- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κρίσιμες αποφάσεις για τη Δημοκρατική Αριστερά (upd)

07/06/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς το Φθινόπωρο πρότεινε ο Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που καλείται να εξετάσει τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και την παραίτηση του προέδρου του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν με σαφή τρόπο τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΔΗΜΑΡ και σημείωσε πως θα πρέπει να επιμείνουν στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς και στην οργανωτική και πολιτική αυτονομία της.

«Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, που να εκφράσει την εναλλακτική προοδευτική λύση. Με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, απέναντι στις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές, με σαφή και αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό» σημείωσε ο πρόεδρος τα ΔΗΜΑΡ και υπογράμμισε πως το νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τον λαϊκισμό και θα είναι σε αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Σ’ αυτό το νέο μπλοκ εξουσίας, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, συμπεριλαμβάνονται όλες οι δυνάμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση, από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον χώρο της Οικολογίας, ενώ τόνισε πως η Κεντροαριστερά οφείλει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω επίσης, ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελιά, στο ΠΟΤΑΜΙ, σε ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις και προσωπικότητες, στον χώρο της Οικολογίας και σε ανένταχτους αριστερούς, για να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις πολιτικές εξελίξεις» συμπλήρωσε ο Φώτης Κουβέλης που ξεκαθάρισε πως η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Σπ. Λυκούδης

Κριτική στην ηγεσία του κόμματος και τον πρόεδρο του Φώτη Κουβέλη άσκησε ο Σπύρος Λυκούδης, καταθέτοντας πρόταση του για πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς με την συγκρότησης κοινής Επιτροπής με την Ελιά και το Ποτάμι που θα αναλάβει να διαχειριστεί το εγχείρημα.

«Πρόκειται για πρόκληση εθνικής ευθύνης να συμβάλλουμε στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Θα δυσκολευτούμε. Από το καλοκαίρι του 2011 η Κ.Ε προσδιόρισε αυτή τη στρατηγική. Σ΄αυτή επιμένω. Μια τέτοια κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα κανενός. Μόνο αυτοπροσδιοριζόμενη. Δεν συγκροτείς δημοκρατική παράταξη χωρίς να φιλοδοξείς να είναι η ίδια πρωταγωνιστής», υπογράμμισε το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Λυκούδης επιμένει στη θέση του πως πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελιά και το Ποτάμι για τη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής παράταξης και κατόπιν να αναζητηθεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Λυκούδης είπε ότι πρόκειται περί συντριβής και ήττα σχεδόν ισοπεδωτική που προκαλεί αίσθημα πίκρας και ταπείνωσης. «Χίλιες φορές να είχαμε διαψευστεί όσοι λέγαμε ότι ήταν λάθος η γραμμή μας και να πήγαινε καλά το κόμμα». Επέμεινε ότι αιτίες βασικές της ήττας ήταν η είσοδος και η έξοδος από την κυβέρνηση και ο χειρισμός της υπόθεσης της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Λυκούδης δεν αποδέχθηκε ότι η πτώση της ΔΗΜΑΡ είχε αρχίσει όσο ήταν στη κυβέρνηση και απέδωσε την κατάρρευση στα όσα επακολούθησαν και ο τρόπος που χειρίστηκε η ηγεσία αυτή την απόφαση. «Υπάρχουν υπεύθυνοι και υποχρεούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους όπως αυτοί νομίζουν. Δεν πιστεύω όμως στις ανθρωποθυσίες», επεσήμανε ο κ. Λυκούδης.

Έντονη κριτική

Έντονη κριτική στα στελέχη της ηγετικής ομάδας ασκήθηκε από βουλευτές του κόμματος. Ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε λογοδοσία απ όσους έλαβαν και χειρίστηκαν τις αποφάσεις μιλώντας για ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών και αναρωτήθηκε αν η ΔΗΜΑΡ θα γίνει από κόμμα του Κουβέλη, κόμμα συλλογικών διαδικασιών. Ο Γιώργος Κυρίτσης μίλησε για κλειστή ομάδα και παρεούλες που έπαιρναν τις αποφάσεις ενώ ζήτησε διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδοχή ή μη της παραίτησης του πρόεδρου

Η αποδοχή ή όχι της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη θα αποφασισθεί στην Κυριακάτικη συνεδρίαση όπου ή ο ίδιος θα συμμεριστεί την έκκληση της μεγάλης πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής να την αποσύρει ή θα ζητήσει τη σύγκληση συνεδρίου για να ληφθεί οριστική απόφαση.

Πάντως, άγνωστος παραμένει ο τρόπος που θα ληφθεί η απόφαση καθώς δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει ψηφοφορία ή όχι.

Ηχηρές απουσίες

Ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός δεν έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση της Κ.Ε., με τους συμμετέχοντες να εκλαμβάνουν τη στάση αυτή ως προαναγγελία αποχώρησης καθώς όπως φαίνεται δεν υιοθετεί τη στρατηγική του κόμματος. Στους απόντες και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος που και για αυτόν εικάζεται πως είναι ένα βήμα πριν την έξοδο.

Παραιτήσεις στελεχών της ηγετικής ομάδας

Την ίδια ώρα η ηγετική ομάδα που καθοδήγησε το κόμμα δέχθηκε πυρά για την πολιτική γραμμή που χάραξε και αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές και ορισμένα μέλη της ( Σάκης Παπαθανασίου, Μιχάλης Σαμπατακάκης κ.α) προχώρησαν σε αυτοκριτική δηλώνοντας παραίτηση αναλαμβάνοντας έτσι τις ευθύνες τους. Αντιθέτως στελέχη της πλειοψηφίας της Κ.Ε κατηγόρησαν την μειοψηφία για τη στάση της που συνέβαλε στην εκλογική ήττα.

Προεδρία της Δημοκρατίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη ζήτησαν από τον Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσει οριστικά ότι δεν τον αφορά πιθανή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα, η βουλευτής Μίνα Ξηροτύρη τόνισε ότι δε θα ψηφίσει για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν δεν αλλάξουν οι συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζονται. Τη θέση της κ. Ξηροτύρη «συνυπέγραψε» και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γ. Αμοιρίδης.

Παρέμβαση του Αριστερού Δικτύου

«Απαραίτητη» κρίνεται η συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ που «βρίσκεται προ των πυλών της διακυβέρνησης της χώρας» σύμφωνα με το Αριστερό Δίκτυο και την εισήγηση ενός μέλος του στην Κεντρική Επιτροπή.  

 

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=204572