- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Περισσότεροι «πελάτες» από την Α' Λυκείου

30/05/14 ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Κάτω από τη βάση βάζουν οι φροντιστές στο υπουργείο Παιδείας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, χαρακτήρισε «αρνητική» τη δημοσιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας.

 

«Η καθυστερημένη δημοσιοποίηση δεν έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στους καθηγητές και στους μαθητές να προετοιμαστούν κατάλληλα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Κώστας Αμπατζίδης. «Συμφωνούμε με κάθε διαδικασία αξιόπιστης και αντικειμενικής αξιολόγησης των μαθητών», ανέφερε, αλλά τόνισε πως «οτιδήποτε νέο πρέπει να εφαρμόζεται ομαλά, με τον ενδεδειγμένο προγραμματισμό και χωρίς αιφνιδιασμούς».

 

Για την ανάγκη πρόσθετης διδασκαλίας έξω από το σχολείο, αποκάλυψε ότι φέτος παρατηρήθηκε αύξηση των μαθητών της Α' Λυκείου στα φροντιστήρια σε ποσοστό 15%, ενώ για το σύστημα της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια επισήμανε πως οι συζητήσεις που γίνονται κάθε χρόνο για κατάργηση των εξετάσεων δημιουργούν έντονη συναισθηματική φόρτιση, αλλά δεν προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Πιστεύουμε ότι ένας κεντρικός εξεταστικός μηχανισμός διασφαλίζει το αδιάβλητο και δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά που έχουν διαβάσει να σπουδάσουν, ανεξαρτήτως κοινωνικού στρώματος», δήλωσε.

 

Το πόσο απαξιωμένο είναι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και πόσο υποβαθμίζεται χρόνο με τον χρόνο η δημόσια παιδεία στη χώρα μας διαφαίνεται από ένα και μόνο στοιχείο που ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ: βρισκόμαστε στην πρώτη δεκάδα των χωρών -σε παγκόσμιο επίπεδο- που οι μαθητές της παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα. Πρώτη χώρα είναι η Ιαπωνία και δεύτερη η Νότια Κορέα. Ο ίδιος, βέβαια, είχε μια πιο «βολική» ερμηνεία: «Είναι μύθος ότι το κακό δημόσιο σχολείο συντηρεί το φροντιστήριο», είπε. «Στις χώρες όπου ο ανταγωνισμός είναι υψηλός και σε κοινωνίες που επενδύουν πολλά στην εκπαίδευση, όπως η Ιαπωνία για παράδειγμα, είναι φυσικό να γίνονται πολλά φροντιστηριακά μαθήματα».

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, πάντως, λόγω της οικονομικής κρίσης τα φροντιστήρια μείωσαν σχεδόν κατά 40% τις τιμές τους, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας, αν και στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον την περασμένη χρονιά δεν ήταν λίγες οι κινητοποιήσεις απολυμένων καθηγητών από διάφορα φροντιστήρια.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=202428