- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πανεπιστήμια στο έλεος της διαθεσιμότητας
19/06/14 ΕΛΛΑΔΑ
→Νέες κινητοποιήσεις και 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο από τους διοικητικούς υπαλλήλους
Της Αννας Ανδριτσάκη
Κλιμακώνεται η ένταση στα Πανεπιστήμια, διαψεύδοντας την αισιοδοξία της συγκυβέρνησης για την ομαλή διευθέτηση του προβλήματος της διαθεσιμότητας.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι επιμένουν στις κινητοποιήσεις, πραγματοποιώντας 48ωρη απεργία σήμερα κι αύριο, ενώ τα ακαδημαϊκά όργανα των Ιδρυμάτων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις δρομολογούμενες εξελίξεις, ειδικά μετά την προκήρυξη των (600) θέσεων της κινητικότητας, η οποία αφήνει καίριο αριθμό υπαλλήλων εκτός των Πανεπιστημίων.
Οι Σύγκλητοι των δύο μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της χώρας, του Αθηνών και του Αριστοτελείου, με ψηφίσματά τους δηλώνουν ότι τα Ιδρύματα αδυνατούν να λειτουργήσουν «χωρίς τους διαθέσιμους και τους απολυμένους» και ζητούν να ισχύσουν οι αρχικές συμφωνίες –με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΙΘ– που προέβλεπαν την επανατοποθέτηση όλων των υπαλλήλων της διαθεσιμότητας.
Στο ΕΜΠ οι υπάλληλοι έχουν ήδη ξεκινήσει επ’ αόριστον κατάληψη του Ιδρύματος, το Πατρών έχει κλείσει, ενώ σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναμένεται να ληφθεί κρίσιμη απόφαση για το Ιδρυμα (το οποίο έχει και την καθυστερημένη εαρινή εξεταστική μπροστά του). Στο τελευταίο, 400 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ η προκήρυξη αφορά 142 θέσεις.
«Θέλουν το Πανεπιστήμιο κλειστό»
«Με την έκδοση και της τελευταίας υπουργικής απόφασης απεδείχθη περίτρανα ότι κάποιοι σκυλεύουν το πτώμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» ανακοίνωσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος σε σκληρή γλώσσα και προειδοποίησαν ακόμη σκληρότερα:
«Η κατάσταση σήμερα στο Πανεπιστήμιο είναι εκρηκτική, είναι ένα καζάνι που βράζει. 400 διοικητικοί υπάλληλοι είναι σε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα οικονομικά, διοικητικά, εκπαιδευτικά θέματα να μη λύνονται, να βαλτώνουν και να διαιωνίζονται, υπό την απειλή μάλιστα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι θα βρει άλλους 400 έμπειρους και άξιους στη θέση των απολυμένων για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι 3 έως 5 χρόνια το Πανεπιστήμιο θα περιμένει να σταματήσουν την απεργία οι απολυμένοι και να εκπαιδευτούν οι νεοδιοριζόμενοι. Ο υπουργός δηλαδή θέλει το Πανεπιστήμιο κλειστό».
Η Σύγκλητος, πάντως, του ΕΚΠΑ είναι κατηγορηματική. Ζητεί την απόσυρση της προχθεσινής προκήρυξης (για 600 θέσεις) προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για την επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού που βρίσκεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και την ισχύ της συμφωνηθείσης ενδο-ιδρυματικής κινητικότητας.
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΑΠΘ
Λοβέρδος και Σύγκλητος νίπτουν τας χείρας των
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Η Σύγκλητος δεν βοήθησε… Στον «αέρα» παραμένει το θέμα της διαθεσιμότητας – απόλυσης για τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ, που χθες πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συνεχίζουν με 48ωρη απεργία ώς αύριο, οπότε θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση.
Και ενώ ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος νίπτει τας χείρας του πλέον για όσους δεν ενταχθούν στην κινητικότητα (περί τους 440), ούτε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, που συνεδρίασε χθες, έδειξε διάθεση να συνδράμει ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος. Οι διοικητικοί υπάλληλοι ζήτησαν από το Σώμα να πάρει έμπρακτη θέση στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας, στηρίζοντας το προσωπικό που έχει πληγεί από το μέτρο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων, Γιάννης Κουρμούλης, ενημέρωσε τη Σύγκλητο ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη για επαναπρόσληψη 600 υπαλλήλων, προβλέπονται για το ΑΠΘ 84 θέσεις, ενώ το σύνολο των διαθεσίμων του Ιδρύματος είναι 140. Παρ’ ότι, όμως, το θέμα της ένταξης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) σε θέσεις κατηγορίας ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) και κατηγορίας ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) έπεσε στο τραπέζι, η Σύγκλητος δεν φάνηκε να συναινεί.
«Συμφωνούμε με τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο, που είδε τον υπουργό Παιδείας για το ίδιο θέμα που τον είδαμε και εμείς, ότι το θέμα των 600 είναι προβληματικό. Τα όσα αναφέρθηκαν επίσης περί αξιολόγησης είναι λόγια στον αέρα. Το είπε σαφώς και ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν υπάρχει καμιά δέσμευση…», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουρμούλης, που σχολίασε και τη στάση της Συγκλήτου του ΑΠΘ: «Εμείς λέμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στις κατηγορίες ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ, κάτι που είναι και προς το συμφέρον του ιδρύματος. Η Σύγκλητος όμως επικαλέστηκε ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει νομικά κενά και επιφυλάχθηκε να ερωτηθεί σχετικά το υπουργείο. Ατύπως, πάντως, το υπουργείο έχει δεχτεί πως δεν υπάρχει εμπόδιο και, άλλωστε, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο όχι μόνο έλαβε την απόφαση, αλλά την ολοκλήρωσε κιόλας».
Πάντως, με ψήφισμά της, η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητά την επανεκκίνηση της υπόθεσης της διαθεσιμότητας σε νέες βάσεις, με επαναφορά των διοικητικών υπαλλήλων στις θέσεις τους και στη συνέχεια την αξιολόγηση των διοικητικών δομών των Πανεπιστημίων. Οπως αναφέρει:
1. Οι θέσεις που διατίθενται στο ΑΠΘ στο πλαίσιο της κινητικότητας σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες του Ιδρύματος και δεν αποκαθιστούν τη βλάβη που υπέστη από την απομάκρυνση των υπαλλήλων του.
2. Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα από τον Δεκέμβριο του 2013 μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των Πανεπιστημίων.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=208060
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε