- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τα δρομολόγια της «Αθηνάς»

04/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Μνημείο προχειρότητας οι αλλαγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κι οι διορθώσεις, σωστός τραγέλαφος. Σχολές από το Μεσολόγγι μέσω Αρτας καταλήγουν στην Πάτρα

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

PAIDEIAS [1]Αν το σχέδιο «Αθηνά», που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί μνημείο προχειρότητας και υπόδειγμα παραπλάνησης, τότε η κοπτοραπτική που ακόμα συνεχίζεται, προσθαφαιρώντας τμήματα και σχολές από διάφορες πόλεις της χώρας, θέτει τον υπουργό προ των ευθυνών για την αξιοπιστία και τη σκοπιμότητα της ανασυγκρότησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

 

Μέχρι και το Σαββατοκύριακο, το σχέδιο δεχόταν διορθώσεις, για τις οποίες δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση παρά μόνον από άσχετες πηγές και κυρίως από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πόλη της Καρδίτσας -από τις πλέον ευνοημένες πόλεις- που φαινόταν να χάνει δύο από τα πέντε τμήματά της. Εν τέλει, χάνει μόνο το τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίο μεταφέρεται στο Καρπενήσι.

 

Οσο για το έτερο και μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα της πόλης, την Κτηνιατρική, αρχικά μεταφέρθηκε στη Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Το Σαββατοκύριακο, όμως, γύρισε πίσω στην Καρδίτσα. Αλλαγές δρομολογίων γίνονται και στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, τα Τμήματα Πληροφορικής του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου μεταφέρονταν στην Αρτα, ενώ μετά τις διορθώσεις κατεβαίνουν στην Πάτρα, έδρα του νέου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

 

Ουδείς γνωρίζει σε πόσες ακόμα «θεραπείες» θα υποβληθεί το… σώμα της ανώτατης εκπαίδευσης ώστε να κριθεί ικανό για να σηκωθεί από το κρεβάτι του Προκρούστη. Αλλωστε, ακολουθούν οι 45 ημέρες του νέου διαλόγου με τα κόμματα και τους φορείς. Προς το παρόν, είναι παραδομένο σε σεμινάριο προχειρολογίας.

 

Μια απλή ανάγνωση ακόμα και αυτού του αρχικού σχεδίου, χωρίς συγκρίσεις ή υποθέσεις, αποκαλύπτει τέτοια προχειρότητα που μόνο με φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορεί να συνδεθεί. Τα 94 τμήματα που απορροφώνται, παρουσιάστηκαν ως 97 ενώ αν τα μετρήσει κανείς είναι 96. Ωστόσο, σε άλλο πίνακα όπου καταγράφονται τα τμήματα ανά πόλη, αν πάλι κάποιος τα μετρήσει αυτά μ΄ ένα μαγικό τρόπο αυξάνονται σε 102!

 

Οπως έγινε, δηλαδή, με τον αριθμό των εισακτέων και τις εκτιμήσεις για τη μείωση του. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο εμφάνισε υπολογισμούς βάσει αποσπασματικών και εσφαλμένων στοιχείων. Χρησιμοποίησε μόνο τη γενική σειρά (κι όχι όλους τους περσινούς εισακτέους) κι αυτή με άλλα από τα περσινά ανακοινωμένα νούμερα. Ετσι, ενώ υπολογίζονται σε έως και 15.000 λιγότεροι οι εισακτέοι, το υπουργείο μιλά για το πολύ 2.000!

 

Κατά τ’ άλλα, οι αντιδράσεις συνεχίζονται, διαβήματα ετοιμάζονται, ενώ ενεργοποιούνται και οι φοιτητικοί σύλλογοι.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΠΟΣΔΕΠ: Στροφή προς τα αριστερά

 

Μεγάλες ανατροπές αλλά και συγκρούσεις επιφύλασσε το τριήμερο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) που ολοκληρώθηκε χθες, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις αριστερές δυνάμεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίες έχουν αντιτεθεί σκληρά στις νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στα ΑΕΙ.

 

Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα και υπό το βάρος καταγγελιών για οικονομικά σκάνδαλα αλλά και λαθροχειρίες από τις νυν ηγετικές παρατάξεις, χθες, κατά την ψηφοφορία για τη συγκρότηση της (33μελούς) Διοικούσας Επιτροπής, πρώτη δύναμη αναδείχτηκε το ευρύ μέτωπο συνασπισμού όλων των αριστερών παρατάξεων -πλην της ΔΗΠΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ- και των κινήσεων Φιλοσοφικής και ΕΜΠ κόντρα στο συγκυβερνητικό μπλοκ (ΚΙΠΑΝ – ΑΡ.ΜΕ. προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αντιστοίχως) που προσδιόρισε την πολιτική της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ τα τελευταία χρόνια.

 

Αυτή τη φορά, ωστόσο, εμφανίστηκαν τριγμοί στην προεδρική συμμαχία, όχι ασύνδετοι με τις καταγγελίες στο πλαίσιο του συνεδρίου. Το Σάββατο, ημέρα απολογισμού δράσης, μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής αποκάλυψε τη διάθεση υπέρογκων ποσών σε νομικούς συμβούλους αλλά και τη σπατάλη χρημάτων για ταξίδια του προέδρου της Ομοσπονδίας, Νίκου Σταυρακάκη. Τη διερεύνηση του θέματος θα αναλάβει η νέα Δ.Ε. Χθες, ημέρα ψηφοφορίας, έγινε σάλος με το ψηφοδέλτιο της ΑΡ.ΜΕ., όπου εντάχθηκε το όνομα υποψηφίου ο οποίος ανήκε σε άλλον αριστερό συνδυασμό!

 

Σύμφωνα με την καταμέτρηση, πρώτη δύναμη στη Δ.Ε. αναδείχτηκε η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων (Συσπείρωση, Δίκτυο, Παν. Δάσκαλοι ΕΜΠ, Θετ. Επιστημών ΕΚΠΑ κ.ά.), με 70 ψήφους (10 έδρες). Ακολούθησαν, ΑΣΚΕΥ με 55 ψήφους, ΚΙΠΑΝ με 43, ΑΡ.ΜΕ. με 25, ΔΗΠΑΚ με 17, Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΠΘ με 15, Ιατρική Αθηνών με 6.

 

Βέβαια, η ηγεσία της Ομοσπονδίας θα αναδειχτεί από την 11μελή Εκτελεστική Επιτροπή και τις συμμαχίες που θα επιχειρηθούν στους κόλπους της. Πιθανότερη η επικράτηση πάλι του μπλοκ ΚΙΠΑΝ-ΑΡ.ΜΕ. με τη βοήθεια των συνήθως συνταυτιζόμενων γιατρών (ΑΣΚΕΥ), που φέτος κατάφεραν δυναμική εμφάνιση. Η κατανομή στην Ε.Ε. είναι: Συνάντηση Παν. Δασκάλων 3 έδρες, ΑΣΚΕΥ 3, ΚΙΠΑΝ 2, ΑΡ.ΜΕ. 1, ΔΗΠΑΚ 1, Εν. Πρωτ. ΑΠΘ 1.

 

Α.ΑΝΔΡ.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=20898