- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Δάσκαλε που δίδασκες…»
18/06/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
→Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ το 2000 είχε ασκήσει βέτο σε πρόταση κατάργησης του φόρου μεταβίβασης
Του Μπάμπη Μιχάλη
Ασυνεπείς προς αυτά που κηρύσσουν αναφορικά με τους φόρους ακινήτων αποδείχθηκαν ο πρώην και η υποψήφια μέλλουσα πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον
REUTERS/Mike Segar
Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζουν εδώ και χρόνια την επιβολή ενός γενναίου φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί η κυριαρχία των μεγιστάνων που κληρονομούν τεράστιες περιουσίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι οι Κλίντον θέλουν να πληρώνουν αυτόν τον φόρο. Αντίθετα, όπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, επιλέγουν -όπως και αρκετοί άλλοι πολυεκατομμυριούχοι στον κόσμο- «στρατηγικές οικονομικού προγραμματισμού» που τους επιτρέπουν να μειώνουν δραστικά τον φόρο που οφείλουν να καταβάλλουν για τα ακίνητά τους προς το αμερικανικό Δημόσιο.
Προσωπικά τραστ
Με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία μιας «μη φορολογήσιμης περιουσίας» και την απαλλαγή της από την καταβολή φόρων -όπως αυτός της κληρονομιάς που στις ΗΠΑ ξεπερνά το 40% της αξίας των ακινήτων- οι Κλίντον δημιούργησαν το 2010 δύο «προσωπικά τραστ κατοικίας» (personal residence trusts -PRTs). Στη συνέχεια μοίρασαν σε δύο ίσα μερίδια την ιδιοκτησία του σπιτιού τους στη Νέα Υόρκη και το 2011 τοποθέτησαν αυτά τα μερίδια στα παραπάνω τραστ. Η μεταβίβαση ισοδυναμεί με δωρεά και ο δωρητής διατηρεί το δικαίωμα να ζει στο σπίτι του για μια σειρά ετών, χωρίς να πληρώνει ενοίκιο ενώ, στη συνέχεια, οι υπόλοιποι συνδικαιούχοι, -η θυγατέρα Τσέλσι στην περίπτωση των Κλίντον- αποκτούν πλήρη δικαιώματα επί της περιουσίας. Η όλη διαδικασία αποτελεί μια έξυπνη μεταβίβαση ακινήτου που απαλλάσσει τον μελλοντικό ιδιοκτήτη από τον φόρο κληρονομιάς. Ομως τα οφέλη δεν σταματούν εδώ, αφού η οποιασδήποτε ανατίμηση της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται στα εν λόγω τραστ απαλλάσσεται από τη φορολόγηση. Ακόμη, διαχωρίζοντας την ιδιοκτησία τους σε δύο ίσα μερίδια οι Κλίντον απολαμβάνουν έκπτωσης στην αποτίμησή της από την αμερικανική εφορία. Και όλα αυτά τούς γλιτώνουν από την καταβολή εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων στο αμερικανικό Δημόσιο για φόρους που σχετίζονται με το εν λόγω ακίνητο..
Βέβαια όλα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με όσα η Χίλαρι και ο Μπιλ έλεγαν επί σειρά ετών. Οι Κλίντον επανειλημμένα υποστήριξαν υψηλότερους φόρους εισοδήματος και περιουσίας για τους πλουσιότερους Αμερικανούς. «Ο φόρος κληρονομιάς αποτελεί ιστορικά μέρος της πολύ θεμελιώδους πεποίθησής μας ότι θα πρέπει να έχουμε αξιοκρατία», έλεγε τον Δεκέμβριο του 2007 η Χίλαρι σε κοινή εμφάνιση της με τον γνωστό δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, συμπληρώνοντας ότι «χωρίς τον φόρο κληρονομιάς η χώρα θα μπορούσε να κατακυριευτεί από τον κληρονομημένο πλούτο».
«Δημοσιονομική ευθύνη»
Ως πρόεδρος των ΗΠΑ το 2000, ο Μπιλ Κλίντον άσκησε βέτο σε πρόταση κατάργησης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. «Αν θέλεις να είσαι σοβαρός στην επίλυση των προβλημάτων που υφίστανται από τον φόρο αυτό ας τα δούμε και ας τα επιλύσουμε», δήλωνε στις 31 Αυγούστου του 2000. Και συμπλήρωνε «αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε με άξονα τη δημοσιονομική ευθύνη και δικαιοσύνη»…. Α ρε δάσκαλε Μπιλ, που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=207574
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε