- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Καινούργια βάση δεδομένων για τα βιβλία

26/06/14 ART,ΘΕΜΑ,ΘΕΜΑΤΑ

[1]H osdelnet είναι στα σκαριά. Βασίζεται στο πρότυπο της biblionet αλλά είναι πιο εμπλουτισμένη και φιλοδοξεί να αποτελέσει εύχρηστο εργαλείο για τους επαγγελματίες του χώρου

 

Τη νέα βάση δεδομένων για τα βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά, την osdelnet, δημιουργεί o Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Eργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). «Είναι εκσυγχρονισμένη στις απαιτήσεις της νέας εποχής και οι διαφορές της είναι τεράστιες σε σχέση με παλαιότερες. Ολη η βάση δεδομένων έχει δημιουργηθεί σε νέα βάση» ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή παρουσίαση. Ωστόσο, δεν είναι προσβάσιμη προς το παρόν, καθώς θα είναι έτοιμη το επόμενο διάστημα.

 

Η osdelnet δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους του ΟΣΔΕΛ αλλά όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά βιβλίου. Η προετοιμασία κράτησε σχεδόν τρία χρόνια και η osdelnet δημιουργήθηκε προκειμένου να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο για τους επαγγελματίες του χώρου (εκδότες, συγγραφείς, δημοσιογράφους) και φυσικά για το πλατύ κοινό, τους αναγνώστες. Μάλιστα οι δημιουργοί θέλουν το διαδικτυακό «σεργιάνι» σ’ αυτήν να είναι μια ευχάριστη διαδικασία.

 

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, αν και είναι πολύ πιο εμπλουτισμένη, βασίζεται στο πρότυπο της biblionet, που λειτουργεί από το 1998 και τη διαχειριζόταν το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), η λειτουργία του οποίου έχει περάσει πλέον στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ). Η βάση θα λειτουργεί στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού δικτύου Arrow. «Η σύνδεση της osdelnet με το Arrow εκπληρώνει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Ορφανά Εργα που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία τον Νοέμβριο του 2013 με τον σχετικό νόμο».

 

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ Δημήτρης Παντελέσκος «Δεν έχουμε κλέψει τίποτα από την biblionet. Απλά προσλάβαμε έναν υπάλληλο του ΕΚΕΒΙ που ήταν απλήρωτος». Οσο για το 20% που ζητάει από τον ΟΣΔΕΛ το ΕΙΠ είπε: «Ηταν ιδρυτικός νόμος του ΕΚΕΒΙ αλλά δεν ζητήθηκε ποτέ κατά τα πρώτα 15χρόνια λειτουργίας του».

 

Παράλληλα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας για τη φωτοτύπηση (καταστήματα, Πανεπιστήμια, καταναλωτές κ.ά.), που αποτελεί μια πραγματικότητα για το 77% του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα. Ποσοστό 36% φωτοτυπεί σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του υλικού που φωτοτυπείται είναι προστατευόμενο (βιβλία, επιστημονικά και λογοτεχνικά, εφημερίδες και περιοδικά κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό προωθείται το πρόγραμμα νομιμοποίησης και αδειοδότησης φωτοτυπικών καταστημάτων με τίτλο «photOKopy». «Ενα πρόγραμμα που υπάρχει στο εξωτερικό και προβλέπει την παροχή νόμιμης άδειας σε καταστήματα που λειτουργούν, ώστε να υπόκεινται σε καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων για τα έργα που φωτοτυπούνται», όπως είπε ο Κώστας Κυριακόπουλος, διευθυντής του ΟΣΔΕΛ. Τα καταστήματα θα φέρουν ειδική σήμανση, θα εντάσσονται σε banner του ΟΣΔΕΛ και θα προβάλλονται στο σάιτ του. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 1.000 καταστήματα που λειτουργούν στην επικράτεια ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα μόλις τα 10.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=210422