- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Απολύσεις πάνω απ’ όλα

17/06/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΥπέρ πάντων οι… δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα. H αντίληψη αυτή διατηρείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με την απαράδεκτη συμπλήρωση του αριθμού των 15.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως είναι ανέφικτη την παρούσα συγκυρία η επαναδιαπραγμάτευση του παραπάνω στόχου, ενώ υπεραμύνθηκε της άποψής του για προσήλωση στην τήρηση του σχετικού προγραμματισμού, λέγοντας ότι «θέλω να αποφύγω να βρεθούμε πάλι προ τετελεσμένων», δηλαδή νέες οριζόντιες επιλογές. Επισήμανε δε, ότι «για κάθε “έκπτωση” που κάνουμε σε μία κατηγορία υπαλλήλων, το κενό θα συμπληρωθεί από κάποιους άλλους».

 

Ο μαγικός αριθμός

 

Απομένουν 6.700 απολύσεις. Τον αριθμό θα κληθούν να συμπληρώσουν οι εξής υπάλληλοι: α) «Διαθέσιμοι» που δεν επανατοποθετούνται σε νέες θέσεις, β) «Πλεονάζοντες» από τη «συρρίκνωση» Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και ΔΕΚΟ, γ) Οσοι χαρακτηριστούν υπαίτιοι για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, δ) Κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών, και ε) Πειθαρχικά ελεγχόμενοι. Το ΥΔΜΗΔ υπολογίζει πως από τις τρεις τελευταίες περιπτώσεις προκύπτει ένας «ενδεικτικός» αριθμός 2.000 απολύσεων. Η πρόταση του υπουργείου να προσμετρηθούν στους απολυμένους οι περίπου 1.650 συμβασιούχοι που αποχώρησαν μετά τη διακοπή των προσωρινών διαταγών, βάσει των οποίων παρέμεναν στο Δημόσιο, θα τεθεί εκ νέου στην τρόικα τον Σεπτέμβριο. Η ελληνική πλευρά θέλει να έχει… ικανοποιημένους τους δανειστές, τηρώντας στο έπακρο τα μέχρι τότε χρονοδιαγράμματα, ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημά της.

 

Κίνδυνος μελλοντικών απολύσεων ελλοχεύει από την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στο λεγόμενο outsourcing, την παραχώρηση, δηλαδή, υπηρεσιών του Δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστική είναι η θέση του κ. Μητσοτάκη ότι το κράτος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει μια υπηρεσία που την κρίνει περιφερειακή και να την υλοποιεί μέσω ΣΔΙΤ. Για αντίστοιχους λόγους υπενθυμίζεται ότι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αναλάβουν τις υπηρεσίες τους ιδιωτικά συνεργεία.

 

Το «ταμπού» της μονιμότητας στο Δημόσιο έχει σπάσει και επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων–απολύσεων στόχευε στην ισοπέδωση των σταθερών σχέσεων εργασίας.

 

Εξοικονόμηση 100 εκατ. €

 

Η καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση από τις παρεμβάσεις που αφορούν το καθεστώς της διαθεσιμότητας, τις απολύσεις αλλά και τις προσλήψεις που θα γίνουν, υπολογίζεται μόλις στα 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2018, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ενσωματώνονται τα εξής στοιχεία:

 

● 25.669 διαθεσιμότητες

 

● 15.000 απολύσεις

 

● 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο από την εφαρμογή του κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση (8.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2014, 7.000 εντός του 2015)

 

● Καταβολή αποζημίωσης απόλυσης λόγω κατάργησης θέσης βάσει σχετικών διατάξεων, σημειώνοντας ότι στην εν λόγω κατηγορία συνυπολογίζεται και η αποζημίωση των υπαλλήλων της ΕΡΤ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Νέο μισθολόγιο ανάλογο της αξιολόγησης

 

Στο πλαίσιο των συζητήσεων παραμένει η διαμόρφωση του πλαισίου που θα συνδέει την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων με μισθολογικά μπόνους. «Δεν είναι ακριβές ότι επανέρχεται ο 13ος μισθός στο Δημόσιο», σχολίασε σχετικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παλαιότερες διευκρινίσεις του υπουργού ότι το μέτρο του «πριμ» παραγωγικότητας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, καθιστούσε σαφές ότι δρομολογείται η αναδιανομή μισθών από τους «μη αποδοτικούς» στους «πιο αποδοτικούς», εδραιώνοντας μια ανθρωποφαγική νοοτροπία μεταξύ συναδέλφων. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, χθες, ότι όσοι βρεθούν στο 15% της χαμηλής αξιολόγησης δεν θα έχουν καμία μισθολογική ή άλλη συνέπεια.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Πρώτα αξιολόγηση και μετά απολύσεις

 

Καμία απόλυση διοικητικού υπαλλήλου ΑΕΙ δεν θα υπάρξει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των οργανογραμμάτων των ιδρυμάτων, δήλωσε στον «Alpha 98,9» ο υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, μετά την αξιολόγηση ο τελικός αριθμός που θα προκύψει για θέσεις διοικητικών υπαλλήλων θα επαναπροκηρυχθεί, αν και το επιθυμητό, δηλαδή να μην απολυθεί κανένας, δεν φαίνεται να βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Σε 24ωρη απεργία καλεί η ΑΔΕΔΥ

 

Στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στις 12.00 έξω από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ, καλεί όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προς το κέντρο αγώνα που έχουν συγκροτήσει καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, σχολικοί φύλακες και καθηγητές στην Καραγεώργη Σερβίας. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής, η Ομοσπονδία κηρύσσει στάση εργασίας αύριο από τις 12.00 ώς τη λήξη του ωραρίου. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αγωνίζονται με απεργία-αποχή διαρκείας από την «αξιολόγηση» και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να συμπράξουν στη καθιέρωση των ατομικών μισθών, της διαρκούς κινητικότητας, των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη διάλυση του δημόσιου τομέα, στην αξιολόγηση και στον ατομικό μισθό. Οπως φαίνεται, οι εφησυχαστικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ δεν τους πείθουν.

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=207043