- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Ο Κάμπος σε λίγο θα ανήκει στις τράπεζες»

04/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

AΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους ακόμη και μέχρι το Πάσχα αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματά τους δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» οι Θεσσαλοί αγρότες

 

ΛΑΡΙΣΑ Kείμενο, φωτογραφίες Νίκος Φωτόπουλος

 

AGROTES [1]«Καλό Πάσχα…» Αποφασισμένοι να μείνουν στον κόμβο της Νίκαιας, «αυτή τη φορά όσο πάει», δηλώνουν οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και θυμούνται ότι «κάθε φορά που υποχωρήσαμε, μας κορόιδεψαν». Πίνουν τσίπουρα, ψήνουν λουκάνικα, μερικοί έχουν μαζί τις γυναίκες και τα παιδιά τους, κερνάνε τους περαστικούς και όλη μέρα συζητούν τα προβλήματά τους που «έχουν πλέον γίνει θηλιές στον λαιμό».

 

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε χθες εκεί, πάνω στην αερογέφυρα της Νίκαιας, όπου έχουν παραταχθεί τουλάχιστον χίλια τρακτέρ, ανάμεσα σε καμιά δεκαριά κλούβες της αστυνομίας, που κλείνουν τις εξόδους προς την εθνική οδό. Περιπολικά με φάρους αλλά συμβατικά περνούν κάθε τόσο εποπτεύοντας τον χώρο… Αν κάποιος αστυνομικός είναι γνωστός, τον κερνάνε και κανένα λουκάνικο! «Ολος ο Θεσσαλικός κάμπος είναι εδώ, δημοσιογράφε. Να τα γράψεις όμως όπως τα λέμε, γιατί άλλοι άλλα λέμε κι άλλα βγάζουν προς τα έξω», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, Κώστας Κοκκούλης, που έχει μαζί τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του.

 

«Είμαστε εδώ και περιμένουμε λύσεις. Να πάρουμε μια ανάσα. Παλεύουμε για τις οικογένειές μας και για τη χώρα. Χωρίς αγροτική οικονομία καλή, ανάπτυξη και σωτηρία δεν υπάρχει για κανέναν. Το μπλόκο είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, είναι ακομμάτιστο και αχρωμάτιστο. Στηρίζεται μόνο στα αιτήματα που έχουμε από την πρώτη μέρα. Περιμένουμε μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των υπουργών, όπως μας έχουν πει, να δώσουνε δίκαιες λύσεις. Μας λένε ότι έχουμε δίκιο, αλλά πρέπει να μας πουν και τις λύσεις», αναφέρει κι αγκαλιάζει τα παιδιά του.

 

Καθισμένος παραδίπλα, καπνίζοντας αρειμανίως, ο Γιώργος Χαλβαντζάρας σπεύδει να συμπληρώσει: «Από μας ζουν άλλα 140 επαγγέλματα. Αν δεν καλλιεργήσουμε εμείς, δεν θα φάει κανένας. Ούτε οι πολιτικοί… Γιατί, δηλαδή, αφορολόγητο πετρέλαιο να παίρνουν μόνο οι εφοπλιστές; Δεν ζητάμε αυτό που λένε, δηλαδή την επιστροφή για το πετρέλαιο του 2012, που το κάψαμε πέρυσι. Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο. Οπως τα 'καναν με την εξίσωση των τιμών του πετρελαίου, ούτε τα χωράφια μας μπορούμε να οργώσουμε ούτε τα σπίτια μας να ζεστάνουμε. Η καθημερινότητα του αγρότη είναι βάρβαρη. Δουλειά από τα χαράματα στο χωράφι, ώσπου να νυχτώσει, βρέξει χιονίσει… Παλεύουμε, δεν δουλεύουμε. Πού ακούστηκε με αυτές τις συνθήκες ζωής, μέσα στην υγρασία, στο χώμα και στα φυτοφάρμακα, ένας αγρότης που δουλεύει από παιδί να πρέπει να γίνει 67 χρονών για να πάρει σύνταξη; Πού ακούστηκε σε άλλο επάγγελμα να έχουν πουλήσει τα προϊόντα τους από το 2011 και να περιμένουν ακόμη να πληρωθούν, όπως συμβαίνει με μας, με το ροδάκινο, την ντομάτα και το βαμβάκι;»

