- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ρεπορτάζ για τα… σίδερα
24/06/14 ΚΟΣΜΟΣ
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Ο Αυστραλός ανταποκριτής Πίτερ Γκρέστε, ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Φάχμι, καναδικής και αιγυπτιακής υπηκοότητας και ο Αιγύπτιος παραγωγός Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκαν σε πολύχρονες ποινές φυλάκισης για παροχή βοήθειας και συμμετοχή στην «τρομοκρατική οργάνωση» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
REUTERS/Asmaa Waguih
Οργισμένο ήταν το ξέσπασμα στην κατάμεστη αίθουσα δικαστηρίου στο Κάιρο, όταν ο δικαστής διάβασε την απόφαση με τις βαριές ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν στους 18 από τους 20 κατηγορουμένους για παροχή βοήθειας και συμμετοχή στην «τρομοκρατική οργάνωση» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μεταξύ αυτών οι τρεις δημοσιογράφοι του Al Jazeera που συνελήφθησαν σε έφοδο των αρχών στο ξενοδοχείο τους πριν από έξι μήνες κι έκτοτε σαπίζουν κρατούμενοι στη διαβόητη φυλακή Τόρα, παρά την παγκόσμια κατακραυγή για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και της ελευθερίας του Τύπου. Πρόκειται για τον Αυστραλό ανταποκριτή Πίτερ Γκρέστε, τον δημοσιογράφο Μοχάμεντ Φάχμι, καναδικής και αιγυπτιακής υπηκοότητας, και τον Αιγύπτιο παραγωγό Μπάχερ Μοχάμεντ.
Και οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι για διασπορά ψευδών ειδήσεων, υποστήριξη σε «τρομοκράτες» και απειλή της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου, επειδή απλά έκαναν τη δουλειά τους – ρεπορτάζ δηλαδή για την αιματηρή καταστολή του στρατού και της αστυνομίας (υπό τις εντολές του προέδρου -πλέον- Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι) κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων. Αυτό, όμως, που πλήρωσαν πιο ακριβά είναι πως εργάζονταν για λογαριασμό του «εχθρικού» και ανεπιθύμητου στη χώρα, δικτύου Al Jazeera, χρηματοδοτούμενου από το Κατάρ και φίλα προσκείμενου στην -εκτός νόμου πια- Αδελφότητα. Μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις, οι σχέσεις Καΐρου – Ντόχας έχουν φτάσει στο ναδίρ, γι’ αυτό και αποδίδονται πολιτικά κίνητρα στην καταδίκη των τριών δημοσιογράφων.
Φωτογραφίες από διακοπές
Μέσα σε κλάματα και κραυγές για μεροληψία, παραλογισμό και διαφθορά της Δικαιοσύνης, τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης εφτά ετών, ενώ ο Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκε σε επιπλέον τρία χρόνια φυλάκισης (δέκα στο σύνολο) για κατοχή «παράνομων πυρομαχικών» – έναν κάλυκα σφαίρας δηλαδή, που είχε μαζέψει από μια διαδήλωση και βρέθηκε πάνω του όταν συνελήφθη… Ανεξάρτητοι παρατηρητές, που παρίσταντο στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία μαζί με δυτικούς διπλωμάτες, εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ και συγγενείς των κατηγορουμένων, έχουν καταγγείλει δημόσια την ανυπαρξία αποδεικτικών στοιχείων. Μεταξύ των άσχετων «επιβαρυντικών» αποδείξεων που προσκόμισε η εισαγγελία στο δικαστήριο είναι φωτογραφίες από οικογενειακές διακοπές του Πίτερ Γκρέστε, ένα βίντεο για κακοποίηση αλόγων του δικτύου Sky News Arabia, ένα βιντεοκλίπ Αυστραλού τραγουδιστή της ποπ κι ένα ντοκιμαντέρ του BBC από τη Σομαλία!
Από τους 18 κατηγορουμένους, που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 7-10 χρόνων, οι εννιά είναι εργαζόμενοι στο Al Jazeera και άλλοι τρεις ήταν επίσης ξένοι δημοσιογράφοι, από τη Βρετανία και την Ολλανδία. Αυτοί ήταν μεταξύ των 11 ατόμων που καταδικάστηκαν ερήμην. Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις των χωρών τους και πληθώρα οργανώσεων, με τη Διεθνή Αμνηστία να καταγγέλλει μια «σκοτεινή μέρα για την ελευθερία του Τύπου στην Αίγυπτο».
Ο αρνητικός διπλωματικός αντίκτυπος στις σχέσεις της Δύσης με τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Σίσι θεωρείται δεδομένος, όπως και η άσκηση έφεσης που δεν αναμένεται να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση. Σ’ αυτή την περίπτωση τη λύση ίσως κληθεί να δώσει ως «από μηχανής θεός» ο Αιγύπτιος πρόεδρος με απονομή χάριτος, για να επιδείξει στη διεθνή κοινότητα τα «ανθρωπιστικά» και «δημοκρατικά» του αισθήματα…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=209584
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε