- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Λουκέτο στην ψυχοκοινωνική μέριμνα

27/06/14 ΕΛΛΑΔΑ

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

 

Την πλάτη στην πληγωμένη κοινωνία του Ρεθύμνου γυρνά για άλλη μια φορά το κράτος και μάλιστα σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα, όπως η ψυχοκοινωνική μέριμνα των παιδιών της πόλης. Τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη της δράσης του παιδεραστή, προπονητή Νίκου Σειραγάκη, τα θύματά του αντιμετώπισαν το γεγονός χάρη στο Πρόγραμμα «Γνωρίζω, Μιλάω, Αλλάζω». Εγινε και εξακολουθεί να γίνεται σημαντική δουλειά για τη στήριξη των εφήβων του Νομού από το επιστημονικό προσωπικό αυτού του προγράμματος που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Που όμως τώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οριστικής διακοπής λόγω καθυστέρησης στην άντληση των ευρωπαϊκών πόρων.

 

«Οι τρεις λέξεις του προγράμματος είναι ενδεικτικές των στόχων του», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Νικολαΐδης, υπεύθυνος του Προγράμματος κι επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρει πως έχει γίνει σημαντική δουλειά, η οποία θα μείνει στη μέση.

 

Χωρίς στιγματισμό

 

Περίπου 400 παιδιά στο Ρέθυμνο έχουν λάβει μέχρι σήμερα ψυχοκοινωνική μέριμνα και δεκάδες από αυτά λαμβάνουν θεραπευτικές υπηρεσίες σε σταθερή βάση, ενώ κάθε εβδομάδα οι υπεύθυνοι του προγράμματος δέχονται 10 με 15 νέα αιτήματα για ένταξη παιδιών από την περιοχή.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψη του Σειραγάκη και πλέον απευθύνονται στους ειδικούς επιστήμονες όχι μόνο παιδιά που είχαν πέσει θύματά του αλλά και άλλοι έφηβοι από την τοπική κοινωνία, χωρίς τον κίνδυνο στιγματισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπεύθυνοι του προγράμματος, το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτημάτων αφορά αγόρια σε προεφηβική ηλικία, ενώ το αντικείμενο των αιτημάτων έχει να κάνει κυρίως με αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές των παιδιών και των εφήβων, προβλήματα συμπεριφοράς, γενικότερες καταστάσεις οικογενειακής δυσλειτουργίας και προβλήματα διάσπασης προσοχής.

 

Ο κ. Νικολαΐδης τονίζει πως το πρόγραμμα αποτελεί τη μοναδική δομή φροντίδας για την ψυχική υγεία παιδιών στη δυτική Κρήτη (Ρέθυμνο – Χανιά) και η συνέχισή του είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 300.000 ευρώ που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αμοιβές και οι μετακινήσεις των 11 επιστημόνων που στελεχώνουν τη συγκεκριμένη δομή, ενώ ο χώρος έχει παραχωρηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

 

Απευθύνει έκκληση

 

Η πρώην υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή είχε αδρανήσει, ενώ η διάδοχός της Κατερίνα Παπακώστα περιμένει ακόμα το ΦΕΚ που θα διευκρινίζει τα καθήκοντά της στο υπουργείο. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκταμίευση των πόρων αυτών ούτε καν για την ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του 2014, ενώ για τον επόμενο χρόνο δεν έχει γίνει η παραμικρή προεργασία και πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και αν οριστούν οι αρμοδιότητες της νέας υφυπουργού θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα είναι μια καλή δικαιολογία για να σταματήσει το πρόγραμμα», λέει ο κ. Νικολαΐδης απευθύνοντας έκκληση να βρεθεί λύση έστω και την τελευταία στιγμή.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=210885