 

Ο Π.Τ. είναι κτηνοτρόφος. Δεν θέλει να αναφερθεί τ' όνομά του ούτε να φωτογραφηθεί, γιατί φοβάται. «Μας φακελώνουν», λέει και εστιάζει την κουβέντα στα δικά τους προβλήματα: «Είμαστε 365 μέρες το χρόνο στα ζώα μας. Τα ζώα δεν μπορείς να τ' αφήσεις ούτε μια μέρα μόνα τους. Πώς γίνεται όμως κι οι τιμές στα προϊόντα μας είναι τόσο εξευτελιστικές; Τη διαφορά του προϊόντος από τη στάνη στο ράφι του σούπερ μάρκετ τη λυμαίνονται άλλοι. Εδώ πέρα, στη Θεσσαλία, οι περισσότερες αγελαδοτροφικές μονάδες έχουν κλείσει λόγω του αβάσταχτου κόστους».

 

Ο Νίκος Καρράς έχει δυο παιδιά που τέλειωσαν το πανεπιστήμιο, αλλά είναι άνεργα. «Είμαστε κατεστραμμένοι όλοι, οι οικογένειές μας. Σπούδασα δυο παιδιά και δεν μπορούν να βρουν μια δουλειά, ένα μεροκάματο. Ποιος φταίει γι' αυτό; Ποιοι διαλύσανε την οικονομία και τη χώρα; Εμείς ή οι πολιτικοί;» διαμαρτύρεται. «Ρε παιδιά, αυτοί μας κοροϊδεύουνε, δε βλέπετε; Τα 80 εκατομμύρια που δίνει ο υπουργός επιστροφή από το πετρέλαιο του 2012 αντιστοιχούν σε 3 ευρώ ανά στρέμμα. Τι να μας κάνει αυτό; Να πάρω 300 ευρώ επιστροφή φόρου για 100 στρέμματα; Μόνο για όργωμα φέτος θέλω 800 ευρώ καύσιμο», παρεμβαίνει ο Προκόπης Μπεκιάρης.

 

Είναι μια παρέα όλοι και προσπαθούν να διασκεδάσουν την πίκρα τους, με σουβλάκι και λίγη ρετσίνα. Τα κρέατα τα 'χει φέρει ο Φώτης Τυροδήμος. «Βλέπεις, είμαστε οργανωμένοι γιατί θα μείνουμε πολύ…» λέει με νόημα. «Είναι θέμα επιβίωσης για μας, δημοσιογράφε. Από την ώρα που ανεβήκαμε τη γέφυρα με τα τρακτέρ, δεν υπάρχει επιστροφή. Σχόλασε το παραμύθι, πες στην κυβέρνηση. Ή δικαιωνόμαστε ή τα παρατάμε. Κάποιος πρέπει να παράγει σ' αυτή τη χώρα. Αν όχι εμείς, τότε ποιος; Αυτοί από τις γραφειάρες τους; Εχουν μάθει να τρώνε μόνο. Να δούμε ποιος θα τους ταΐσει μετά…»

 

«Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο. Και τα υπόλοιπα εφόδια είναι πλέον όλα πανάκριβα. Αντίθετα, βλέπουμε τις τιμές των αγροτικών προϊόντων να πέφτουν συνέχεια. Πουλούσαμε βαμβάκι ένα ευρώ το κιλό το 1995 και τώρα το πουλάμε 38 λεπτά. Την ίδια ώρα, τα έξοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα. Δεν θα αντέξουμε για πολύ ακόμη», λέει ο Τάκης Καρράς και ο συνάδελφός του Αλέξης Τσαγανός σπεύδει να συμπληρώσει: «Δεν θα αντέξει κανείς πάνω από ένα δυο χρόνια ακόμη. Είμαστε καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Κρυβόμαστε στα τηλέφωνα… Κατ' αρχάς, πού είναι η Αγροτική Τράπεζα; Τινάξανε την τράπεζα του αγρότη στον αέρα… Δανειστήκαμε δέκα και μας ζητούν εκατό. Τα χρέη μας θα τα ξοφλούσαμε, αλλά είναι όλα τόκοι υπερημερίας. Μας υποθηκεύσανε τα χωράφια μας για ευτελή ποσά. Εχουν χαθεί περιουσίες εδώ πέρα που ήρθες. Ο Κάμπος σε λίγο θ' ανήκει στις τράπεζες. Πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση του Μνημονίου ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα. Αλλιώς να ξεχάσουν την αγροτική παραγωγή…».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ο «στρατηγός» της Θεσσαλίας καλεί σε γενικό ξεσηκωμό

 

«Στόχος μας είναι να λυθούν τα προβλήματα» λέει ο Βαγγέλης Μπούτας και καλεί σε συστράτευση και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες

 

Ο Βαγγέλης Μπούτας ήταν ανέκαθεν ο «στρατηγός» πίσω από τις κινητοποιήσεις των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι στο ΚΚΕ, αλλά αυτή τη φορά αποφεύγει να το αναφέρει στην κουβέντα μας. Λέει «κοφτές» κουβέντες και προσπαθεί να δημιουργήσει ενωτικό κλίμα, πέρα από κομματικές αγκυλώσεις. Μοιάζει λογικό, γιατί γύρω του βρίσκονται αυτή τη φορά και αγρότες προσκείμενοι και σε άλλα κόμματα, πολλοί από τους οποίους στη Νέα Δημοκρατία.

 

- Τι σχεδιάζετε να κάνετε, κ. Μπούτα, από δω και πέρα, μετά τις εξαγγελίες για επιστροφή του φόρου από το πετρέλαιο του 2012;

 

«Αυτό θα το αποφασίσει η συντονιστική επιτροπή. Μαζευόμαστε κάθε μέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ».

 

- Και τα 80 εκατομμύρια που εξήγγειλε ο υπουργός;

 

«Αυτά τα πήραμε και πέρυσι. Και πρόπερσι. Τι να τα κάνουμε να μας δώσει 80 εκατομμύρια και να μας πάρει 2 δισ. από την άλλη; Παίρνει λεφτά από τους συνταξιούχους αγρότες, παίρνει από τον ΟΓΑ, αύξησε τη συμμετοχή, παίρνει από τον φόρο του πετρελαίου. Από τη μια μας πετάει ψίχουλα κι από την άλλη μας παίρνει με την κουτάλα. Φορολογεί ζώα, χωράφια, στάρια, τα πάντα…»

 

- Θα κλείσετε δρόμους;

 

«Οταν βγήκαμε εδώ, ήμασταν μόνοι μας. Από δω άναψε το φιτίλι. Εδώ θεωρούμε ότι είναι ο αγώνας μας. Δεν ήρθαμε με σκοπό να κλείσουμε τους δρόμους. Δεν είναι αυτοσκοπός τα μπλόκα. Αυτοσκοπός είναι να λυθούν τα προβλήματα και αυτό θα γίνει όταν βγουν όλοι οι αγρότες με τα τρακτέρ».

 

- Το κατανοεί αυτό ο υπόλοιπος κόσμος;

 

«Θέλουμε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τους εργάτες, τους υπαλλήλους, όλους. Χθες (προχθές) είχαμε μια σύσκεψη εδώ στη γέφυρα. Μαζεύτηκαν περίπου 70 εκπρόσωποι φορέων από τη Θεσσαλία κι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα μας. Περιφέρεια, δήμοι, εργατικά κέντρα, εμπορικοί σύλλογοι, επιστημονικές ενώσεις…»

 

- Και πόσο θα μείνετε;

 

«Ενας αγροτικός σύλλογος έχει σηκώσει ένα πανό από την εποχή των κινητοποιήσεων όταν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Στέφανος Τζουμάκας. Γράφει: “Καλό Πάσχα, Στέφανε”».

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=20862