- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η μπάλα τ’ αλλάζει όλα
17/06/14 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ,ΘΕΜΑΤΑ - MEDIA
Του Σωτήρη Μανιάτη
Κατά καιρούς, την περίοδο που υπήρχε η ΕΡΤ, ένα από τα «αγαπημένα αθλήματα» αρκετών ήταν η κριτική για τα υψηλά ποσά που διέθετε για ποδοσφαιρικές κυρίως αναμετρήσεις. Αλλοι το έπρατταν με απόλυτη ειλικρίνεια, διαφωνώντας με την τακτική αυτή των στελεχών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά υπήρχαν και αρκετοί που ασκούσαν κριτική, καθώς ήθελαν να «χτυπήσουν» τον βασικό ανταγωνιστή των ιδιωτικών καναλιών. Κι αυτό γιατί η δημόσια ραδιοτηλεόραση με το ανταποδοτικό τέλος μπορούσε να δίνει συχνά ιδιαίτερα υψηλά ποσά για τα δικαιώματα. Και βέβαια υπήρχαν αρκετές… παραφωνίες, καθώς, ιδιαίτερα σε συλλογικό επίπεδο, κατά διαστήματα καταγράφονταν όχι μόνο διακρίσεις ως προς τις ομάδες αλλά ακόμα και εξωφρενικά ποσά σε σύγκριση με τη διοργάνωση. Ορισμένες φορές η κριτική ήταν δικαιολογημένη και εστίαζε στα υπέρογκα ποσά και ιδιαίτερα στο προς τα πού και πώς κατευθύνονταν.
Οπως όμως κι αν το δει κανείς, ένα είναι σίγουρο: ο βασιλιάς των σπορ, το ποδόσφαιρο, έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τις ισορροπίες παντού. Ακόμα και στη μικρή μας οθόνη. Ως τηλεοπτικό προϊόν είναι περιζήτητο και κοστίζει ακριβά. Και βέβαια το Μουντιάλ, η κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων, μπορεί να ανατρέπει για έναν μήνα τα πάντα. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Και οι ανατροπές που δημιουργεί στην τηλεόραση καταγράφονται από την πρώτη κιόλας μέρα, με την τελετή έναρξης, μόλις μία μετάδοση και κάποια αφιερώματα.
Και μπορεί να «γιατρέψει» έστω και προσωρινά ακόμα και τον πιο… βαριά «ασθενή». Ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας περνάει ακόμα σημαντικές «παιδικές ασθένειες». Χρειάστηκε να απομακρυνθεί ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος, να αντικατασταθεί, να πιάσουμε Ιούνιο για να αναθέσει η νέα διοίκηση τη δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου. Εχουν περάσει οκτώ μήνες κι ακόμα η ΝΕΡΙΤ… υπολειτουργεί, τα νέα προγράμματα εμφανίζονται με το σταγονόμετρο και ορισμένες από τις επιλογές αυτές έχουν επικριθεί πριν αρχίσει η προβολή τους. Ακόμα και αυτού του τύπου η… λειτουργία της ΝΕΡΙΤ γίνεται ουσιαστικά με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους από τη μεταβατική ΔΤ που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και χρειάστηκε να υπάρξει και δεύτερη παράταση των αρχικά δίμηνων συμβάσεων των εργαζομένων, που έγιναν δεκάμηνες και μπορεί να καταλήξουν υπερδωδεκάμηνες.
Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, έφτανε, όπως όλα δείχνουν, το εναρκτήριο λάκτισμα του Μουντιάλ της Βραζιλίας για να εκτινάξει τα τηλεμερίδα της ΝΕΡΙΤ (στο σύνολό της με N ENA, N Sports και HD). Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μέρα της πρεμιέρας του Μουντιάλ (12/6) η ΝΕΡΙΤ έφθασε συνολικά το 18,2% (Ν ΕΝΑ και Ν Sports) πιάνοντας πρώτη φορά την κορυφή των μετρήσεων της Nielsen Audience Measurement. Αφησε μάλιστα πίσω τον Αnt1 (16,3% από 17, 5% που είχε την προηγούμενη Πέμπτη 5/6), το Μega που βρέθηκε οριακά στην τρίτη θέση με 16,1% (από 18,5%) και τον Alpha που έφθασε στο 15,1% (από 17,4%).
Στην κορυφή του Top-10 της ημέρας βρέθηκε βέβαια η αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Κροατία που παρακολούθησαν κατά μέσον όρο (Ν ΕΝΑ & Ν Sprots) 1.785.000 τηλεφίλαθλοι, με το μερίδιο να φθάνει το 46,4%. Κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι σχεδόν οι 5 στους 10 που είχαν εκείνες τις ώρες ανοικτούς τους δέκτες τους έβλεπαν μπάλα.
Σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen, το πρώτο τετραήμερο του Μουντιάλ (12-15/6) το τηλεμερίδιο συνολικά για τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ έφθασε το 20,6% (Ν ΕΝΑ 11,8% και Ν Sports 8,8%) τα οποία εμφανίζουν αύξηση 15 ποσοστιαίων μονάδων (!) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετραήμερο της περαμένης εβδομάδας (5-8/6). Ακολουθούν ο Αnt1 με 15,1% (έχασε 2,1%), το Μega με 14,1% και ο Alpha με 13,5 (και τα δύο έχασαν τρεις ποσοστιαίες μονάδες), το Star με 9,2% (μείον 2,8%), ο ΣΚΑΪ με 7,3% (μείον 0,5%) και το Ε TV με 2,6% (μείον 0,4%).
Και μπορεί η Εθνική μας να μας απογοήτευσε χάνοντας από την Κολομβία το περασμένο Σάββατο, αλλά το ματς είχε τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, όπως αναμενόταν καθώς το παρακολούθησαν κατά μέσον όρο 1.933.000 τηλεθεατές με το τηλεμερίδιο να φθάνει το 66,2%. Δηλαδή εκείνες τις ώρες σχεδόν οι 7 στους 10 που είχαν ανοιχτούς τους δέκτες τους έβλεπαν το ματς. Ακόμα όμως και το Ακτή Ελεφαντοστού – Ιαπωνία στις 04.00 το πρωί το είδαν κατά μέσον όρο 105.00 φανατικοί τηλεφίλαθλοι. Και η μπάλα συνεχίζεται…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=207125
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε