- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Κολυμπάμε σε αισθήματα, όπως τα κύματα»

29/05/14 ART,ΘΕΜΑ,ΘΕΜΑΤΑ

Της Παρής Σπίνου Φωτ.: Μ. Βαλασόπουλος

 

Τετάρτη μεσημέρι, φτάνω στην είσοδο του πανέμορφου νεοκλασικού που στεγάζει την γκαλερί Bernier/Eliades. Ενα ελαφρύ αεράκι φυσάει και κουνάει την ημιδιάφανη μοβ κουρτίνα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στην αίθουσα, και σαν μαγική εικόνα ξεπροβάλλει ο Λιονέλ Εστέβ. Ο Γάλλος, διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, ο οποίος εγκαινιάζει εκεί σήμερα την τρίτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα με τίτλο «Some waves». «Είμαι πολύ ανυπόμονος και αρκετά αγχωμένος γιατί τα περισσότερα έργα έχουν γίνει ειδικά γι' αυτόν τον χώρο και παρουσιάζονται πρώτη φορά», σπεύδει να διευκρινίσει.

 

Με ένα απλό λευκό t-shirt, ξυπόλητος, ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες και επιμελείται, μαζί με τις βοηθούς του, τις τελευταίες λεπτομέρειες. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από διαφορετικές διαστάσεις, έντονους συνδυασμούς χρωμάτων και ποικιλία υλικών. Ζωγραφική σε γυαλί με μικρές τελίτσες που σχηματίζουν κύκλους και έλικες, κεντήματα σε υφάσματα βρίσκονται στους τοίχους και μεγάλες γυάλινες καμπάνες κρέμονται από την οροφή. Μοιάζουν να ταλαντεύονται ανάμεσα στην αναπαράσταση και την αφαίρεση και δημιουργούν την αίσθηση της δόνησης και του κυματισμού. Οι συνθέσεις του Εστέβ εκπέμπουν ιδιαίτερη ενέργεια στον χώρο, κεντρίζουν σαν κύματα τα συναισθήματα του θεατή που θέλει να περιηγηθεί την έκθεση. Ακόμα και η διάταξη των έργων μοιάζει να υπαγορεύει μια εναρμονισμένη, κυματοειδή κίνηση. Ο ίδιος επιθυμεί η πρώτη αίθουσα να αντιπροσωπεύει κάτι μαλακό, βελούδινο και αθόρυβο. Η δεύτερη κάτι ψυχρό και μεταλλικό και η τρίτη κάτι ακόμα πιο θορυβώδες, όπως ένας πήλινος «κουμπαράς».

 

«Πώς να δώσεις σάρκα και οστά και να παγώσεις τις κινήσεις αυτές, που είναι συναισθήματα;» ρωτάει. «Ο ήχος μιας καμπάνας, τα μαλλιά πάνω από τον έναν ώμο, η κίνηση μιας κουρτίνας: είναι κινήσεις, παρόμοιες με τα κύματα που είναι βαριά, βουβά, σχεδόν εύθραυστα και κρυσταλλικά. Μερικά είναι εσωτερικά, ενώ άλλα μεγαλώνουν στην επιφάνεια, μας κατακλύζουν. Δεν είναι γνωστό ακριβώς από πού προέρχονται και λογικά μπορούμε να υποθέσουμε ότι κατευθύνονται κάπου, σε κάποιο σημείο. Κολυμπάμε σε αυτά τα συναισθήματα, όπως τα κύματα;».

 

Ο Λιονέλ Εστέβ γεννήθηκε στη Λιόν το 1967, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. «Ερωτας είναι η αιτία», λέει γελώντας. «Κι επειδή στο Βέλγιο ο καιρός είναι συνήθως άσχημος, έχω όλη τη διάθεση να κλείνομαι στο εργαστήριο και να δουλεύω». Τον υπόλοιπο καιρό ταξιδεύει σε Ευρώπη και Αμερική και για τις εκθέσεις του, αλλά και γιατί τον ευχαριστεί. Μάλιστα πέρυσι είχε συνεκθέσει με τον Αλέξανδρο Τζάννη, με τον οποίο έγιναν φίλοι, στο Χαμάμ Μπέη της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Αόρατες πόλεις», που οργάνωσε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

 

Οι νέοι καλλιτέχνες είναι ήρωες

 

«Γενικώς είμαι θετικός άνθρωπος και επιθυμώ αυτό να περάσει και στους επισκέπτες του «Some waves»», λέει. «Να δουν, να ανακαλύψουν, να νιώσουν, να σκεφτούν. Ελπίζω να μπουν σε ένα ιδιαίτερο κλίμα και να επικοινωνήσουν με τα έργα». Δεν θέλει, πάντως, να προβάλλει τη δουλειά του σαν πρωτοποριακή. «Αγαπώ την τεχνολογία και το ίντερνετ, κάνω προσωπική χρήση, αλλά δεν είμαι φανατικός, ούτε τα θεωρώ όλα αυτά απαραίτητα για να φανώ καινοτόμος». Επίσης δεν πιστεύει στην έμπνευση. «Είναι κάτι που σε βάζει σε ένα πλαίσιο και σε περιορίζει, γίνεται αυτοσκοπός. Εμένα μου αρέσει να εκφράζω την επιθυμία της στιγμής, να πειραματίζομαι, να ανακαλύπτω. Είναι σαν μια γυμναστική που σε κάνει να προχωράς, χωρίς άγχος».

 

Στην τέχνη βρήκε διέξοδο από πολύ μικρός. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγράφιζα από το πρωί ώς το βράδυ και πήγαινα στα μουσεία. Δεν σκεφτόμουν να γίνω καλλιτέχνης. Επειδή όμως ήμουν κακός μαθητής οι γονείς μου με πίεζαν να κάνω κάτι δημιουργικό. Ετσι αποφάσισα να σπουδάσω στην Καλών Τεχνών της Λιόν. Τότε άλλαξε η ζωή μου. Βρήκα τον δρόμο μου».

 

Ο Λιονέλ Εστέβ θαυμάζει πολλούς καλλιτέχνες, και του 20ού αιώνα και σύγχρονους. «Κυρίως όμως θαυμάζω τους νέους που θέλουν σήμερα να ασχοληθούν με την τέχνη. Είναι ηρωικό να αποφασίσουν κάτι τέτοιο στις μέρες μας, ιδιαίτερα αν η οικογένειά τους δεν είναι εύπορη ή αν προέρχονται από κάποια μικρή επαρχιακή πόλη. Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν να διακριθούν. Χρειάζεται επιμονή, αγώνας και τύχη. Και μη νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, όπου οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Ισχύει παντού».

 

*INFO: Βernier/Eliades, Eπταχάλκου 11, Θησείο. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα (20.00-22.00) και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου. Τρίτη – Παρασκευή 10.30-18.30, Σάββατο 12.00-16.00. www.berniereliades.gr

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=202115