- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Βαριές καμπάνες για το «σκάνδαλο των ομολόγων»

30/05/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Της Κατερίνας Κατή

 

Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολιτογραφημένου πλέον ως «σκανδάλου των ομολόγων», το οποίο είχε ευλόγως προκαλέσει τριγμούς στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή, εκδόθηκε χθες η πρωτόδικη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τους 14 εμπλεκομένους, οι 13 εκ των οποίων κρίθηκαν ένοχοι για κακουργηματικές πράξεις, αλλά απέφυγαν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Κι αυτό, γιατί το δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας) ύστερα από αποδεικτική διαδικασία που διήρκεσε -διακεκομμένα- περίπου δύο χρόνια αναγνώρισε και στους 13 καταδικασθέντες το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Παρά όμως το «σπάσιμο» των ισοβίων το δικαστήριο επέβαλε στους βασικούς εμπλεκομένους, διοικητές Ταμείων και εκπροσώπους χρηματιστηριακών εταιρειών, βαριές ποινές κάθειρξης, ενώ για πέντε από αυτούς η ετυμηγορία «βάρεσε» ταβάνι, καθώς έφτασε (κατά συγχώνευση) τα 25 χρόνια. Μάλιστα, σε ένα από τα φερόμενα ως κομβικά πρόσωπα του σκανδάλου, τον Γιώργο Παπαμαρκάκη, υπεύθυνο της εταιρείας NAM, επέβαλε χρηματική ποινή-μαμούθ, τουλάχιστον για τα ελληνικά ποινικά χρονικά, ύψους 11,06 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Το δικαστήριο διέταξε ακόμα την κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Θεόδωρου και Σοφοκλή Πρινιωτάκη (έχει αποβιώσει) μέχρι του ποσού των περίπου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που θεωρείται παράνομη περιουσία. Για τον πρώτο διέταξε και τη δήμευση κατασχεθέντος ποσού περίπου 230.000 ευρώ.

 

Και οι δεκατρείς αφήνονται ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο με καταβολή χρηματικών εγγυήσεων ή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

 

Οι καταδικασθέντες, στους οποίους τελικά επιβλήθηκαν συνολικές ποινές από πέντε χρόνια φυλάκιση έως και 25 χρόνια κάθειρξη για κακουργηματικές πράξεις (αποδόθηκαν κατά περίπτωση) όπως απάτη, απιστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εγκληματική οργάνωση και μάλιστα με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, κρίθηκαν ένοχοι για την εμπλοκή τους στη διαδρομή του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υπερκοστολογημένο φέρεται να κατέληξε σε ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ο μόνος που άκουσε χθες τη λέξη «αθώος» ήταν ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της «υπόθαλψης εγκληματία».

 

Η ενοχή

 

Ειδικότερα το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ενόχους:

 

● Τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ Αγάπιο Σημαιοφορίδη και τη διευθύντρια του Ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα, τους πρώην υπευθύνους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γερ. Κονιδάρη καθώς και τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνο Χρηστίδη όπως και τους εκπρόσωπους της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» (Γιώργο Αποστολίδη, και Θεόδωρο Πρινιωτάκη – ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης έχει αποβιώσει), τον υπεύθυνο της ΝΑΜ Γιώργο Παπαμαρκάκη, τα στελέχη της J.P. Morgan Χαρ. Αδαμόπουλο και Αβραάμ Σαββίδη, το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγο καθώς και τους λογιστές Δημήτρη και Αγγελο Λιάτη.

 

Οι ποινές

 

Οι πρωτόδικες ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους είναι:

 

● Αγάπιος Σημαιοφορίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΑΥΠΕΔ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια.

● Παναγιώρα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάξειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια.

● Παναγιώτης Δεμέστιχας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια.

● Γεράσιμος Κονιδάρης, πρώην του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια.

● Κων/νος Χρηστίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια.

● Γιώργος Αποστολίδης, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.

● Θεόδωρος Πρινιωτάκης, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.

● Γιώργος Παπαμαρκάκης, κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.

● Χαρ. Αδαμόπουλος, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.

● Αβραάμ Σαββίδης, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.

● Νίκος Μπούγος, κάθειρξη 15 ετών

● Αγγελος και Δημήτρης Λιάτης, λογιστές, φυλάκιση 5 ετών.

 

Ακόμα το δικαστήριο επιδίκασε και χρηματική ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών 500.000 ευρώ από τους Γ. Παπαμαρκάκη και Θ. Πρινιωτάκη, οι οποίοι όπως και οι Αβρ. Σαββίδης και Χαρ. Αδαμόπουλος απουσίαζαν από το δικαστήριο κατά την εκφώνηση της απόφασης.

 

Ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις

 

Το δικαστήριο αποφάσισε να δεχτεί την εισήγηση του εισαγγελέα να δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση όλων των κατηγορουμένων, οι έντεκα από τους οποίους για να αφεθούν ελεύθεροι θα πρέπει να καταβάλουν υψηλές χρηματικές εγγυήσεις. Συγκεκριμένα:

● Στους Αγ. Σημαιοφορίδη, Παν. Δεμέστιχα, Γερ. Κονιδάρη και Κων. Χρηστίδη επέβαλε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα καθώς και καταβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ, στον καθένα.

● Στους Γιώργο Αποστολίδη και Θεόδ. Πρινιωτάκη επέβαλε απαγόρευση εξόδου και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ στον καθένα. Στον Γιώργο Παπαμαρκακη επέβαλε μόνο χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.

● Στην Παν. Καραδήμα επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

● Στον Χάρη Αδαμόπουλο επέβαλε χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ.

● Στον Αβραάμ Σαββίδη επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 50.000 ευρώ. Στον Ν. Μπούγο εμφάνιση μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και εγγύηση 50.000 ευρώ και τέλος, στους Αγγελο και Δημήτρη Λιάτη επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Η πορεία του επίμαχου δομημένου ομολόγου

 

→Από χέρι σε χέρι η προμήθεια εκτοξεύτηκε

 

● Η JPM πωλεί το δομημένο στην εταιρεία North Asset Management συμφερόντων Γ. Παπαμαρκάκη στο 92,95% και εισπράττει περί τα 260.000.000 ευρώ.

 

● Η ΝΑΜ πωλεί το δομημένο αμέσως στην Hypovereinsbank στο 99,90%. Από τη συναλλαγή αυτή η ΝΑΜ κερδίζει 19.400.000 ευρώ.

 

● Η Ηypovereinsbank πωλεί το δομημένο αμέσως στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ στο 99,95%. Από τη συναλλαγή αυτή η Hypovereinsbank κερδίζει 140.000 ευρώ.

 

Η Ακρόπολις πωλεί στα ασφαλιστικά ταμεία στο 100%. Από τη συναλλαγή αυτή η Aκρόπολις κερδίζει 140.000 ευρώ.

 

Πέραν των 140.000 ευρώ που έλαβε η Ακρόπολις από τη διαφορά μεταξύ της τιμής που η ίδια αγόρασε το συγκεκριμένο δομημένο από την Hypovereinsbank και της τιμής που το πούλησε, έλαβε επιπλέον 8.400.000 ευρώ από τη North Asset Management, σε εκτέλεση προηγούμενης συμφωνίας τους για τη σύσταση πελατείας. Σύμφωνα με τα ευρήματα του πορίσματος Ζορμπά, το ποσό αυτό των 8.400.000 ευρώ διακινήθηκε από τη North Principal Investments Fund Ltd (συμφερόντων Παπαμαρκάκη) προς δύο εταιρείες συμφερόντων Πρινιωτάκη, ως εξής:

 

● 4.200.000 ευρώ με το από 13/2/2007 έμβασμα από τη North Principal Investments Fund Ltd (Παπαμαρκάκης) προς την Acropolis Participation Ltd (Πρινιωτάκης) σε λογαριασμό της στη Λαϊκή Τράπεζα στην Αθήνα (σύμφωνα με την από 12/2/2007 σύμβαση συστάσεως πελατείας). Εξ αυτών:

 

● 500.000 ευρώ μεταφέρονται στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ στις 28/2/2007 στο ίδιο κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας.

 

● 300.000 ευρώ φέρονται να μη διακινούνται περαιτέρω.

 

● 3.400.000 ευρώ καταλήγουν στις 28/2/2007 με δύο τραπεζικές επιταγές (1.500.000 και 1.900.000 ευρώ αντίστοιχα) στον υπ’ αριθμ. 080/658099-83 ατομικό λογαριασμό ταμιευτηρίου της Εθνικής Τράπεζας του Γεώργιου Αποστολίδη. Το συνολικό αυτό ποσό, αφού μεταφέρθηκε σε προθεσμιακή κατάθεση, επαναπιστώθηκε στον παραπάνω λογαριασμό την 1/3/2007 πλέον τόκων (3.400.298,35 ευρώ). Εξ αυτών:

 

● 2.400.000 ευρώ αναλαμβάνει σε μετρητά ο Γ. Αποστολίδης την 1/3/2007.

 

● 1.000.699,25 ευρώ (έχουν προστεθεί τόκοι) πιστώνονται στον προθεσμιακό λογαριασμό του Αποστολίδη 080/041011-04.

 

● 4.200.000 ευρώ με το από 13/2/2007 έμβασμα από τη North Principal Investments Fund Ltd (Παπαμαρκάκης) προς τη Forest Dove σε λογαριασμό της στην Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα (σύμφωνα με την από 12/2/2007 σύμβαση συστάσεως πελατείας – υπογράφει επίσης ο Σ. Πρινιωτάκης). Το σύνολο αυτών, δηλαδή:

 

● 4.200.000 ευρώ κατατίθεται με την από 6/3/2007 τραπεζική επιταγή της Πειραιώς στον υπ’ αριθμ. 16443457 της εταιρείας «κέλυφος» HITECH SNT A.E. στην Τράπεζα Κύπρου. Αιτιολογία της κατάθεσης είναι η κάλυψη από τη Forest Dove ομολογιακού δανείου που έχει εκδώσει η HITECH SNT, το οποίο ωστόσο έχει χαρακτηριστεί από την ΥΠΕΕ ως εικονικό.

 

Τζ.Ρ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ο Καραμανλής, ο Αλογοσκούφης και οι «ανίδεοι» διοικητές Ταμείων

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Μια υπόθεση που ταρακούνησε συθέμελα το πολιτικό σύστημα και την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Ενα σκάνδαλο που χρέωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενας ζοφερός «φάκελος» που αφορά πολιτικό χρήμα και που, για άλλη μια φορά, «ξεπλύθηκε» από τους Ελληνες βουλευτές, οι οποίοι χρέωσαν στους -κατά Αλογοσκούφη «ανίδεους»- διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων την ευθύνη για τις επενδύσεις σε στοιχηματικά ομόλογα, μηδενικής απόδοσης και μεγάλων προμηθειών.

 

Εν τέλει, αποτελεί την απόδειξη του πλιάτσικου, που εδώ και χρόνια (ήδη από τα «θαλασσοδάνεια» της δεκαετίας του 1950) επιτάσσει το πολιτικό σύστημα στις αποταμιεύσεις των εργαζομένων. Οπως και να έχει, αυτοί που τιμωρήθηκαν ήταν οι φυσικοί αυτουργοί, ενώ οι ηθικοί αυτουργοί κρύφτηκαν πίσω από τις δαιδαλώδεις διαδρομές του πολιτικού συστήματος.

 

Στη διετία 2005-2007 ξαφνικά πολλοί διοικητές ασφαλιστικών ταμείων «φωτίστηκαν» και όλοι μαζί επένδυσαν (χωρίς άνωθεν εντολή, όπως διατείνονταν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο υπουργοί, Γ. Αλογοσκούφης, Π. Δούκας, Σ. Τσιτουρίδης, αλλά και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής) σε περίπου 8 δομημένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αγοράστηκαν από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με ένα μόνο από αυτά, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι αυτό που έφερε βαρύ τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης στα κεφάλια των κατά Γ. Αλογοσκούφη «ανίδεων». Στις 22 Φεβρουαρίου 2007 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε ομόλογο δωδεκαετούς διάρκειας, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, με ανάδοχο την αμερικανική JP Morgan. Από αυτή πέρασε στο αμοιβαίο κεφάλαιο NPI, στη γερμανική Hypovereinsbank, η οποία το μεταπούλησε στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, από την οποία τελικά πωλήθηκε σε 4 ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΣΕΥΠ).

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά αυτών των δομημένων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αντίθετη με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 155492/2002, η οποία απαιτεί τα αποθεματικά των Ταμείων να επενδύονται σε προϊόντα που αποτιμώνται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ).

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=202497