- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αυστραλία – Βραζιλία μέσω Πατρών

13/06/14 SPORT

Του Γιάννη Ντεντόπουλου

 

Μετά τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια, ο Αγγελος Ποστέκογλου θα γίνει ο δεύτερος Ελληνας προπονητής που συμμετέχει σε Μουντιάλ. Ο 49χρονος τεχνικός στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ανέλαβε την ευθύνη να καθοδηγήσει την Εθνική Αυστραλίας στα γήπεδα της Βραζιλίας. Διαδέχθηκε τον Γερμανό Χόλτζερ Οσιεκ, ο οποίος απολύθηκε μετά από δύο απανωτές βαριές ήττες στα φιλικά με τη Βραζιλία και τη Γαλλία.

 

«Οποιος θέλει απλά να πάει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ας πάει να αγοράσει μερικά εισιτήρια» ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε στους παίκτες του μόλις κάθισε στο τιμόνι των «Socceroos».

 

Το δεύτερο ήταν ότι στις επιλογές του δεν συμπεριέλαβε τον 36χρονο -μέχρι πρότινος αρχηγό- Λούκας Νιλ, θέλοντας να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στο ξεκίνημα μιας πραγματικά σκληρής προσπάθειας. Κάτι σαν το περίφημο «my way or the highway» του Πατ Ράιλι.

 

Ούτως ή άλλως, η αποστολή της Αυστραλίας, που μαραζώνει στο νούμερο 59 της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, στον όμιλο της Κουιάμπα, με αντιπάλους τους δύο φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης, Ισπανία και Ολλανδία, αλλά και τη μαχητική Χιλή, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη.

 

«Αν μπούμε στο γήπεδο έχοντας στο μυαλό μας να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη ζημιά ή ο καθένας να δώσει άλλοθι στον εαυτό του, τότε η συμμετοχή μας θα είναι μια χαμένη ευκαιρία. Θα πρέπει να σκεφτούμε όπως οι οπαδοί μας. Θέλουν κι αυτοί να αποτελέσουν μέρος μιας προσπάθειας που θα αποφέρει κάτι σημαντικό» ξεκαθάρισε ο «Ange», όπως τον αποκαλούν οι Αυστραλοί.

 

Ο Ποστέκογλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου του 1965. Σε ηλικία 5 ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Μελβούρνη.

 

Ως παίκτης, δεξί μπακ για την ακρίβεια, αγωνίστηκε στην ελληνική τοπική ομάδα και συμμετείχε στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων.

 

Πολιτογραφήθηκε Αυστραλός και φόρεσε 4 φορές τη φανέλα της εθνικής ομάδας, χωρίς όμως να έχει τα φόντα να κάνει μεγάλη καριέρα. Ξεκίνησε να σπουδάσει λογιστική αλλά δεν την τελείωσε. Δούλεψε σε γραφεία και τράπεζες, αλλά το μυαλό του ήταν κολλημένο στο ποδόσφαιρο.

 

Το 1996, η ομάδα της Μελβούρνης τού έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα. Σε τέσσερα χρόνια την οδήγησε σε δύο πρωταθλήματα.

 

Για 7 χρόνια εργάστηκε ως εκλέκτορας της Εθνικής Ελπίδων της Αυστραλίας. Το τέλος της θητείας του σημαδεύτηκε από έναν ομηρικό καβγά, στον αέρα του τηλεοπτικού δικτύου SBS, με τον παρουσιαστή Γκρεγκ Φόστερ. Το 2009 ανέλαβε την Μπρίσμπεϊν Ρόαρ, την οποία έκανε υπερομάδα για τα δεδομένα της χώρας.

 

Μάλιστα, επί των ημερών του έπαιξε τόσο γοητευτικό ποδόσφαιρο που έφτασαν στο σημείο να την αποκαλούν «Roarcelona». Εχει διατελέσει σχολιαστής στο τηλεοπτικό κανάλι «Fox Sports» και ήταν σύμβουλος στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βικτόρια. Ωστόσο, την πιο τραυματική εμπειρία την απέκτησε όταν έκανε την απόπειρα να δουλέψει στην πατρίδα.

 

Ο Ελληνοαυστραλός εκατομμυριούχος Κώστας Μακρής ανέλαβε τη διοίκηση της ιστορικής Παναχαϊκής και τη σεζόν 2007-09 του ανέθεσε την τεχνική ηγεσία.

 

Τη δεύτερη σεζόν της συνεργασίας τους αποφάσισε να κάνει κάτι ασυνήθιστο για κάτι συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα: παραιτήθηκε όταν ο πρόεδρος μπήκε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο ενός αγώνα και του ενεχείρισε ένα χαρτάκι με τις αλλαγές που «έπρεπε» να κάνει.

 

Την ιστορία δεν τη βγάλαμε από το μυαλό μας. Τη διηγήθηκε ο ίδιος ο Αnge Postecoglou σε συνέντευξή του στη «Herald Sun».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=205982