- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τι κάνει νιάου νιάου στον Λευκό Πύργο;

01/06/14 Nησίδες

Τα ζώα έχουν συγκεκρι­μένες διατρο­φικές ανάγκες, που καλύπτο­νται από τα ειδικά σκευά­σματα που απευ­θύνονται σε κάθε είδος.

 

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Με το σύνθημα «τι κάνει νιάου νιάου στον Λευκό Πύργο;» υποδέχτηκε το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου η Θεσσαλονίκη το World Cat Show. Μια δίχως προηγούμενο… γατοκατάσταση, γεμάτη νιαουρίσματα, νάζια και λίγα νύχια, αιλουροειδή ομορφιά και φιλόζωη αγάπη. Στη διαρκείας δύο ημερών παγκόσμια έκθεση μορφολογίας του πιο δημοφιλούς κατοικίδιου του πλανήτη, που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργανώθηκε από τη Felina Greece, με την υποστήριξη του Παγκύπριου Συλλόγου Εκτροφέων Γάτας και της Γερμανικής Λέσχης Γάτας Stammbaum e.v, συμμετείχαν συνολικά 193 γάτες από διάφορες χώρες του κόσμου (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ρουμανία, Καναδάς κ.λπ.) και περισσότερες από 25 φυλές, που περιδιάβηκαν με το άψογο, νωχελικό στιλ που όλοι μπορείτε να φανταστείτε, τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ προσελκύοντας τα βλέμματα θαυμασμού των περίπου 5.000 επισκεπτών.

 

Την παράσταση, κατά γενική ομολογία, έκλεψαν οι λεγόμενοι «γίγαντες της Αφροδίτης», η πιο χαρακτηριστική φυλή της Κύπρου, που απέσπασε και τα περισσότερα βραβεία. Ξεχώρισαν ακόμα οι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές, μία Ragdoll από την Ιταλία και μία Maine Coon από την Ισπανία, οι «ιερές γάτες» της Βιρμανίας, οι «κοντότριχες» από τη Βρετανία και η γατούλα Αβησσυνίας, που ήρθε από τη… Ρωσία για κατέκτησε συνολικά τρία βραβεία. Από τις ελληνικές συμμετοχές διακρίθηκαν δύο γάτες σπιτιού, ο Θεσσαλονικιός Μονόφθαλμος Ζαχαρίας και ο Αθηναίος Κίτρινος Μουρ.

 

Οι κατηγορίες κατάταξης των διαγωνιζόμενων καθορίζονται από το τρίχωμά τους. Ετσι, στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται οι μακρύτριχες, όπως οι περσικές, στη δεύτερη οι ημιμακρύτριχες (όπως οι Ragdoll, οι Siberia, οι Γίγαντες της Αφροδίτης κ.λπ.), στην τρίτη οι κοντότριχες (British shorthair, American shorthair sphynx κ.λπ.) και στην τέταρτη τα Siam και Oriental. Τα κριτήρια στην αξιολόγηση καθεμιάς από τις γάτες που συμμετείχαν στο show ήταν, απ’ ό,τι μας ενημέρωσαν οι διοργανωτές, η μορφολογία της –και το πόσο προσεγγίζει τα παγκόσμια ορισμένα standards της φυλής-, ο χαρακτήρας και η γενική κατάστασή της –το αποκαλούμενο στη γλώσσα των εκτροφέων grooming. «Είμαστε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο», θα πει η Κατερίνα Ανυφαντή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Felina Greece, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και μαζί με άλλους 370 συλλόγους είναι μέλος του διεθνούς Οργανισμού World Cat Federation, «που έχει στόχο να διοργανώνει εκθέσεις μορφολογίας, ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια για θέματα που αφορούν την ευζωία των γατών και την υπεύθυνη ιδιοκτησία, να φιλοξενεί διεθνείς αλλά και παγκόσμιες διοργανώσεις και να προάγει τη φιλία και την αδελφοποίηση ιδιοκτητών γατών από όλα τα μέρη του κόσμου. Το μότο μας είναι ότι η καλύτερη γάτα είναι εκείνη που θα πάρει ο καθένας μας σπίτι του! Κι είναι ένα μήνυμα διττό. Από τη μια, αναφέρεται στις διαγωνιζόμενες γάτες –που ακόμα κι αν δεν διακριθούν δεν μπορούν παρά να είναι οι καλύτερες για τους ιδιοκτήτες τους-, αλλά από την άλλη απευθύνεται και στους νέους “γατογονείς”, που τολμούν να υιοθετήσουν κάποιο… αδεσποτάκι από τα φιλοζωικά σωματεία –που και αυτά συμμετέχουν συχνά στις εκθέσεις- και να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα πλάσμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα».

 

Ζητούμενο των διοργανωτών εκθέσεων τέτοιου τύπου είναι επίσης η προσέγγιση φιλοζωικών σωματείων και εκτροφέων. «Είναι πολύ σημαντικό», σημειώνει η Κατερίνα Ανυφαντή, «να κατανοήσουμε ότι όλες οι γάτες, καθαρόαιμες ή αδέσποτες, μας χρειάζονται ενωμένους για να προσπαθούμε για το καλύτερο, για την προστασία και την ευζωία τους. Για εμένα οι γάτες σημαίνουν αγάπη. Δεν μπορώ να τις διαχωρίσω σε αδέσποτες ή καθαρόαιμες. Την πρώτη μου γάτα, που είναι πλέον 9 ετών, την πήρα ως αδέσποτη. Ηταν “ανώνυμη” και χωρίς γενεαλογικό δέντρο, γνωστό γενετικό κώδικα ή τίτλο. Κι όμως, για εμένα είναι η οικογένειά μου! Δεν διανοούμαι να τη διαχωρίσω από τις υπόλοιπες γάτες που ζουν στο σπίτι μου και έχουν τα κύπελλα και τα μετάλλιά τους».

Γάτα και εγκυμοσύνη

 

Τέτοιου τύπου διεθνείς συναντήσεις γίνονται αυτονόητα αφορμή για να γεννηθούν νέες φιλίες και κοινωνικές σχέσεις, μα επιπλέον λειτουργούν και ως κόμβοι ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης –που μπορεί να αφορά νέες θεραπείες και γενετικές ασθένειες, διατροφικές συμβουλές ή… σκευάσματα καλλωπισμού. Στην πρόσφατη έκθεση της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει μεγάλη μερίδα του κοινού. Τη συνύπαρξη των γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους με τις γάτες. Στην ειδική ημερίδα με θέμα «Τοξόπλασμα και έγκυες μητέρες», γυναικολόγοι και κτηνίατροι από κοινού ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους αναφορικά με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις. «Πρόκειται», θα πει η Κατερίνα Ανυφαντή, «για ένα παρεξηγημένο θέμα, που δυστυχώς συνήθως τελειώνει με μια γάτα στον δρόμο. Ακόμη και νεαρά κορίτσια 20 ετών στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2014 πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν παιδιά λόγω των γατών. Δεν ξέρω πόσες γενιές ακόμη πρέπει να περάσουν για να αποβάλει το DNA μας αυτή τη νοοτροπία». Δεν είναι όμως αυτό το μόνο θέμα στο οποίο επικρατεί σύγχυση, ακόμα και μεταξύ των φιλόζωων. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες, μας λένε, οι οποίοι θεωρούν ότι προσφέροντας στα ζώα το ίδιο φαγητό που καταναλώνουν οι ίδιοι, επιτυγχάνουν την ευζωία τους. Πρόκειται για λάθος! Τα ζώα έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, που καλύπτονται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο από τα ειδικά σκευάσματα που απευθύνονται σε κάθε είδος. Σε ό,τι αφορά τα πολυτελή λουράκια και αξεσουάρ, δύο επισκέψεις στον κτηνίατρο ετησίως –ακόμη και για προληπτικούς λόγους- κοστίζουν περίπου το ίδιο και έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη αξία!

 

…………………………………………..

 

Show must go on!

 

Ο κατάλογος της έκθεσης περιελάμβανε συνολικά 256 συμμετοχές. Ωστόσο, η ακύρωση 3 πτήσεων από Ιταλία και 4 πτήσεων από Γερμανία λόγω ισχυρών ανέμων επέτρεψε να παρευρίσκονται στην έκθεση τελικά 193 γάτες. Οι δύο κριτές ήταν ο γενικός γραμματέας της WCF Mr. Andreas Mobius και η πρόεδρος Mrs. Anelise Hackmann, που ακολούθησαν τα θεσπισμένα κριτήρια της WCF (World Cat Federation).

 

Το φιλοζωικό σωματείο «Η Αγάπη» και η ΜΚΟ Γατοομάδα Θεσσαλονίκης βρέθηκαν και τις δύο ημέρες στην έκθεση προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για τα οφέλη της στείρωσης και της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης των κατοικίδιων, καθώς και για να βοηθήσουν τα λιγότερο τυχερά γατάκια των δρόμων να βρουν και αυτά τη δική τους στέγη.

 

Με δεδομένη τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου της Θεσσαλονίκης, η Felina σχεδιάζει να διοργανώσει την άνοιξη του 2015 ακόμα μία έκθεση μορφολογίας στην πόλη.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=202718