- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Καύσωνας στο Μαξίμου
15/06/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Μόνο ήσυχο δεν προμηνύεται το καλοκαίρι για την κυβέρνηση, όπως ήθελαν να πιστεύουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Το θέμα των απολυμένων καθαριστριών, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί με το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, τείνουν να ρίξουν έξω τον καλοκαιρινό σχεδιασμό του Αντ. Σαμαρά. Οι κοινωνικές πιέσεις έχουν προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές, και μάλιστα σε όλο το εύρος του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αφιερώσει τις δύο τελευταίες ημέρες σε συναντήσεις με τις νέες ηγεσίες των υπουργείων για να δώσει κατευθυντήριες γραμμές, κυρίως όμως να βάλει τέλος στις παραφωνίες.
Νέο υπουργικό συμβούλιο
Την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά τον διορισμό του τέως υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσδιορίσει τις επόμενες κυβερνητικές προτεραιότητες, ενώ στην περίπτωση που συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες θα προχωρήσει σε συστάσεις. Οπως επισημαίνουν συνεργάτες του, «η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια χρόνου προσαρμογής, ούτε την πολυτέλεια να ασχολείται με θέματα που έχουν κλείσει».
Το θέμα των απολυμένων καθαριστριών και των υπαλλήλων που έχουν μπει σε διαθεσιμότητα θα κριθεί τον Σεπτέμβριο. Τότε αναμένονται και οι δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές στους ένστολους και τους δικαστικούς. Εως τότε η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε να προχωρήσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού χωρίς να χρειαστούν διορθώσεις, δηλαδή πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των δημοσιονομικών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχουν οι δικαστικές αποφάσεις.
Ωστόσο, αυτοί οι σχεδιασμοί τελούν υπό την αίρεση της τρόικας, η οποία είχε θέσει ζήτημα διορθώσεων στις προηγούμενες επισκέψεις.
Το επόμενο πρόβλημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση έχει να κάνει με το νομοθετικό έργο και τις εκκρεμότητες του υπουργείου Οικονομικών για την πώληση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, των παραλιών, το δασικό και χωροταξικό νομοσχέδιο και τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.
Ακόμη και αν περάσουν χωρίς καμία κοινοβουλευτική απώλεια οι νέες ρυθμίσεις, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέα κύματα κοινωνικών αντιδράσεων. Σύμφωνα όμως με κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολής, καθώς οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, 1 συν 1 δισ. ευρώ.
Το τρίτο κατά σειρά πρόβλημα είναι η πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Σαμαράς έχει ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά, ωστόσο, παρά τις πιέσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ, το αποτέλεσμα έως τώρα δεν είναι ανάλογο των κυβερνητικών προσδοκιών. Ανάμεσα στις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να προχωρήσει σε αλλαγή της διοίκησης, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που σχεδιάζονται για τους Οργανισμούς του Δημοσίου.
Παρά τις συχνές αναφορές του πρωθυπουργού στην αξιοπιστία της χώρας, η εικόνα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι ευμετάβλητη στο εξωτερικό.
Η ενασχόληση των «New York Times» με το θέμα των καθαριστριών κατέδειξε για ακόμη μια φορά ότι τα ξένα μέσα παρακολουθούν τις συνέπειες της κρίσης και ελάχιστη σημασία δίνουν στην κυβερνητική αφήγηση που έχει αφήσει την κρίση πίσω και ατενίζει την ανάπτυξη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η στροφή που έχουν υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος θεωρείται πως δύσκολα θα αποδώσει επικοινωνιακά.
Εμφαση στην καθημερινότητα
Σε όλες τις συναντήσεις που είχε τις δύο τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς επέστησε την προσοχή των υπουργών και των υφυπουργών στην καθημερινότητα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εστίασε στο θέμα του τουρισμού, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, τις αυξήσεις που καταγράφονται σε ορισμένα νησιά και γενικότερα το επίπεδο των υπηρεσιών.
Το τελευταίο στη σειρά καλοκαιρινό πρόβλημα του κ. Σαμαρά είναι η απορρόφηση της γκρίνιας από τους κομμένους του ανασχηματισμού και τους δυσαρεστημένους βουλευτές. Η πρώτη εικόνα του νέου κυβερνητικού σχήματος έχει λειτουργήσει παρηγορητικά, καθώς όσοι έμειναν απέξω θεωρούν ότι πολύ σύντομα μπορεί να καταστεί αναγκαίος ένας νέος ανασχηματισμός, ώστε μετά τη συμφωνία με τους εταίρους για το χρέος, η κυβέρνηση να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για εκλογές εάν ναυαγήσει το σχέδιο της κοινοβουλευτικής διεύρυνσης και προεδρικής πλειοψηφίας.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=206194
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε