- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Tρόικα με το «καλημέρα»
12/06/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Τα πρώτα σύννεφα στο νέο κυβερνητικό σχήμα έκαναν την εμφάνισή τους με την έκθεση του ΔΝΤ, που προοιωνίζεται νέα μέτρα το φθινόπωρο, μαζί με την τελική συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους που έχουν υποσχεθεί οι εταίροι της Ε.Ε. Τον επόμενο μήνα, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος, όμως τα δεδομένα που έχουν ήδη στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, οδηγούν σε έναν νέο κύκλο συντονισμένων πιέσεων.
Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης θα πάρει μια πρόγευση, στη συνεδρίαση του Eurogroup. Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα που έθεταν επίμονα πριν από τις εκλογές του Μαΐου οι εταίροι, αφορούσαν την πορεία των εσόδων και την επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Στην ατζέντα επανέρχεται όμως δριμύτερο και το ζήτημα των τραπεζών, εν όψει της επόμενης φάσης των stress tests. Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ, για την ποιότητα των κεφαλαίων που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες αλλά και τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν ως προς την κεφαλαιακή τους επάρκεια, προσθέτουν νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο. Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αναμοχλεύονται σταδιακά οι πιέσεις για την πορεία που προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ψαρεύει ξένους επενδυτές
Ο κ. Σαμαράς αναλαμβάνει και πάλι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο του Κουβέιτ, Αλ Σαμπάχ. Την άλλη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χ. Αλίγεφ και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, για επενδύσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές και τον τουρισμό. Παράλληλα μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να ανοίξουν οι νέοι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ και να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές εκκρεμότητες που έχει η κυβέρνηση για την πώληση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τις παραλίες κ.ά.
Στο θέμα των φορολογικών εσόδων όμως και των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση φαίνεται αμήχανη καθώς διαπιστώνεται ότι μήνα με τον μήνα αυξάνουν οι ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο και ο φορολογικός μηχανισμός παρουσιάζει και πάλι σημάδια ασυνεννοησίας μετά την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εναντίωση της Ε.Ε. στην αντικατάσταση Θεοχάρη ενδεχομένως θα φέρει μεγαλύτερες πιέσεις στην επόμενη επιθεώρηση της τρόικας.
Στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, εμφανίστηκαν οι πρώτες τριβές ανάμεσα στους παλαιούς και νέους υπουργούς, με τον υπουργό Παιδείας Αν. Λοβέρδο να διαμηνύει στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δέχθηκε να μπει στην κυβέρνηση με τον όρο να μην κάνει απολύσεις. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει μπροστά του νέο πρόγραμμα διαθεσιμότητας και απολύσεων που ενδέχεται μάλιστα να επιταχυνθεί εν είδει διόρθωσης άλλων αποκλίσεων. Η αρχή θα γίνει και πάλι από τους δήμους και σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Αρ. Ντινόπουλος δέχεται πιέσεις από τους δημάρχους να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Η αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στον επόμενο γύρο συνομιλιών με την τρόικα αποτυπώθηκε και στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη ως προς τις υποδείξεις της έκθεσης του ΔΝΤ και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για νέα μέτρα εφόσον χρειαστεί. «Ο,τι λέει το ΔΝΤ δεν σημαίνει ότι το κάνουμε εμείς εδώ», δήλωσε η εκπρόσωπος, ενώ σε ανάλογο μήκος ήταν και οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Η καλλιέργεια όμως της εντύπωσης ότι η κυβέρνηση έχει πλέον μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών απέναντι στην τρόικα, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Η επιστροφή των επισφαλών δανείων
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν στο μέγαρο Μαξίμου η επισταμένη ενασχόληση του ΔΝΤ με το θέμα των τραπεζών και η αναθεώρηση επί τα χείρω του προβλήματος των επισφαλών δανείων. Η τελευταία φάση της ανακεφαλαιοποίησης είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών οδηγούσαν στην αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το «μαξιλάρι» της ΤτΕ ύψους 10 δισ. ευρώ υπερεπαρκεί. Τα μηνύματα από την ΕΚΤ είναι συγκεχυμένα και η αγωνία είναι έκδηλη στην κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο να τεθεί το πρόβλημα με χειρότερους όρους στην τελική ευθεία για το χρέος.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=205584
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε