- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μισό βήμα μπροστά κατά της ρατσιστικής βίας

10/06/14 ΕΛΛΑΔΑ

Της Αντας Ψαρρά

 

Με συμβολικά ανθρωπιστικό φινάλε αποχαιρέτησαν τα υπουργεία τους οι κύριοι Δένδιας και Γρηγοράκος, ενώ οι κύριοι Αθανασίου και Κεγκέρογλου, παραμένοντας στις θέσεις τους, εξασφάλισαν μια «απρόσμενη» θετική κριτική πριν συνεχίσουν τα καθήκοντά τους. Μια κίνηση, έστω και εκτός των προβλεπόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών, έκαναν την περασμένη Παρασκευή οι 4 υπουργοί, εκδίδοντας Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ρυθμίζουν το καθεστώς προστασίας των αλλοδαπών θυμάτων βίας.

 

Τον νόμο δηλαδή που «επιτυχώς» απορρύθμισε ο κ. Μπαλτάκος με τη γνωστή τροπολογία εξαίρεσης των θυμάτων ρατσιστικής ή άλλης βίας (από ένστολους και δημόσιους λειτουργούς), στην περίπτωση που δεν κατάφερναν τα ίδια τα θύματα να αποδείξουν δικαστικά το οποιοδήποτε σε βάρος τους περιστατικό. Κινδύνευαν μάλιστα στην περίπτωση αυτή με άμεση απέλαση. Με δυο λόγια, η μόνη προστασία γι’ αυτούς θα ήταν ο νόμος… της σιωπής.

 

Το περίφημο πλέον άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα -με όλες τις προβλεπόμενες από τη σύνταξή του διατάξεις- περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ, και συγκεκριμένα παρέχεται προστασία:

 

* Σε θύματα εμπορίας ανθρώπων,

* Σε θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και τελούνται σε βάρος της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας, της ιδιοκτησίας και της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, εφόσον έχει διαταχθεί γι’ αυτές προκαταρκτική εξέταση ή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και μέχρι να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση

* Σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας,

* Σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι απασχολήθηκαν, είτε με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας είτε ως ανήλικοι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 89 του ν. 4052/2012

* Σε πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας

* Σε πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων απορρίπτεται αίτηση για διεθνή προστασία

*Σε γονείς ανήλικων ημεδαπών.

Με την απόφαση ρυθμίζονται και οι τυπικές διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας παραμονής στην κάθε επιμέρους περίπτωση.

 

……………………………………………………………………………………

 

Τι δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» οι πρωτεργάτες

 

Ζητήσαμε σχόλια, αλλά και ενδεχόμενες επιφυλάξεις από κάποιους που πρωτοστάτησαν για την καθιέρωση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ, βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΚΥΑ δεν είναι νόμος»

 

«H Koινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) “ρυθμίζει” το θέμα που ξεκίνησε με την περίφημη ντροπολογία Μπαλτάκου. Η ρύθμιση όμως έχει τρία προβλήματα: α) το περιεχόμενό της δεν παρέχει πλήρη προστασία στα θύματα, β) παρακάμπτεται για άλλη μια φορά η Βουλή, παρά την κυβερνητική δέσμευση, γ) η ΚΥΑ δεν είναι νόμος και έτσι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει με μια άλλη ΚΥΑ».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, γ.γ. ΥΠ.ΕΣ.

«Ρύθμιση αναγκαία για την ενίσχυση του κράτους δικαίου»

 

«Με τη δημοσίευση της ΚΥΑ συντελείται ένα σημαντικό θετικό βήμα για τη δικαιοσύνη, για την ασφάλεια του πολίτη, αλλά και την καταπολέμηση του ρατσισμού. Από το 2011 ήδη επεξεργαστήκαμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη σχετική ρύθμιση και παλέψαμε να πείσουμε για την αναγκαιότητά της. Μάλιστα στην πρόταση αντιρατσιστικού νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ η άδεια παραμονής σε θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες κακουργημάτων και ρατσιστικών αδικημάτων χαρακτηριζόταν ως δημοσίου συμφέροντος και όχι ως ανθρωπιστική.

 

Πράγματι, ο λόγος υιοθέτησής της δεν συναρτάται με ανθρωπιστικά συναισθήματα. Η άδεια διαμονής στα πρόσωπα που η Εισαγγελία κρίνει ότι η παρουσία τους στη χώρα είναι αναγκαία για να διωχθούν και καταδικαστούν κατηγορούμενοι για κακουργήματα και ρατσιστικά αδικήματα εντάσσεται στις εγγυήσεις απονομής της δικαιοσύνης.

 

Εστω και ως άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους όμως, έστω και με τη μορφή ΚΥΑ, μπορούμε τώρα να ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα δραστικό εργαλείο αποκάλυψης της αθέατης εγκληματικότητας, ιδίως της ρατσιστικής. Είναι, δε, εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί τη συνυπέγραψαν, επικυρώνοντας την κυβερνητική απόφαση να ενισχυθεί το κράτος δικαίου. Καταδεικνύεται, τέλος, ο εγγυητικός για τους θεσμούς ρόλος που έχει η προοδευτική παράταξη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας».

 

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

«Αναμένουμε την εφαρμογή»

 

«Η παροχή ουσιώδους προστασίας σε θύματα και μάρτυρες ρατσιστικής βίας είναι ζητούμενη εδώ και χρόνια. Θετική λοιπόν η ΚΥΑ, συγχαρητήρια σε όσους κατάφεραν να στρέψουν την κυβερνητική πολιτική σε αυτή την κατεύθυνση και αναμένουμε με αγωνία τον τρόπο εφαρμογής της. Δεν μπορούμε όμως να μη σχολιάσουμε ότι η προστασία θεσπίζεται με τεράστια καθυστέρηση και μάλιστα με ΚΥΑ. Ο χρόνος, ο τρόπος και τα προηγηθέντα δείχνουν τα όρια, τις αντιφάσεις και τα εσωτερικά εμπόδια της επίσημης αντιρατσιστικής πολιτικής μας».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=204979