- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Προνομιούχες» απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο
29/05/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Με σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επερώτηση για τις προνομιούχες μετοχές που είχε δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες αλλά και για τις σταθερές τους αποδόσεις.
Η χρονική στιγμή που επέλεξαν οι βουλευτές Παν. Λαφαζάνης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Δ. Γελαλής, Σ. Σαμοΐλης και Φωτ. Κούβελα να καταθέσουν την επερώτηση συνδέεται όχι μόνο με την αποπληρωμή των μετοχών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και με τις διεργασίες που αφορούν την ανανέωση ή μη της θητείας του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν… δικαιούται, μετά την καταστροφική διαχείριση της οικονομίας και ειδικότερα στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, να αναλάβει τον θώκο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης για το ποιος θα αναλάβει το «τιμόνι» της ΤτΕ, χωρίς να εχει αποκλειστεί η παραμονή του Γ. Προβόπουλου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να τεκμηριωθεί για ποιο λόγο οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, αν και αποπλήρωσαν τις προνομιούχες μετοχές που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο και είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του Ν. 3723/2008 (νόμος Αλογοσκούφη), δεν κατέβαλαν και την προβλεπόμενη από τον νόμο απόδοση του 10%, κάτι που οδηγεί σε απώλεια εσόδων περίπου 160 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο.
Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως πέραν από τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει κινηθεί και η διαδικασία είσπραξης της σταθερής απόδοσης και από τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank, οι οποίες δεν έχουν αποπληρώσει ακόμη τις προνομιούχες μετοχές.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank), σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές, έχουν καταβάλει μόνο την απόδοση για τα έτη 2010 και 2011, μετά από πιέσεις της τρόικας τον Νοέμβριο του 2012.
Το βασικό ερώτημα
Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που θέτουν οι βουλευτές στον υπουργό Οικονομικών είναι αν οι τέσσερις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα με 8,3 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και τα κεφάλαιά τους διαμορφώνονται σήμερα πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων εποπτικών ορίων απέδωσαν ή πρόκειται να αποδώσουν το 10% τουλάχιστον για το 2013, «έτος που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών ξεπερνούσε τα εποπτικά όρια (καθώς είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) και οι τράπεζες είχαν περάσει σε λειτουργική κερδοφορία» αναφέρουν στην επερώτηση.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=202177
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε