- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ρελάνς με ανασχηματισμό

07/06/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣEχοντας φορτωθεί προσωπικά το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου, αρχικά με τον ανασχηματισμό που προαναγγέλθηκε και κατόπιν με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξει την επόμενη εβδομάδα να ρεφάρει, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Την προσεχή Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το υπουργικό συμβούλιο ή την Τρίτη, με την επιλογή του διοικητή της ΤτΕ.

 

Τα δύο κομβικά πρόσωπα της οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της ΤτΕ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν έχουν κλειδώσει ακόμη. Η υποβολή της παραίτησης του ειδικού γραμματέα Εσόδων στον Γ. Στουρνάρα ερμηνεύεται από κυβερνητικούς παράγοντες ως σήμα για την παραμονή του υπουργού στη θέση του.

 

Εξωτερικές πιέσεις

 

Προς τούτο συνηγορούν οι πιέσεις που ασκήθηκαν όλο αυτό το διάστημα από τους εταίρους της Ε.Ε., αλλά και τις κινήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βλέπουν αντιπαραγωγική την αλλαγή του σταθερού τους συνομιλητή.

 

Πλην όμως το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου για το χρέος έχει διαμορφωθεί και η όποια απόφαση θα κριθεί πολιτικά. Ανάλογη είναι η εκτίμηση και για την τελευταία φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

Από την άλλη, οι πιέσεις στο εσωτερικό συνεχίζονται για την αντικατάσταση Στουρνάρα, ώστε να σηματοδοτηθεί τώρα η χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι εσωτερικές πιέσεις στη Ν.Δ. για αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών έχουν εκτονωθεί. Δεν είναι όμως ίδια η θεώρηση για το ΠΑΣΟΚ. Η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης στη Χ. Τρικούπη και η αμφισβήτηση του Ευ. Βενιζέλου δημιουργούν και πάλι ανησυχία στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Οι ελιγμοί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εσωκομματικές κρίσεις είχαν προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνηση και στο νομοθετικό έργο. Ενδεχόμενη επανάληψη των φαινομένων, και μάλιστα στην τελική ευθεία για τη διευθέτηση του χρέους, θα προκαλούσε περαιτέρω απορρύθμιση στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Με αυτά τα δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια κυβερνητικού σχήματος. Για το υπουργείο Οικονομικών, εάν τελικά δεν παραμείνει ο Γ. Στουρνάρας, συζητείται να μετακινηθεί ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος όμως επίσης δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Σαμαράς έχει επίσης να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο να πείσει τους αγρότες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που έστρεψαν την πλάτη στη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου επίσης ο κ. Σαμαράς θέλει να δείξει ότι δεν θα ακολουθήσει νέο πακέτο περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

 

Στο νέο σχήμα θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή τεχνοκράτες και ήδη έχουν γίνει εισηγήσεις από τη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Ως προς τους ανεξάρτητους βουλευτές που βρίσκονται σε συζητήσεις με στελέχη της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει.

 

Μετά τον ανασχηματισμό αναμένεται η αλλαγή των πολιτικών προσώπων που βρίσκονται σε κρίσμιες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, όπως για παράδειγμα στις διοικήσεις νοσοκομείων όπου οι τελευταίες αποκαλύψεις για διοικητές με πλαστά πτυχία έχουν ακυρώσει τη ρητορική περί εξορθολογισμού του τομέα της υγείας.

 

Ελεγχο στην οικονομία

 

Αριθμητικά, οι ισορροπίες στη νομή των κυβερνητικών θέσεων δεν θα αλλάξουν, όμως ως προς τη βαρύτητα των χαρτοφυλακίων φαίνεται πως ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει απόλυτο έλεγχο του τομέα της οικονομίας. Η άσκηση του ανασχηματισμού επανέφερε στο προσκήνιο τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

 

Το κλείσιμο της Βουλής προλαμβάνει ως ένα βαθμό τις διαφωνίες που θα μπορούσαν να κάνουν ξανά άνω-κάτω την κυβέρνηση και να φέρουν σε θέση αντιπαράθεσης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Εντούτοις, εκτός Βουλής αυτή η ιδιότυπη σύγκρουση, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και παρά το γεγονός ότι αμφότεροι διαβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία της με τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας, το ενδεχόμενο των εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=204340