- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Από το Πολυτεχνείο ξεκινά ο 2ος γύρος

17/06/14 ΕΛΛΑΔΑ

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλειστό επ’ αόριστον το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με στόχο να μην απολυθεί κανείς από τους διοικητικούς υπαλλήλους που έχουν πεταχτεί στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας. Αυτό αποφάσισαν ομόφωνα στη χθεσινή γενική συνέλευσή τους οι εργαζόμενοί του ΕΜΠ, οι οποίοι καλούν σε δυναμικό και ενωτικό αγώνα.

 

Σε αναβρασμό βρίσκονται και τα 8 Πανεπιστήμια που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, με τους εργαζομένους του Πανεπιστημίου Αθηνών να έχουν προγραμματίσει συνέλευση για σήμερα, ενώ συνελεύσεις και κινητοποιήσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες και στα υπόλοιπα ανώτατα ιδρύματα.

 

Μεσημέρι Δευτέρας. Η μαζική συνέλευση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου έχει ξεκινήσει και στις τοποθετήσεις κυριαρχεί η ένταση. Βρίσκονται εκεί διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι, καθηγητές, φοιτητές από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους του ιδρύματος, καθώς και εκπρόσωποι από άλλους κλάδους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη διαθεσιμότητα και την απόλυση, όπως οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Ζωγράφου, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και οι απολυμένοι της ΕΡΤ.

 

Οι «πλεονάζοντες»

 

Στη συζήτηση κυριαρχεί η συμφωνία Λοβέρδου-Μητσοτάκη για τους 600 (σε σύνολο άνω των 1.000) διοικητικούς υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα και -απ’ ό,τι φαίνεται- γλιτώνουν την απόλυση, σε αντίθεση με τους περίπου 450 που «περισσεύουν». «Αδιευκρίνιστος παραμένει ο προορισμός των 600 υπαλλήλων που δεν ξέρουμε, αν γυρνάνε στα 8 Πανεπιστήμια ή στο ευρύτερο Δημόσιο, όπως και ο αριθμός των θέσεων που δικαιούται κάθε Πανεπιστήμιο και αν θα καλυφθούν από τους δικούς του υπαλλήλους ή γενικότερα από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Λυμπέρης Τσάμπρας.

 

Ο ίδιος πολύ πρόσφατα μετετράπη από διοικητικός σε τεχνικό υπάλληλο, στο πλαίσιο εσωτερικών μετατάξεων, προκειμένου να αδειάσουν θέσεις διοικητικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθούν εκεί «διαθέσιμοι», η πλειονότητα των οποίων συνέχισε να εργάζεται εθελοντικά με το 75% του μισθού. «Διαφορετικά δεν θα δούλευε το Πολυτεχνείο. Απέδειξαν ότι χωρίς αυτούς γρανάζι δεν γυρνά. Συνάδελφοι έχουν πάει στο νοσοκομείο, λόγω της πίεσης, που δεν αντέχουν το μυαλό και η καρδιά. Για άλλους ψάχνουμε να κάνουμε ρεφενέ», λέει ο Λ. Τσάμπρας.

 

«Δεν υπάρχει καλός και κακός μπάτσος», υπογραμμίζει, αναφερόμενη στους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μια διοικητική υπάλληλος από τους καταργημένους κλάδους του Πολυτεχνείου, δηλαδή από την πρώτη φουρνιά διαθεσιμότητας που έληγε χθες, αλλά τελικά παίρνει παράταση. «Είμαι ένα άτομο με έναν πατέρα 83 χρονών και δεν έχω από πού να πιαστώ. Αν χάσω τη δουλειά μου, χάνω τα πάντα. Πεινάω! Δεν ανάβω τα φώτα, για να μην πληρώνω τη ΔΕΗ. Δεν μπορώ να αγοράσω φάρμακα», λέει με ένταση στη φωνή.

 

«Ο Αν. Λοβέρδος, για να μη χρεωθεί την πρώτη μέρα της υπουργοποίησής του τις απολύσεις, αξιοποίησε πολιτικά την προεργασία που είχε κάνει ο Κων. Αρβανιτόπουλος υπό την πίεση των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να υποχρεώσουμε ξανά τον υπουργό να κάνει τα πανεπιστήμια φορείς υποδοχής διαθεσίμων», υποστηρίζει ο Λ. Τσάμπρας.

 

Λοβέρδος-πρυτάνεις

 

Κι ενώ η συνέλευση στο ΕΜΠ είναι σε εξέλιξη, ο Αν. Λοβέρδος συναντάται με τους πρυτάνεις των 8 Πανεπιστημίων. Ο υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει τη συμφωνία για την προκήρυξη 600 θέσεων και ενημερώνει τους πρυτάνεις ότι οι απολύσεις μπαίνουν σε αναμονή, καθώς κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν θα απολυθεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των οργανογραμμάτων των Πανεπιστημίων, με βάση την οποία θα υπάρχει προκήρυξη για τους υπολοίπους, αν και εφόσον η αξιολόγηση δείξει ότι υπάρχουν αντίστοιχες ανάγκες.

 

«Ξεκινάμε πάλι από την αρχή. Στις αρχές του χρόνου είχε συμφωνηθεί με τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι δεν θα φύγει κανένας και υπό αυτήν την έννοια σταμάτησαν οι εργαζόμενοι τις κινητοποιήσεις. Τώρα αυτό δεν υφίσταται», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, και προσθέτει: «Αν είναι να γίνει αξιολόγηση, εμείς θα θέλαμε έναν διεθνή οίκο να την κάνει, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, πρέπει να είναι ένας διοικητικός υπάλληλος προς 10 φοιτητές. Εμείς είμαστε στο Αριστοτέλειο ένας προς 170».

 

Ο κ. Λοβέρδος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον προκάτοχό του, λέγοντας ότι «κάποιοι μου λένε -δεν τολμώ να το υιοθετήσω, γιατί δεν ξέρω- ότι υπήρξαν επί μέρους συμφωνίες με κατευναστικό χαρακτήρα για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, τις οποίες όμως άλλα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονταν».

 

*Εν τω μεταξύ την έκδοση της προκήρυξης για την επανατοποθέτηση 600 από τους περίπου 1.040 διοικητικούς υπαλλήλους ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αργά χθες το απόγευμα. Η προκήρυξη αφορά θέσεις σε 15 ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι έως την επανατοποθέτησή τους, στον σύνδεσμο: http://archive.efsyn.gr/?p=206904.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Μια 48ωρη απεργία για αρχή

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

«Εμπαιγμός», τονίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, η «λύση» Σαμαρά-Βενιζέλου για την υποτιθέμενη διάσωση των συναδέλφων τους που κινδυνεύουν να απολυθούν. Γι’ αυτό και προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Σήμερα συμμετέχουν σε συνάντηση της Ομοσπονδίας τους, στην Αθήνα, ενώ έχουν κηρύξει για αύριο στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, για να παρασταθούν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου με αυτό το θέμα. Παράλληλα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία Πέμπτη-Παρασκευή και στη συνέχεια να προτείνουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

«Ας παρουσιάζουν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Λοβέρδος ότι πρόκειται για κάτι νέο. Στην πραγματικότητα παρουσιάζουν αλλιώς το σχέδιο Μητσοτάκη. Αυτό που είχε πει, δηλαδή, από τον χειμώνα. Αν δείτε τα νούμερα όσων οδηγούνται στην απόλυση είναι στην ουσία τα ίδια. Πάλι 550 συνάδελφοι χάνονται», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης.

 

Οπως υπενθυμίζει μάλιστα: «Ο κ. Αρβανιτόπουλος, πριν αντικατασταθεί στο υπουργείο, υποσχόταν απορρόφηση για όλους. Μάλιστα, είχε μιλήσει και για μια τροπολογία, με την οποία θα παρατεινόταν η διαθεσιμότητα, προκειμένου να μη φτάσουμε στις απολύσεις. Πού είναι αυτή η τροπολογία; Γιατί δεν κατατέθηκε έγκαιρα;».

 

Στο ΑΠΘ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα συνολικά 140 διοικητικοί υπάλληλοι, από τους οποίους οι 120 θα καλύψουν θέσεις που δημιουργήθηκαν, αλλά 20 που περισσεύουν ουσιαστικά θεωρούνται πλέον απολυμένοι.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=207148