- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ολιγωρία ή συγκάλυψη;

04/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προανακριτική προσπαθεί να βρει τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, αφού από τις καταθέσεις προκύπτει πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τους Ελβετούς και ότι οι Γάλλοι την έστειλαν ακριβώς για την αναζήτηση φορολογικών πόρων και στοιχείων

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

[1]Εξηγήσεις που θα διαφωτίσουν την αιτία της μη αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ από το 2010, δηλαδή εάν επρόκειτο για πολιτική αδράνεια, ολιγωρία ή συγκάλυψη, θα ζητήσουν προσεχώς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τους επικεφαλής των οικονομικών αρχών της επίμαχης περιόδου.

 

Και αυτό προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία:

 

- Τις πληροφορίες από τις καταθέσεις στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης του πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, μέλους σήμερα του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, Ηλ. Πλασκοβίτη, της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου, Σμαράγδας Πιτένη, και του στελέχους του γραφείου του Οικονομικού εισαγγελέα, Εμμ. Σκαρμέα

 

- Το απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (αναφέρθηκε η «Εφ.Συν.» στο φύλλο της 02/02/2013 ) που διακινήθηκε στις 22/11/2012 προς ενημέρωση του Γ. Στουρνάρα εν όψει της εκ νέου παραλαβής της λίστας έναν μήνα αργότερα, το οποίο και επισυνάπτει την απαντητική επιστολή του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στον Ελληνα ομόλογό του (06/11/2012)

 

- Τα πρακτικά από την 6ωρη ακρόαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης (11/10/ 2012) επισημάνθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ τηλεοπτικές δηλώσεις του Ηλ.Πλασκοβίτη τον Οκτώβριο του 2010 αλλά και πρόσφατες εκτιμήσεις του πρώην γενικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Σπ. Κλαδά, συνάγεται ότι:

 

• Το ηλεκτρονικό υλικό με τα αρχεία των Ελλήνων καταθετών στην HSBC χορηγήθηκε εκ νέου από τις γαλλικές αρχές στη χώρα μας με την προϋπόθεση να αξιοποιηθεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, βάσει του ισχύοντος νομικού καθεστώτος και με την ίδια διαδικασία που είχε παραδοθεί το 2010. Με μόνη απόκλιση, τη διοικητική οδό για τη μεταφορά του που υπέδειξαν οι Γάλλοι, έναντι της διπλωματικής που φαίνεται να εφαρμόστηκε την πρώτη φορά.

 

• Παραδόθηκε κατοχυρωμένο από διπλή νομική βάση που ενεργοποιεί το πλαίσιο εφαρμογής διεθνών συμβάσεων. Το νομικό καθεστώς που διαμορφώνουν περιλαμβάνει δεσμευτικά ως αποκλειστικό στόχο την αναζήτηση φορολογικών πόρων και στοιχείων.

 

• Η εκμετάλλευσή του ως εργαλείου για την είσπραξη από το κράτος διαφυγόντων στο εξωτερικό κεφαλαίων δεν ανακόπτει τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις τράπεζές της, που έχει εξαγγελθεί από το 2009.

 

Την εκτίμηση για το πανομοιότυπο της παράδοσης του υλικού από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών επικύρωσαν με τις καταθέσεις τους στην προανακριτική επιτροπή τόσο η Σμαράγδα Πιτένη όσο και ο Εμμ. Σκαρμέας, δύο εκ των τριών υπηρεσιακών στελεχών που μετείχαν στην αποστολή του ΥΠΟΙΚ για την παραλαβή της λίστας τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα, η Σμαράγδα Πιτένη, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως οι Γάλλοι υπογράμμισαν προς τα μέλη της ελληνικής αποστολής «εδώ είμαστε εάν μας ξαναχρειαστείτε».

 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Σμαράγδα Πιτένη, επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο του ενημερωτικού εγγράφου που απέστειλε στον Γ. Στουρνάρα, εξήγησε πως η παράδοση–παραλαβή της λίστας έγινε στο πλαίσιο του ισχύοντος από το 1964 διακρατικού νομικού καθεστώτος για την ανταλλαγή πληροφοριών. Σημειώνεται πως υπηρετεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ από το 2000 (επί υπουργίας Βενιζέλου ήταν προϊσταμένη στο Β' Τμήμα Τελωνειακών Θεμάτων). Χρέη προϊσταμένης εκτελούσε από τις 04/10/2012 (όταν συνταξιοδοτήθηκε η προκάτοχός της κ. Σαραντίτη) και τυπικά καθήκοντα ανέλαβε στις 15/11/2012.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=20908