- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τζαρτζάρισμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και εισαγγελέων
20/06/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Της Κατερίνας Κατή
«Πληρωμένη» απάντηση με βάση το γράμμα του νόμου, σε Βενιζέλο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έσπευσαν να επιτεθούν στους εισαγγελείς που ζήτησαν την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για τα υποβρύχια, έδωσε με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Παρέχοντας την απόλυτη στήριξή της στους βαλλόμενους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο, η Ενωση υπενθυμίζει -σε όσους έσπευσαν να τον ερμηνεύσουν κατά το δοκούν- τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι η κριτική που ασκήθηκε εκφεύγει των συνταγματικών επιταγών, επισημαίνοντας ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί έπραξαν το καθήκον τους, όπως επιτάσσει ο επίμαχος νόμος.
Η Ενωση Εισαγγελέων αναφέρεται στις δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγα, ο οποίος χαρακτήρισε «νομικά απαράδεκτη την ενέργεια των εισαγγελικών αρχών να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση» για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Οι εισαγγελείς τονίζουν ότι «οι Επίκουροι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν -από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο –πέραν, βεβαίως της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από τον νόμο ανακριτικές ενέργειες».
Επισημαίνεται ότι ο ισχύων νόμος περί ευθύνης υπουργών απαγορεύει στις δικαστικές αρχές να προχωρήσουν σε διερεύνηση οποιασδήποτε υπόθεσης, όταν σε αυτή εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και τις υποχρεώνει να διαβιβάζουν τη δικογραφία στη Βουλή, ώστε οι βουλευτές να ερευνήσουν και να κρίνουν αν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε πολιτικούς.
Η απάντηση της ΕΕΕ
Η ΕΕΕ τονίζει ότι «οι Ελληνες Εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας» και «καλεί τα θεσμικά όργανα της πολιτείας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, και υπενθυμίζει ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης». Στο μεταξύ χθες οι δύο εισαγγελείς ενημέρωσαν σχετικά και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, η οποία είχε τον χαρακτήρα ενημέρωσης και όχι παροχής εξηγήσεων, που είναι πειθαρχική διαδικασία, οι δύο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς υπεραμύνθηκαν του νομότυπου των ενεργειών τους, καθώς η διατύπωσή τους στο επίμαχο διαβιβαστικό έγγραφο είναι η προβλεπόμενη, σύμφωνα με όσα ορίζει ο ισχύων νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Γι’ αυτό και αναφέρεται ότι «…από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης, υπουργών μελών της κυβέρνησης, συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17.10.2010 και επόμενα».
Τι ενόχλησε τον Μπένι
Οπως υποστήριξαν, η επίμαχη διατύπωση, περί προκαταρκτικής εξέτασης, που ενόχλησε και τον κ. Βενιζέλο, αφορούσε την τυπική διαδικασία ανάγνωσης των κατατεθέντων εγγράφων κι όχι ανακριτική πράξη, την οποία δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν. Στην αρχή, άλλωστε, του εγγράφου υπήρξε η επισήμανση ότι αποστέλλουν τα πρακτικά της Βουλής από τη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή «χωρίς αξιολόγηση».
Αλλωστε, το διαβιβαστικό τους έγγραφο ήταν σε γνώση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (το είχε λάβει ο αντεισαγγελέας κ. Παντελής), είχε κρατηθεί επί περίπου ένα μήνα και τελικά κρίθηκε ότι έπρεπε, μέσω της νομίμου οδού, δηλαδή του υπουργείου Δικαιοσύνης, να αποσταλεί στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι αν υπήρχε πρόβλημα διατύπωσης, υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να διορθωθεί.
Την ίδια ώρα, βέβαια, κάποιες διαρροές από τον Αρειο Πάγο αναφέρονταν σε «κακή» διατύπωσή του, καθώς θα μπορούσε να απαλειφθεί η έκφραση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, τη στιγμή που δεν έγινε καμία σχετική πράξη.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=208292
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε