- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Φόβοι και στόχοι του Α. Σαμαρά

10/06/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΕπειτα από δύο εβδομάδες εγκλωβισμού στη διαδικασία του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατέληξε στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το στίγμα, όμως, του κυβερνητικού σχήματος, το νήμα που συνδέει τα πρόσωπα και η πολιτική στόχευση είναι ακόμη υπό αναζήτηση.

 

Στο πεδίο της Οικονομίας ο διάδοχος του Γ. Στουρνάρα, καθηγητής Γκ. Χαρδούβελης, δηλοί προς τους δανειστές και εταίρους ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το πρόγραμμα χωρίς παρεκκλίσεις. Το μήνυμα ενισχύει και η παραμονή του Γ. Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας και του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Με τον Βενιζέλο

 

Οι τρεις κομβικές θέσεις για την εφαρμογή των επόμενων μέτρων του μνημονίου αποτέλεσαν τις προηγούμενες ημέρες θέμα συνεχούς διαλόγου ανάμεσα στον Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο. Στη διατήρηση των ισορροπιών ρόλο έπαιξε και η τρόικα, διαμηνύοντας όλο αυτό το διάστημα ότι δεν θέλει εκπλήξεις στα κρίσιμα κυβερνητικά πόστα.

 

Είναι ενδεικτικό δε το γεγονός ότι στα άλλα δύο υπουργεία που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομική πολιτική, στο ΥΠΕΚΑ και στο υπουργείο Μεταφορών, είχε προαναγγελθεί η παραμονή του Γ. Μανιάτη και του Μιχ. Χρυσοχοϊδη, ενώ η αποχώρηση του Κ. Χατζηδάκη από το υπουργείο Ανάπτυξης συνδέεται με την τοποθέτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η σάρωση στα υπόλοιπα υπουργεία ήταν ο μόνος τρόπος για να γίνει αισθητός ο ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός δεν είχε στον σχεδιασμό του την αλλαγή του υπουργικού συμβουλίου αυτή την χρονική στιγμή. Το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών του Μαΐου θεωρεί ότι είναι διαχειρίσιμο, συνεπώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να βγάλει το καλοκαίρι και οι αλλαγές να συνδυαστούν με τις άλλες κινήσεις που εξετάζει το μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, η αναγγελία από τον Ευάγγ. Βενιζέλο και στη συνέχεια η εκδήλωση των προθέσεων του Γ. Στουρνάρα να μετακομίσει στην ΤτΕ κατέστησαν τον ανασχηματισμό αναπόφευκτο.

 

Από εκεί και πέρα, η ονοματολογία -ειδικά για τη θέση του υπουργού Οικονομικών- και η δυσκολία του πρωθυπουργού να βρει πολιτικό πρόσωπο αποδεκτό και από την τρόικα οδήγησαν στον καθηγητή Γκ. Χαρδούβελη. Είχαν πέσει και τα ονόματα και άλλων τεχνοκρατών, του Γ. Ζανιά και του Β. Ράπανου, από την ίδια σχολή οικονομικής πολιτικής, οι οποίοι όμως δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Και το σενάριο όμως για τον καθηγητή του Stern των ΗΠΑ Ν. Οικονομίδη, που τυγχάνει προσωπικός φίλος του Αντ. Σαμαρά, δεν είχε καμία τύχη.

 

Ως προς τις υπόλοιπες επιλογές του πρωθυπουργού πρυτάνευσαν τα εξής στοιχεία:

 

* Πρώτα απ΄ όλα ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου, για αυξημένη συμμετοχή (με έναν αναπληρωτή υπουργό και δύο υφυπουργούς περισσότερους) στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Μένει να αποδειχθεί εάν αυτή η κίνηση φτάνει για να εκτονωθεί το κλίμα έντασης στη Χ. Τρικούπη.

 

Το ΠΑΣΟΚ έχει τα οικονομικά υπουργεία που κατείχε και στο προηγούμενο σχήμα πλην του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ήθελε επίμονα ο πρωθυπουργός, διότι η Ν.Δ. έχασε μέρος της εκλογικής της επιρροής στον αγροτικό κόσμο. Ο Ανδρ. Λοβέρδος, που προαλειφόταν γι΄ αυτό, πήγε τελικά στο υπουργείο Παιδείας και το αγροτικό χαρτοφυλάκιο πήρε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεωρ. Καρασμάνης.

 

Στη λογική αυτή εντάσσονται και οι επιλογές βουλευτών από τη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά (Ντινόπουλος, Γιακουμάτος, Παπακώστα) για την αποκατάσταση των γεφυρών της Ν.Δ. με τους ψηφοφόρους της Αθήνας και της κυβερνητικής εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη για να συγκινήσει το γυναικείο εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ. Οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι το νέο σχήμα έχει και εκλογικό χαρακτήρα. Ο ανασχηματισμός, αν και σαρωτικός, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη στοχευμένος, ενώ ο κ. Σαμαράς βγαίνοντας στον περίβολο του μεγάρου Μαξίμου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή της Σ. Βούλτεψη ως κυβερνητικού εκπροσώπου.

 

* Δεύτερον, ο κ. Σαμαράς, με τις αντικαταστάσεις θέλησε να δώσει μήνυμα μέσα στη Ν.Δ. ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ως προς τον μηχανισμό της Ντόρας Μπακογιάννη, οι επιφυλάξεις δεν έχουν αρθεί παρά το γεγονός ότι πριν από μερικές μέρες ο κ. Σαμαράς είχε κατιδίαν συνάντηση με την πρώην υπουργό.

 

* Τρίτον, ο κ. Σαμαράς, με τις αντικαταστάσεις υπουργών, δείχνει ετεροχρονισμένα ότι δεν ενέκρινε τις πολιτικές πρωτοβουλίες ορισμένων εξ αυτών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

 

Οι προσωπικές στάσεις

 

Οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας, Μακεδονίας- Θράκης είχαν δική τους προσωπική στάση έναντι των προσώπων που υποστήριξε επισήμως η Ν.Δ. Ο Γ. Μιχελάκης ήταν αρνητικός προς το πρόσωπο του Γ. Σγουρού, ο Κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριζε ανοιχτά τον Γ. Μώραλη και ο Θ. Καράογλου δεν στήριξε αρκούντως τον Γ. Ιωαννίδη και τον Στ. Καλαφάτη. Ανάλογη συμπεριφορά καταλογίστηκε και στον Π. Παναγιωτόπουλο. Από την άλλη η επιλογή του Β. Κικίλια στη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης θεωρείται ένα προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού.

 

Οσον αφορά την αντικατάσταση του Αδ. Γεωργιάδη, αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι ενώ τα πράγματα στην Υγεία πάνε από το κακό στο χειρότερο, επέλεξε εν είδει αντεπίθεσης αποκαλύψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που γύρισαν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Από το μέγαρο Μαξίμου διαψεύδονται οι πληροφορίες ότι προτάθηκε στον κ. Γεωργιάδη η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Το νέο σχήμα έχει 46 μέλη, τέσσερα περισσότερα από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο. Στην κυβέρνηση μπαίνουν 17 νέα πρόσωπα, οκτώ υπουργοί, ένας αναπληρωτής υπουργός και οκτώ υφυπουργοί. Η ορκωμοσία θα γίνει σήμερα στις 3.30 μ.μ.

 

…………………………………..

 

Η νέα κυβέρνηση

 

Πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς

 

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών

Ευάγγελος Βενιζέλος

Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτριος Κούρκουλας

Υφυπουργός Εξωτερικών: Ακης Γεροντόπουλος

 

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης

Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Γεώργιος Μαυραγάνης

 

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Υπουργός: Δημήτριος Αβραμόπουλος

Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός: Γιάννης Λαμπρόπουλος

 

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Αργύρης Ντινόπουλος

Αναπληρωτής υπουργός: Θεόφιλος Λεονταρίδης

Υφυπουργός: Γεώργιος Ντόλιος

 

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Υπουργός: Νικόλαος Δένδιας

Υφυπουργός: Γεράσιμος Γιακουμάτος

Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υφυπουργός: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

 

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος

Υφυπουργός: Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Κωνσταντίνος Τασούλας

Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ανδριανός

 

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

 

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Μάκης Βορίδης

Αναπληρωτής υπουργός: Λεωνίδας Γρηγοράκος

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

 

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός: Βασίλειος Κεγκέρογλου

Υφυπουργός: Αντώνιος Μπέζας

Υφυπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Γεώργιος Καρασμάνης

Αναπληρωτής υπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

 

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος

 

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Αναπληρωτής υπουργός: Νικόλαος Ταγαράς

Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

 

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου

 

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Βασίλειος Κικίλιας

 

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Ολγα Κεφαλογιάννη

 

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

 

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Υπουργός: Γεώργιος Ορφανός

 

Υπουργός Επικρατείας

Δημήτριος Σταμάτης

 

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μέσων Ενημέρωσης και κυβερνητική εκπρόσωπος

Σοφία Βούλτεψη

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=204893