- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Ο Τζάρμους μού ζήτησε να είμαι ο εαυτός μου»
22/06/14 ART,ΘΕΜΑ,ΘΕΜΑΤΑ
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Το ραντεβού μας στη Γεωπονική Σχολή για το Resistance Festival είναι… τριήμερης διάρκειας και ξεκίνησε ήδη. Δεν αποκλείεται πολλοί από εσάς να ήσασταν εκεί χθες βράδυ. Και να είδατε live τους εκρηκτικούς Baba Zula από την Κωνσταντινούπολη. Το Resistance, λοιπόν, το πιο οικονομικό και «value for money» φεστιβάλ, με 5 ευρώ είσοδο για κάθε μέρα και με μόλις 10 ευρώ για ολόκληρο το τριήμερο. Με σημαντικά, ελληνικά και ξένα, ονόματα. Απόψε παίζουν οι Nouvelle Vague και αύριο η Γιασμίν Χαμντάν από τον Λίβανο. Η περίφημη Γιασμίν Χαμντάν, που την είδαμε και στο φιλμ του Τζιμ Τζάρμους «Only Lovers Left Alive». «Ο Τζιμ είναι ένας πολύ εμπνευσμένος άνθρωπος και θαυμάσιος καλλιτέχνης», μας λέει τηλεφωνικά, λίγο πριν καταφτάσει στην Αθήνα.
Η Γιασμίν, εμβληματική φυσιογνωμία της underground σκηνής, από τις πρωτοπόρους της αραβικής μουσικής. Το παρθενικό της ντουέτο, οι Soapkills, με έδρα τη μεταπολεμική Βηρυτό, ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό-indie σχήμα στη Μέση Ανατολή. Στο φιλμ του Τζάρμους εμφανίζεται δίπλα στην Τίλντα Σουίντον. Σε μια σκηνή ερμηνεύει το τραγούδι που έγραψε ειδικά για την ταινία, το «Ηal».
«Βρεθήκαμε τυχαία σε μια ιδιωτική συνάντηση φίλων όπου και έπαιξα μερικά κομμάτια μου. Με άκουσε ο Τζάρμους, με πλησίασε και μου είπε πως του γεννήθηκε ξαφνικά μια ιδέα για την επόμενη δουλειά του. Επικοινώνησε ξανά μαζί μου όταν ήταν πια έτοιμος και είχε φτιάξει το σενάριο, βάζοντας μια σκηνή στην οποία θα έλεγα ένα δικό μου κομμάτι. Εγραψα το τραγούδι και το ερμήνευσα. Ηταν και η μόνη οδηγία που μου έδωσε, να είμαι ο εαυτός μου και να φοράω ρούχα σαν αυτά με τα οποία εμφανίζομαι στα live μου».
Το «Ηal» περιέχεται στο πρώτο σόλο άλμπουμ της Γιασμίν, το «Ya Nass» (2013), αυτό που έγραψε σε παραγωγή του Μαρκ Κόλιν, του εγκέφαλου των Nouvelle Vague. Η τραγουδίστρια άντλησε έμπνευση από το ρεπερτόριο ξεχασμένων ερμηνευτριών του αραβικού τραγουδιού, όπως η Aisha El Marta ή η Mounira El Mehdeyya. Εlectro-folk pop ήχος, με ακουστικές κιθάρες και vintage πλήκτρα. Οι στίχοι του, όπως διαβάζουμε, είναι γραμμένοι σε διαλέκτους που προέρχονται από τον Λίβανο, το Κουβέιτ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, αλλά και τους Βεδουίνους.
«Είναι η ηχώ απ' όσα λαμβάνουν χώρα στον αραβικό κόσμο», επισημαίνει. «Ο Μαρκ εμπιστεύτηκε τη μουσική μου διαίσθηση, κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Σαν να το ερμηνεύουν διαφορετικοί χαρακτήρες που έπλασα ειδικά για την περίσταση. Μιλάνε για έρωτες, χαμένους εραστές, την ευχαρίστηση της στιγμής, τις επιθυμίες μας και άλλα. Υπάρχουν όμως και κάποια πολιτικά τραγούδια. Απολαμβάνω κάθε φάση της δημιουργίας, ακούω πολλά πράγματα και είμαι ενθουσιασμένη όταν πειραματιζόμαστε στο στούντιο μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο ήχο. Αλλωστε η αραβική μουσική παραμένει συναρπαστική και ανεξερεύνητη».
Τη ρωτάω και για τη δουλειά της με τον Μιρβέ, έναν Γάλλο παραγωγό της ηλεκτρονικής μουσικής που κάνει θαύματα – η Γιασμίν μετακόμισε στο Παρίσι και έφτιαξαν μαζί, το 2009, το άλμπουμ «Arabology». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που συνεργάστηκε μαζί του η πάντοτε ευφυής σε αυτά τα πράγματα Μαντόνα. «Εμαθα πολλά δίπλα του, μου άνοιξε τα μάτια σε νέες μορφές της μουσικής. Οχι πως δεν είχαμε και συγκρούσεις, άλλωστε κάθε άλμπουμ αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία και κάθε συνεργασία είναι μοναδική. Με τον Μιρβέ προσπαθήσαμε να συνταιριάξουμε δύο διαφορετικούς κόσμους και πολιτισμούς».
Μιλάει ελληνικά η Γιασμίν, έζησε κάποια χρόνια εδώ μάλιστα. «Περιμένω με αγωνία το Resistance, είμαι πολύ χαρούμενη που θα παίξω στην Ελλάδα. Είμαι συναισθηματικό άτομο, θυμάμαι τα χρόνια που πέρασα εκεί. Εχω εξαιρετική μπάντα, αξίζει να μας ακούσετε».
INFO: Γεωπονική Σχολή της Αθήνας (Ιερά Οδός 75). Στον χώρο λειτουργούν εστιατόριο, μπαρ και παιδότοπος. Εκτός από τις συναυλίες θα φιλοξενήσει πλήθος ομιλιών και συζητήσεων. Το αναλυτικό πρόγραμμα στο www.resistancefestival.gr.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=208770
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε