- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ούτε σκέψη για διόρθωση του λάθους
04/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν δείχνουν καμιά διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης, παρά την ομολογία του ΔΝΤ για λάθος εκτιμήσεις στις οποίες στηρίχθηκε το ελληνικό πρόγραμμα
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
[1]Κλείνει τ' αυτιά της η κυβέρνηση στην παραδοχή του ΔΝΤ για τις λάθος εκτιμήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.
Υποβαθμίζοντας τη σημασία των δηλώσεων των εκπροσώπων του Ταμείου, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για βελτιωτικές κινήσεις και αλλαγές, Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο, αλλά και η ΔΗΜΑΡ από κοντά, κρίνουν ως προτεραιότητα ανάκαμψης την πιστή τήρηση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές «στην πράξη» και αφήνουν για το απώτατο μέλλον τη συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης. Ακόμη κι αν οι σκληρές απαιτήσεις των τροϊκανών βασίζονται σε εσφαλμένες προβλέψεις…
Πεποίθηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αποτελούν μια αέναη και δυναμική διαδικασία που δεν εξαντλείται αλλά ανανεώνεται διαρκώς με νέους όρους και νέα στοιχεία.
Ορθή στρατηγική για την Ελλάδα, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, είναι όχι να αμφισβητεί -κάθε τόσο- τη βασιμότητα και αποτελεσματικότητα του προγράμματος, αλλά να εφαρμόζει με συνέπεια και προσήλωση τις μνημονιακές διατάξεις στη λογική ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύει την αξιοπιστία της και αποδεικνύει εμπράκτως τη βούλησή της να αλλάξει.
Θεωρούν δε ότι είναι θετικό το γεγονός στελέχη του ΔΝΤ να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, πολύ γρήγορα όμως το αντιπαρέρχονται, τονίζοντας ότι η διαπραγματευτική θέση της χώρας αναβαθμίζεται «όσο φέρνουμε απτά αποτελέσματα». Ως τέτοια παραδείγματα, σημειώνουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων κ.ο.κ.
Συναντίληψη διαπιστώνεται για το θέμα ανάμεσα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και την Ιπποκράτους. Σε εξασέλιδο άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα με τίτλο «Τα λάθη του ΔΝΤ και οι προϋποθέσεις της εθνικής μας ανάκαμψης», ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει χαρακτηριστικά: «Το κλειδί των εξελίξεων το κρατάμε πάντα εμείς οι ίδιοι, εδώ στην Ελλάδα. Από τη δική μας ενότητα, αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και δουλειά εξαρτάται το μέλλον μας. Οι κρίσιμες προϋποθέσεις είναι πρωτίστως εσωτερικές. Οχι μόνο δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές, αλλά κυρίως πολιτικές και κοινωνικές».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει επίσης ότι τα προβλήματα στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν περιμέναμε να μας τα πει τον Ιανουάριο του 2013 ο κ. Μπλανσάρ ή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ», καθώς, όπως συμπληρώνει, «ήταν το διαρκές και σκληρό πεδίο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τις ηγεσίες των θεσμών που μετέχουν σε αυτήν, τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και ιδίως τη γερμανική και άλλες κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ».
Ανώτατοι παράγοντες της Ιπποκράτους ανέφεραν μέσω της «Εφ.Συν.» ότι ο κ. Βενιζέλος είχε εγκαίρως διαγνώσει τα σχεδιαστικά λάθη του Ταμείου και κατέβαλλε προσπάθειες για την επανόρθωσή τους, με κορυφαία στιγμή την αντιπαράθεση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο του 2011. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν, «είναι εύκολο και δεν αρκεί να λέει κανείς ότι φταίει για όλα το ΔΝΤ, χωρίς μάλιστα αντιπρόταση». «Προαπαιτούμενο για να υπάρξουν διορθώσεις», συνέχιζαν με νόημα, «είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην εξοκείλει το πρόγραμμα». Η τελευταία αυτή φράση είναι εξάλλου εκείνη που αποδεικνύει τις σχεδόν ταυτόσημες απόψεις του ΠΑΣΟΚ με το επιτελείο του Μαξίμου.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επιτίθεται με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση «διγλωσσία», «απεριόριστο πολιτικό θράσος» αλλά και «εξωραϊστικές» διεθνείς επαφές, εκτιμώντας ότι οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε ΗΠΑ και Γερμανία συνιστούν «αμήχανη, αλλά σαφή παραδοχή πως εναλλακτική στρατηγική ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει».
ΔΗΜΑΡ: Λάθος μεν, αλλά…
Να κοστολογήσει με ακρίβεια τις συνέπειες από τη λανθασμένη επιλογή του για το μνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας ζήτησε από το ΔΝΤ η ΔΗΜΑΡ, χωρίς όμως να θέτει επιτακτικά και «εδώ και τώρα¨το ζήτημα της αποκατάστασης του σοβαρού λάθους του Ταμείου.
Ονειδος η στάση της κυβέρνησης, είπε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει «έκτακτη σύγκληση Ευρωπαικής Συνόδου για να θέσει στους εταίρους τα νεα δεδομενα». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «ο κ. Σαμαράς ξέρει να παριστάνει το λιοντάρι στους εργαζόμενους, αλλά πάπια στους δανειστές».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=20912
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε