- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η «Αριστερή Ενότητα» στο… μικροσκόπιο

18/06/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κείμενο των 53 βάζει στο κέντρο του ενδιαφέροντος την -μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- πλειοψηφία του Συνασπισμού, αφού ένα σημαντικό τμήμα της το υπέγραψε

 

Τα φώτα της δημοσιότητας στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ έλκει συνήθως η «Αριστερή Πλατφόρμα», η «μειοψηφική» τάση που συγκεντρώνει περίπου το 30% στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο το κείμενο των «53», με το οποίο επιχειρείται μια κριτική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον στη μεγαλύτερη τάση του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αριστερή Ενότητα».

 

Η «Αριστερή Ενότητα» (Αρ.Εν.) ως φηφοδέλτιο καταγράφηκε για πρώτη φορά με 62,3% στο 5ο συνέδριο του ΣΥΝ, τον Φεβρουάριο του 2008. Ηταν μια πρώτη απόπειρα ενοποίησης των τάσεων που στέκονταν στα «αριστερά» του μικρού τότε κόμματος, που εξέλεξαν πρόεδρο του κόμματος τον Αλέξη Τσίπρα. Η «Αριστερή Ενότητα» αποτελούνταν από το ενιαίο «Αριστερό Ρεύμα» (Βούτσης, Λαφαζάνης, Δραγασάκης) και το «Κοκκινο-Πράσινο Δίκτυο» (Χρ. Παπαδόπουλος, Ευκλ. Τσακαλώτος). Το πρώτο, ανέκαθεν διατηρούσε στον ΣΥΝ τον ρόλο του ισχυρού «αριστερού αντίβαρου», ενώ το δεύτερο, έδινε ιδιαίτερη έμφαση στα κινήματα για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς.

 

Δύο χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2010, ο ΣΥΝ βρίσκεται σε διπλό σταυροδρόμι. Αφενός κατά τη διάρκεια του 6ου συνεδρίου αποχωρεί από το κόμμα η συρρικνωμένη πλέον «Ανανεωτική Πτέρυγα», ενώ εντός της Αρ.Εν. υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από τα αίτια και τις πιθανές λύσεις στο πεδίο της οικονομικής κρίσης. Στο συνέδριο το «Αριστερό Ρεύμα» διασπάστηκε και με αυτό το όνομα συνέχισε μία τάση από τους Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, Ν. Χουντή και Αλ. Καλύβη με το όνομα «Αριστερό Ρεύμα».

 

Οι αποχωρήσαντες σχημάτισαν την «Αριστερή Ενότητα» στην οποία πρωτοστατούσαν πλέον οι Ν. Βούτσης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Δ. Βίτσας, Π. Σκουρλέτης, Χρ. Παπαδόπουλος και Αρ. Μπαλτάς, ενώ ο Γ. Μηλιός, που είχε προσεγγίσει τον χώρο ως ανένταχτος από την εποχή δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ το 2004, εξελέγη επίσης στην Κ.Ε. του ΣΥΝ. Στην «Αριστερή Ενότητα» εντάχθηκαν και εξελέγησαν μάλιστα πρώην κορυφαία στελέχη της Νεολαίας ΣΥΝ, όπως οι Τ. Κορωνάκης, Γ. Σακελλαρίδης και Ρ. Σβίγκου. Η Αρ.Εν. στο 6ο συνέδριο κατέλαβε το 50,6%. Μία από τις βασικές αποφάσεις εκείνου του συνεδρίου ήταν η επιμονή στην προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία εν τέλει ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2012, με την ίδρυση του ενιαίου κόμματος. Η Αρ.Εν. συνέχισε την ύπαρξή της, η δε στήριξη που παρέχει στον Αλέξη Τσίπρα είναι καταγεγραμμένη στο DNA της. Αλλωστε ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέρχεται από τα σπάργανα της εν λόγω τάσης.

 

Δίπλα στην Αρ.Εν. στη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και των αποφάσεων του ιδρυτικού συνεδρίου συντάχθηκαν η ΑΝΑΣΑ (προερχόμενοι κυρίως από ΑΚΟΑ, «Ρόζα», «Κόκκινο» και ανένταχτους), η «Πλατφόρμα 2010» (Παπαδημούλης, Δούρου, Μπαλάφας), η ΚΟΕ και οι προερχόμενοι από τον σοσιαλιστικό χώρο. Με την πάροδο των μηνών και με την επίδραση των πολιτικών γεγονότων, εντός της Αρ.Εν. διαμορφώθηκαν πόλοι, όχι ιδιαίτερα παγιωμένοι. Ο πρώτος συγκροτείται εν πολλοίς από υπογράφοντες το κείμενο των «53», ο δεύτερος συγκεντρώνεται γύρω από στελέχη όπως ο Γ. Μηλιός και ο Γ. Μπασκόζος, ενώ υπάρχει και ένας χώρος που αποτελείται από κορυφαία στελέχη όπως ο Ν. Βούτσης και ο Π. Σκουρλέτης. Οι τελευταίοι, άλλωστε, θεωρούνται, παρά τις κατά καιρούς διαφορετικές προσεγγίσεις, κομβικά πρόσωπα στη διαμόρφωση της κυρίαρχης πολιτικής γραμμής της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πριν από λίγους μήνες υπήρξε μάλιστα σύσκεψη μεταξύ της «Αριστερής Ενότητας», της ΑΝΑΣΑ και της «Πλατφόρμας 2010» σχετικά με το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ωστόσο η όποια ανασύνθεση παραπέμφθηκε για το μέλλον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι το κείμενο συνυπογράφεται από το σύνολο των εκλεγμένων της ΑΝΑΣΑ.

 

Το επόμενο διάστημα πάντως δεν αναμένεται να υπάρξουν «διαλυτικές» κινήσεις εντός της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, όπως έλεγε και κορυφαίο στέλεχός της, «προβλήματα υπάρχουν, αλλά στην Αριστερά λύνονται με τον ειλικρινή διάλογο. Και τώρα διαδραματίζεται ακριβώς αυτό: μια ανοιχτή συζήτηση με στόχο την καλύτερη προετοιμασία μας».

 

Νίκος Σβέρκος

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=207430