- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κινεζική απόβαση στον Πειραιά
20/06/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
→Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Κινέζος ομόλογός του θα επισκεφτούν σήμερα τις εγκαταστάσεις της Cosco και τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Απόβαση στον Πειραιά κάνουν αυτές τις μέρες οι Κινέζοι, με αφορμή την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στη χώρα μας. Χθες στελέχη εταιρειών και φορέων της Κίνας βρέθηκαν στα δύο άκρα του λιμανιού και συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και τη διοίκηση του ΟΛΠ. Σήμερα πρωί πρωί έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού και του Κινέζου ομολόγου του στις εγκαταστάσεις της Cosco στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην Ακτή Βασιλειάδη, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με την αντιπροσωπεία της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον επικεφαλής της διοικητή Liu Cigu, καθώς και με αντιπροσωπεία της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τον πρόεδρό της Zheng Zhijie.
Στο Ζάππειο
Επίκεντρο της συζήτησης και των δύο συναντήσεων ήταν το μνημόνιο και οι δύο συμφωνίες που υπέγραψε το απόγευμα στο Ζάππειο ο υπουργός Ναυτιλίας με εκπροσώπους της κινεζικής κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο πρόεδρος της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έκανε γνωστό ότι η τράπεζα έχει συστήσει Ειδικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του ζήτησε από την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα να εντείνει την παρουσία της στην Ελλάδα με την ίδρυση γραφείου στον Πειραιά. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Κινέζων για τη ναυτιλία και η προσπάθεια που κάνουν να προσελκύσουν Ελληνες εφοπλιστές και να ναυπηγήσουν πλοία στα ναυπηγεία τους. Πρόσφατα η «Wall Street Journal» έγραφε ότι οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι οι σημαντικότεροι πελάτες των ναυπηγείων αυτών, αλλά και οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες των κινεζικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ενωσης των Ναυπηγείων Ιαπωνίας, οι Ελληνες ήταν στο τέλος του 2013 οι δεύτεροι -μετά την Κίνα- καλύτεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα καθώς είχαν παραγγείλει να κατασκευαστούν 141 πλοία.
Μία από τις συμφωνίες που υπέγραψε χθες το απόγευμα στο Ζάππειο ο υπουργός Ναυτιλίας ήταν και με τον πρόεδρο της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σύμφωνα με το ΥΝΑ, η συμφωνία αυτή πρόκειται να αποφέρει σημαντική χρηματοοικονομική βοήθεια σε ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, ενώ προβλέπεται επίσης οικονομική ενίσχυση σε επενδύσεις που συνδέονται με την εγχώρια λιμενική βιομηχανία και τις λιμενικές υποδομές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των Κινέζων για την προσέλκυση Ελλήνων εφοπλιστών στα ναυπηγεία της Κίνας θα επιβεβαιωθεί και με την παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα στο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Θαλάσσιας Συνεργασίας -θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας- κατά τη διάρκεια του οποίου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν πάνω από 100 επιχειρηματικές συναντήσεις.
Στην Ακτή Ξαβερίου, στην άλλη άκρη του λιμανιού, εκεί όπου βρίσκεται ο ΟΛΠ, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ και Cosco Group, παρουσία των προέδρων των δύο εταιρειών Γιώργου Ανωμερίτη και Ma Zehua.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν τα θέματα συνεργασίας ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε., η οποία αποτελεί τον διαχειριστή (operator) της προβλήτας ΙΙ και του ανατολικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στο Πέραμα, καθώς και η πορεία της Σύμβασης Παραχώρησης του 2009, όπως αυτή έχει αναθεωρηθεί βάσει φιλικών διακανονισμών.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, που θεωρείται «αγκάθι» για τους Κινέζους, ήταν η έκβαση του «φιλικού διακανονισμού» ΟΛΠ-Cosco για τα έργα που πρόκειται να φτιάξουν οι Κινέζοι στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ, ύψους 230 εκατ. δολαρίων, όπως έχουν δηλώσει, καθώς ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την Ε.Ε.
Τι τους καίει…
Η εκκρεμότητα αυτή θα απασχολήσει και τους δύο πρωθυπουργούς (Ελληνα και Κινέζο), καθώς είναι γνωστό ότι η Cosco συναρτά άμεσα την προσφορά της για την απόκτηση του 67% του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ με τη θετική έκβαση του «φιλικού διακανονισμού». Οι Κινέζοι περιμένουν την έγκριση από την Ε.Ε., διαφορετικά όσο αυτή η εξέλιξη καθυστερεί υπάρχει εμπλοκή και στο ενδιαφέρον τους για το λιμάνι.
Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω καθολικών και γενικευμένων αντιδράσεων από τους εργαζομένους και όλους τους φορείς (παραγωγικούς και κοινωνικούς) του Πειραιά, οι οποίοι λένε ένα μεγάλο «όχι» στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ και ζητούν να σταματήσει η διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Αντιδράσεις που απ’ ό,τι φαίνεται όμως καθόλου δεν προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ, αλλά ταυτόχρονα «πιέζει» και την Ε.Ε. να αποφασίσει σύντομα για τον «φιλικό διακανονισμό».
………………………………………………………………………………………………………………………………..
19 συμφωνίες ύψους 4,3 δισ. δολαρίων
Με μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας μεταξύ κινεζικών τραπεζών και ελληνικών εταιρειών ύψους 4,3 δισ. δολαρίων ξεκίνησε χθες η τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κενγιάνγκ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, υπογράφτηκαν συνολικά 19 επιμέρους επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ των οποίων:
*Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της China Development Bank Corp. και της Costamare Ιnc. του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.
*Τριμερής συμφωνία πλαισίου συνεργασίας ύψους 1,224 δισ. δολαρίων μεταξύ της Τέρνα Ενεργειακής της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) και της κατασκευαστικής εταιρείας Sinohydro Corporation για επενδύσεις στον τομέα των υδροηλεκτρικών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
*Συμφωνία ύψους 460 εκατ. δολ. μεταξύ της Libra Group και της ICBC για κατασκευές και πωλήσεις πλοίων.
*Πλαίσιο συνεργασίας για τη χρηματοδότηση της ναυτιλιακής Thenamaris Ships Management από την Export – Import Bank of China, αξίας 300 εκατ. δολαρίων.
*Συνεργασία της EDF Hellas με τη Sumec Group Corp. για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, ύψους 273 εκατ. δολαρίων.
*Συμβόλαιο μεταξύ της Veritaw Ship Managemetn και της China National Aero-Technology Corp. για την κατασκευή πλοίων, αξίας 215 εκατ. δολαρίων.
*Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ναυτιλιακής Diana Shiping και της τράπεζας ICBC για τη σύναψη δανείων με σκοπό την αγορά νεότευκτων πλοίων και τη χρηματοδότηση επενδύσεων της εταιρείας, αξίας 200 εκατ. δολαρίων.
*Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της China Development Bank Corp, του China Energy Consevation and Enviromental Protection Group για έργα 200 εκατ. δολαρίων.
*Επίσης δανειακή σύμβαση μεταξύ της Thenamaris και της Export-Import Bank of China αξίας 64 εκατ. δολαρίων.
*Συμφωνία ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με την εταιρεία Μπουτάρης με κινεζικές εταιρείες, αξίας 50 εκατ. δολαρίων.
*Συμφωνία εισαγωγών-εξαγωγών προϊόντων από την Κίνα μεταξύ της Τ. Μαυροφιδόπουλος και της U-Feel International, αξίας 25 εκατ. δολαρίων.
*Συμφωνία προμήθειας ελληνικού ελαιολάδου μεταξύ της EMELKO και της Shangai Chao Shang Food, αξίας 13,86 εκατ. δολαρίων.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=208288
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε