- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μαύρο χρήμα από την άσπρη σκόνη

16/06/14 ΕΛΛΑΔΑ

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Τελικά, η περίφημη λίστα Λαγκάρντ κρύβει και μέλη του κυκλώματος διακίνησης ηρωίνης. Τώρα που τα ονοματεπώνυμα των συλληφθέντων κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ και παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες των αρχών να προστατευτούν τα προσωπικά τους δεδομένα, προκύπτει -από μια προσεκτική ανάγνωση της περιβόητης λίστας- ότι ανάμεσα σε αυτούς που έβγαλαν στην Ελβετία τα λεφτά τους υπάρχει και το όνομα ενός από τους συλληφθέντες. Τελικά, σε αυτή τη λίστα βρίσκονται και πολλοί με μαύρα, κατάμαυρα ποσά, ακόμα κι από «άσπρη σκόνη»! Ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές φυσικά… θα συνεχίζεται και ίσως κάποτε τα εγγόνια μας πληροφορηθούν τα αποτελέσματά του…

iroini [1]
Οσο για αυτό καθεαυτό το πολυεθνικό κύκλωμα που -όπως και όλα τα προηγούμενα- έχει «πάντα» αλλοδαπό εγκέφαλο, ήταν μεγάλο διάστημα υπό παρακολούθηση από τις διωκτικές αρχές, μια και η ειδική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ φέρεται να είχε εγκαίρως ειδοποιήσει για το συγκεκριμένο φορτίο. Η Ελλάδα ήταν ο χώρος παραλαβής και συσκευασίας, ενώ ακόμα και εικονικές εταιρείες μεταφορών είχαν δημιουργηθεί, προκειμένου να μεταφέρονται οι ποσότητες της ηρωίνης.

 

Ερευνες

 

Αστυνομικές και λιμενικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες σε νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, προκειμένου να βρεθούν και τα λιμάνια, όπου έπιαναν συνήθως τα πλοία που έφερναν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης για λογαριασμό της συμμορίας έτσι, ώστε να «χαρτογραφήσουν» τα δρομολόγια του θανάτου. Χθες το μεσημέρι παραδόθηκε και ο καταζητούμενος Αλβανός, με συνέπεια να έχουν συλληφθεί πλέον δώδεκα άτομα.

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η ποσότητα ήρθε με πλοίο, το οποίο είναι αμφίβολο εάν και πότε ελέγχθηκε. Οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο το κύκλωμα να χρημάτιζε γι’ αυτόν τον σκοπό αξιωματικούς, είτε του Λιμενικού είτε της Αστυνομίας.

 

iroini5 [2]

 

Οι έως τώρα έρευνες δείχνουν ότι το κύκλωμα έφερνε μεγάλες ποσότητες ηρωίνης με φορτηγά από το Αφγανιστάν και το Ιράν, που δεν αποκλείεται να ήταν από 3 έως 5 τόνους κάθε φορά. Αρχικά, τα ναρκωτικά έφταναν και αποθηκεύονταν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί ακολουθούνταν δύο διαδρομές, για να φτάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία: Το «βόρειο δρομολόγιο» περνούσε από τη Βουλγαρία, ενώ το «νότιο» από την Ελλάδα.

 

Στη δεύτερη περίπτωση τα ναρκωτικά έφταναν στη βίλα του 40χρονου Ελληνα εφοπλιστή στη Φιλοθέη και από εκεί πήγαιναν στις «αποθήκες» στο Κορωπί, όπου και συσκευάζονταν. Τη μεταφορά φέρεται να συντόνιζε ο ένας εκ των συλληφθέντων, τουρκικής καταγωγής με βελγική υπηκοότητα, που διέμενε σε πολυτελές ξενοδοχείο. Συνδετικός κρίκος του συγκεκριμένου Τούρκου με τον 40χρονο Ελληνα εφοπλιστή εμφανίζεται ο Αλβανός που παραδόθηκε χθες και ο οποίος ήταν το «ψυχοπαίδι» του επιχειρηματία.

 

Το τελευταίο διάστημα οι διωκτικές αρχές και στελέχη της DEA, υπό την ηγεσία απόστρατου αξιωματικού της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, βρίσκονται σε συνεχή επαφή, παρακολουθούσαν τους υπόπτους, ενώ παράλληλα είχαν θέσει κάτω από μια «ηλεκτρονική ομπρέλα» τις επικοινωνίες τους. Ετσι έφτασαν έως τη σύλληψη του 40χρονου εφοπλιστή και της πρώην συζύγου του, παρότι ο 15χρονος γιος τους (συνελήφθη επίσης) επιχείρησε να ειδοποιήσει τους γονείς του και τον Αλβανό για την έφοδο στη βίλα της Φιλοθέης, στέλνοντας μήνυμα με το κινητό του.

 

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδαν χθες οι ιστορίες τόσο του 40χρονου εφοπλιστή όσο και της οικογένειας της πρώην συζύγου του. Ο πρώτος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είναι γιος 63χρονου επιχειρηματία που τον Μάρτιο του 2009 χτυπήθηκε από μπράβο μέσα στο μπαρ που διατηρούσε στην οδό Σινώπης 6 στους Αμπελοκήπους και εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

 

Πριν ασχοληθεί με τα νυχτερινά κέντρα, υπήρξε ιδιοκτήτης εταιρείας διανομής πετρελαίου. Σχετικά με την οικογένεια της πρώην συζύγου έγινε γνωστό ότι η βίλα στη Φιλοθέη ανήκε στον εκ Χάλκης καταγόμενο έμπορο διαμαντιών πατέρα της και την είχε φτιάξει, όταν γύρισε από τη Νότια Αφρική όπου και… πλούτισε. Ο ίδιος ήταν ο καταθέτης ύποπτου λογαριασμού που είχε ανοίξει τη δεκαετία του ’90 (περιέχεται στη λίστα Λαγκάρντ) και στον οποίο είχε δηλώσει ως κατοικία τη βίλα στη Φιλοθέη και τα τηλέφωνα αυτού του σπιτιού.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=206693