- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Καταγγελλόμενος ο ερχόμενος…
12/06/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών έκαμψε τις αντιρρήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφορικά με τη μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, στη θέση του Γ. Προβόπουλου.
Μπορεί με τον τρόπο αυτό οι κυβερνητικοί εταίροι να κρατούν τις εύθραυστες ισορροπίες, ωστόσο είναι σαφές ότι οι αντιπολιτευτικοί τόνοι θα ανέβουν, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι η τοποθέτηση Στουρνάρα στην ΤτΕ αποτελεί αιτία πολέμου. Ο φάκελος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα έργα και τις ημέρες του τέως υπουργού Οικονομικών, κυρίως στο τραπεζικό σκέλος, είναι ογκώδης και αφορά κυρίως τη ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολείται με το θέμα κρατάει επί του παρόντος κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει όχι μόνο την πολιτική διάσταση των ευθυνών αλλά και τη νομική. Κύκλοι της τραπεζικής αγοράς σημείωναν ότι σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο για κανέναν».
Αυτό αποτελεί και έμμεσο μήνυμα για την Αναστασία Σακελλαρίου, νυν διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία σύμφωνα με διαρροές ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον Γ. Στουρνάρα, ως υποδιοικήτρια της ΤτΕ, στη θέση της Ελένης Λουρή, της οποίας η θητεία λήγει τις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της Αναστασίας Σακελλαρίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ωστόσο έχει απολογηθεί στον ανακριτή Διαφθοράς κ. Ανδρεάδη και έχει αφεθεί ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Βασικό ζητούμενο ωστόσο για τον Γιάννη Στουρνάρα είναι αν τα επόμενα έξι χρόνια θα υπηρετήσει τον θεσμικό του ρόλο ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αν δηλαδή θα είναι αυτός που θα ασκεί γόνιμη κριτική στην κυβέρνηση και θα «χτυπάει καμπανάκι». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα καταφέρει σύντομα να βγάλει το «κουστούμι» του υπουργού Οικονομικών.
…Για τα Κύθηρα ο απερχόμενος
→Μετά πρωθυπουργικών επαίνων απεπέμφθη από την ΤτΕ ο Γ. Προβόπουλος δηλώνοντας περήφανος για το έργο του αλλά και πολύ κουρασμένος από την… αβεβαιότητα του 2012
Ελευθερωμένος, χωρίς καμία πικρία για κανέναν και για τίποτα και περήφανος για το τιτάνιο έργο που επιτελέστηκε δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει για το ταξίδι στα Κύθηρα (κυριολεκτικά) προκειμένου να ξεκουραστεί, καθώς τα τελευταία χρόνια οι διακοπές του δεν ξεπερνούσαν τις 4 ημέρες ενώ το τηλέφωνό του δεν σταματούσε να χτυπά.
«Το δύσκολο καλοκαίρι του 2012 δεν έλειψα ούτε μια μέρα. Τώρα νιώθω ελευθερωμένος γιατί τελείωσε μια πολύ δύσκολη περίοδος, χωρίς ύπνο τα βράδια, γιατί δεν ήξερα τι θα ξημερώσει. Δεν ήξερα σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσαμε την άλλη μέρα» είπε φανερά συγκινημένος.
Στις 14 και 15 Ιουνίου 2012, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές έφευγαν από το Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι πάνω από 70 φορτηγά με μετρητά προς τις τράπεζες, όταν υπό κανονικές συνθήκες έφευγαν 20. Στελέχη της ΤτΕ ανέφεραν πως την Παρασκευή πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 οι καταθέτες απέσυραν από τις τράπεζες περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ. Και αν κάποιος δεν έβρισκε λεφτά στο ΑΤΜ, τότε, όπως σημείωναν, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με bank run.
Αποφύγαμε, επισήμανε ο Γ. Προβόπουλος, την κατάρρευση και την έξοδο από το ευρώ χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες τον Ιούνιο του 2012, όταν μεταφέρθηκαν χαρτονομίσματα απ' τις Κεντρικές Τράπεζες της Αυστρίας και της Ιταλίας.
Ωστόσο, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι είχε εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της χώρας.
«Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ από το 2008 για την επερχόμενη κρίση και το γεγονός ότι ζούσαμε με δανεικά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς».
Στο περιθώριο της παρουσίασης των βιβλίων «Η ιστορία της Τραπέζης της Ελλάδος 1928-2008» και «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης: Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013», ο Γιώργος Προβόπουλος τόνισε ότι η επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ είναι καλή, διότι, εκτός από οικονομολόγος, γνωρίζει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις και ξέρει τα τραπεζικά θέματα.
Ο ίδιος πάντως αποχωρεί από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη έχοντας λάβει τα εύσημα της… παρηγορίας από τον Αντώνη Σαμαρά που τόνισε ότι ο απερχόμενος διοικητής «συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η χώρα μας».
Σε πιο προσωπικούς τόνους ήταν ο αποχαιρετισμός του Ευάγγελου Βενιζέλο: « Ως υπουργός Οικονομικών έζησα μαζί με τον Γ. Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας του».
Τυπικά η θητεία του διοικητή της ΤτΕ λήγει στις 19 Ιουνίου 2014.
Την Ετήσια Eκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2013-2014 υποβάλλει σήμερα το μεσημέρι ο Γιώργος Προβόπουλος στη Βουλή των Ελλήνων και στο υπουργικό συμβούλιο.
Στην τελευταία έκθεση που καταθέτει ως διοικητής θα σημειώνεται ότι έπειτα από 6ετή ύφεση το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2014 και επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες θα επισημαίνεται ότι οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των πραγματικά βιώσιμων επιχειρήσεων, νέων και παλαιών, στην υποστήριξη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση γενναίων κλαδικών αναδιαρθρώσεων.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=205589
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε