- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Συλλήψεις για παράνομες εγγυητικές επιστολές
20/06/14 ΕΛΛΑΔΑ
Του Μάνου Τσαλδάρη
Κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται στελέχη έξι εταιρειών που αναλάμβαναν για λογαριασμό των εκάστοτε «πελατών» τους να εκδίδουν αντί αδράς αμοιβής και σε… βιομηχανικούς ρυθμούς μη έγκυρες ή πλαστές εγγυητικές επιστολές, ώστε αυτοί (οι πελάτες) να εξαπατούν κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες, για να παίρνουν χρήματα που θα διέθεταν, δήθεν, σε αναπτυξιακά προγράμματα, εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.
Στην ανακάλυψη του κυκλώματος έφτασαν οι αστυνομικοί μετά τις καταγγελίες του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, τον περασμένο Δεκέμβριο και μέσα στους έξι μήνες που διήρκεσε η έρευνα -και στην οποία συνέβαλαν και οι υπάλληλοι του υπουργείου- μελετήθηκε υλικό μεγαλύτερο από 40.000 σελίδες.
Από αυτό προέκυψε ότι εγγυητικές επιστολές ύψους 18 εκατ. ευρώ της τελευταίας τριετίας, οι οποίες αφορούσαν συνολικές «επενδύσεις» ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, ήταν… προβληματικές. Τη δικογραφία που σχημάτισαν την υπέβαλαν στην Εισαγγελία, η οποία παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση.
Μέχρι και χθες δεν ήταν δυνατό να υπολογιστεί η συνολική ζημιά που υπέστη το Δημόσιο, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Το κύκλωμα αποτελούσαν δύο εγκληματικές οργανώσεις στις οποίες εμπλέκονται 17 άτομα, μέλη των διοικητικών συμβουλίων, νόμιμοι εκπρόσωποι ή διαχειριστές των έξι ιδιωτικών εταιρειών, τα οποία φέρονται να ενέχονται σε πλήθος εξαπατήσεων και πλαστογραφιών σε βάρος του Δημοσίου, και κατηγορούνται με τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της απάτης και της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου.
Ως τώρα οι ανακριτικές αρχές έχουν εκδώσει συνολικά τέσσερα εντάλματα σύλληψης, και οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τρεις, ηλικίας 30, 53 και 59 ετών.
Πως λειτουργούσαν
Οι έξι εταιρείες λειτουργούσαν σαν «βιομηχανία» κατάρτισης και διοχέτευσης στην αγορά πλαστών ή μη εγκεκριμένων εγγυητικών επιστολών, που φέρεται να έχουν εκδοθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού και κυρίως της Αγγλίας, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Τράπεζας της Ελλάδος με εκείνα που νομιμοποιούνται -σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας- να παρέχουν υπηρεσίες πίστωσης.
Μετά την παραλαβή αυτών των παράνομων επιστολών, οι «επενδυτικές» εταιρείες, που ζητούσαν ποσά πάνω από 2.000.000 ευρώ, τις κατέθεταν είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως Περιφερειακές Ενότητες της επαρχίας, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία κ.λπ. και με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να παίρνουν μεγάλα χρηματικά ποσά που θα… έριχναν σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=208388
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε