- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ο Νέος Κόσμος αποκαλύπτει τα μυστικά του
03/06/14 ART
Της Ματούλας Κουστένη – Φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος
Ηχοι και μυρωδιές ξεπηδούν από παράθυρα ανοικτά. Στα σοκάκια τρέχουν μαθητές που σχόλασαν. Μπαλκόνια περιποιημένα και ανθισμένα. Δρόμοι που κουβαλούν ένδοξο παρελθόν. Εσωτερικές αυλές, που κρύβουν μυστικά. Πλατείες που τα απογεύματα φιλοξενούν τις κοινωνικές συναναστροφές μεταναστών. Εκκλησίες επίσημες κι αυτοσχέδιες. Καφενεία και γήπεδα. Πώς να αφουγκραστείς μια πόλη αν δεν την περπατήσεις; Και πώς να την γνωρίσεις αν δεν συναναστραφείς τους κατοίκους της; Πώς να την αγαπήσεις αν δεν μάθεις τα μυστικά της;
«Soundscapes Landscapes – A rhizome map»: ένας πρωτότυπος οπτικοακουστικός περίπατος στη Γειτονιά του Νέου Κόσμου με τον οποίο η Στέγη επιχειρεί από την Πέμπτη να γνωρίσει η ίδια και στη συνέχεια να μας συστήσει τη γειτονιά της. Η διαδικασία είναι απλή. Μπαίνετε στη Στέγη, παίρνετε ένα ζευγάρι ακουστικά και ένα smart phone και ξεκινάτε την περιήγηση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το δικό σας smart phone ή tablet).
Το τηλέφωνο μέσω gps σάς δείχνει το σημείο που βρίσκεστε και η καρδιά σας επιλέγει τον δρόμο που θα ακολουθήσετε. Καθένας κινείται στην περιοχή κατά βούληση, αναζητώντας τα σημεία που τον ιντριγκάρουν. «Είναι μια μοναχική διαδρομή που σας καλεί να χαθείτε στον δικό σας περίπατο«, είπε χαρακτηριστικά η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης. «Αλλωστε το ίδιο κάνουμε κι εμείς: ξεκινάμε από τον Νέο Κόσμο για να πάμε και στον υπόλοιπο κόσμο. Η περιοχή του Rethink Athens μάς ενδιαφέρει πολύ για έναν ανάλογο μελλοντικό περίπατο».
Σε αυτήν τη real-time περιήγηση βρίσκονται διάσπαρτες 30 περίπου «σημειωμένες» τοποθεσίες. Κάθε πεζοδρόμιο, κάθε γωνία του δρόμου, κάθε κτίριο μπορεί να κρύβει μια ηχητική ή εικαστική έκπληξη, που επιμελήθηκε η ομάδα των Medea Electronique. Η συσκευή αναπαράγει ηχητικά και οπτικά αρχεία (παιδικά γέλια, ομιλίες, ένα ποίημα, ηλεκτροακουστικές συνθέσεις, βίντεο) που συνδέονται με αυτά.
«Είναι μια διαδραστική πολυεπίπεδη εγκατάσταση μέσα στην πόλη. Για μας ήταν μια άριστη ευκαιρία να δουλέψουμε με την περιοχή μας, διότι μπορεί να είμαστε εγκατεστημένοι εδώ, αλλά δεν είναι πάντοτε ενσωματωμένη στις δράσεις μας», είπε ο Χ. Καράς, εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης. «Θέλαμε να γνωριστούμε με τους ανθρώπους της. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή ο Νέος Κόσμος. Μοιάζει με μικρογραφία της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας: θα βρείτε εδώ προσφυγικά κτίρια, που μαρτυρούν την έλευση των Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα και των προσφύγων από τη Μικρά Ασία αμέσως μετά. Γειτονιές που βίωσαν την Κατοχή. Τις πρώτες εργατικές κατοικίες, που φιλοξενούν την σημερινή μεταναστευτική ροή κυρίως από αραβικές χώρες. Παροτρύνουμε τον επισκέπτη να σκαλίσει λίγο την επιφάνεια και να διαπιστώσει πώς κάθε μέρος μπορεί να μιλήσει στην ψυχή του».
Εμείς βάζοντας τα ακουστικά κάναμε μια πρώτη στάση στη Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας. Λίγα μέτρα από τη Στέγη ένα γκαράζ έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο τζαμί (ελλείψει επίσημου τόπου λατρείας στην Αθήνα). Πλησιάζοντας, στα ακουστικά ακούγεται η προσευχή. Στα καφενεία ακούσαμε τις συνεντεύξεις των ιδιοκτητών. Στα γήπεδα μπάσκετ τον ήχο από τις μπάλες. Στις εισόδους των σπιτιών συνεντεύξεις μεταναστών που εξιδανικεύουν τις ζωές τους και κατοίκων που τονίζουν την απειλή των μεταναστών.
Στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» αποκλείεται να μην παρατηρήσετε την αντίθεση της πολυτέλειάς του με τα δορυφορικά πιάτα των Αράβων στις απέναντι εργατικές πολυκατοικίες. Στο περίφημο κεμπάπ του «Tomas» θα μάθετε τη γνήσια συνταγή. Στην περιοχή Δουργούτι, μπροστά από το μνημείο Πεσόντων για το μπλόκο του 1944, θα ακούσετε μια συγκινητική αφήγηση για το γεγονός. Μπροστά από την Αρμενική Καθολική Εκκλησία ακούγεται ένα ποίημα του Εκτορα Κακναβάτου. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πλατείας Λαγουμιτζή θα δείτε τους Αραβες που μετά τη δουλειά τους συζητούν και ξεκουράζονται. Τέλος, πριν επιστρέψετε στην Στέγη, στρέψτε το κινητό προς την Συγγρού. Θα τη δείτε να μετατρέπεται σε μια απέραντη παραλία.
Ενα είναι βέβαιο. Θα σας αρέσει τόσο που θα επιστρέψετε.
*Info: από τις 5 Ιουνίου. Δευτέρα-Παρασκευή 16.00- 20.00, Σάββατο-Κυριακή 12.00- 20.00 (επιστροφή συσκευής στις 21:00).
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=203347
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε