών δηλώσεων» για την οικονομία.

 

Αν εισέπραξαν κάτι αμφότερες οι πλευρές από το κλίμα που επικράτησε στο πάλαι ποτέ «άβατον» της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ είναι ότι από τις εποχές της εκατέρωθεν αμφισβήτησης περνάμε πλέον στην περίοδο της αποδοχής και ενδεχομένως της συνεργασίας μεταξύ Αριστεράς και «κεφαλαίου». Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ για να απευθύνει προσκλητήριο «για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη» προς τους επιχειρηματίες.

 

Οι βιομήχανοι εμφανίζονται πλέον πολύ περισσότερο πρόθυμοι να ακούσουν, να συζητήσουν και να αποδεχθούν ή να αμφισβητήσουν τις εναλλακτικές προτάσεις που ρίχνει στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αρχίσει –κατά τους βιομηχάνους- να ρίχνει τους τόνους στη ρητορική της κατά της «οικονομίας της αγοράς» και να προτείνει «ρεαλιστικές δράσεις για την επόμενη ημέρα και τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των πολιτών».

 

Μετά το κλειστό γεύμα που είχαν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. πέρυσι το είχε ακυρώσει) εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου διαπίστωναν μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ότι «καταγράφονται αρκετά κοινά σημεία σύγκλισης σε θέματα οικονομικής πολιτικής που μέχρι πρότινος είτε δεν ακούγονταν καθόλου είτε σκεπάζονταν κάτω από το χαλί της αντιπαράθεσης».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε καθαρά χθες για φορολόγηση των κερδών και όχι της παραγωγής, υπονοώντας ότι θα αυξήσει τους φόρους στα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά προτίθεται να μειώσει τους έμμεσους φόρους, όπως ο ΕΦΚ στην ενέργεια κ.ά. Η πρόταση αυτή είναι απόλυτα αποδεκτή από τους βιομηχάνους, με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ να αντιτείνει χαρακτηριστικά στη δική του ομιλία πως οι επιχειρήσεις προτιμούν να μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές παρά η φορολογία στα εταιρικά κέρδη.

 

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων σχολίαζαν θετικά την αναφορά του Αλ. Τσίπρα για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους (σ.σ. πέρυσι δεν το είχε συνειδητοποιήσει, έλεγαν), ενώ επισήμαιναν τη μετατόπιση πολιτικής από παλαιότερες αναφορές για «κατάργηση του Μνημονίου» στην «ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης με την τρόικα».

 

Κοινή θέση φέρονται να έχουν και στην πρόταση να μπει τέλος στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και στην αναθέρμανση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όχι όμως και με την πρόθεση άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Δεν διαφώνησαν με τις εξαγγελίες για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, αλλά σχολίαζαν ότι δεν άκουσαν πολλά για την ανάγκη να υποστηριχθούν περισσότερο οι ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ κάθετα αντίθετοι εμφανίζονταν οι επιχειρηματίες μέλη του ΣΕΒ για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών κοινής ωφέλειας, σχολιάζοντας ωστόσο τη δέσμευση που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αν αναλάβει την κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις βιομηχανιών.

 

Το συμπέρασμα από την ηγετική εμφάνιση Τσίπρα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ήταν, κατά τους ίδιους τους επιχειρηματίες, πως «διαμορφώνεται ξεκάθαρα πλέον μια τάση γεφύρωσης διαφορών και διαμόρφωσης πλαισίου συνεργασίας», που τουλάχιστον για τους εκπροσώπους του ΣΕΒ οι οποίοι ευαγγελίζονται την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» (σ.σ. «η συνεννόηση είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά», είπε χθες ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας) αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη ημέρα.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=202086