- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αντάρτικο κατά Στουρνάρα από γαλάζιους βουλευτές

05/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπλοκή με το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για φορολόγηση των ακινήτων, καθώς διατυπώνονται ενστάσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ αλλά και μέσα στην ίδια τη Ν.Δ.

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ANTARTIKO [1]Την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, το κυβερνητικό σκάφος έχει κολλήσει στα αβαθή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., μπροστά στα νέα φορολογικά βάρη των ακινήτων. Υπό την πίεση των εσωκομματικών αντιδράσεων αλλά και των αποστάσεων που έχουν πάρει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εξετάζει τώρα και το ενδεχόμενο μετάθεσης του σχεδίου Στουρνάρα για μερικούς μήνες και βλέπουμε. Τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς ο πρωθυπουργός έχει να συνεκτιμήσει και τη στάση των άλλων κυβερνητικών εταίρων, του Ευάγγ. Βενιζέλου, που πιέζει ασφυκτικά για τη σύγκληση του συμβουλίου των «τριών» (ει δυνατόν και αύριο), και του Φ. Κουβέλη που τηρεί στάση αναμονής.

 

Μέχρι αργά το βράδυ από τους συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν θα γίνει συνάντηση των τριών τις επόμενες μέρες, όπως είχε αρχικά γνωστοποιηθεί από το περιβάλλον του Ευάγγ. Βενιζέλου. Το πιθανότερο είναι η συνάντηση να οριστεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται Πέμπτη-Παρασκευή, στη σύνοδο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

 

Δεν επιβεβαιωνόταν ούτε αν υπήρξε επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό. Υπενθύμιζαν όμως ότι το ίδιο συνέβη και άλλη φορά στο παρελθόν, και τότε με ευθύνη της Ιπποκράτους. Πίσω από το παιχνίδι των εντυπώσεων είναι ευδιάκριτη στην κυβέρνηση η αγωνία και για τη συνέχεια των κοινωνικών αντιδράσεων (κινητοποιήσεις αγροτών και ναυτεργατών) αλλά και για τις τροχιοδεικτικές βολές που ρίχνουν κυβερνητικοί βουλευτές κατά των νέων φόρων στα ακίνητα.

 

Οι επιθέσεις προς το πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και χθες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε κληθεί σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή. Στη σύσκεψη ετέθη και η θύελλα αντιδράσεων για τη φορολογία των ακινήτων. Η εκτίμηση στις τάξεις της κυβέρνησης είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το σχέδιο Στουρνάρα δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή.

 

Οι αντιρρήσεις μέσα στη Ν.Δ. έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις και από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους -οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός και Απ. Κακλαμάνης έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ και η ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο του προσχεδίου.

 

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός μετά τη σύσκεψη με τον Αντ. Σαμαρά και σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. περιορίστηκε να δηλώσει πως ό,τι είχε να πει το είπε. Επέμεινε πάντως ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται δεν έχει νέους φόρους. «Ο,τι παίρναμε θα παίρνουμε. Απλά προσπαθούμε να ενοποιήσουμε όλους αυτούς τους φόρους σε έναν, ει δυνατόν».

 

Το πρόβλημα του υπουργού Οικονομικών είναι ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν γίνονται δεκτές ούτε από τους βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό. Ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης, επικεφαλής σήμερα του Ινστιτούτου «Κ. Καραμανλής», κατέθεσε χθες και άλλη ερώτηση στη Βουλή, αναφορικά με την αναλογική συμμετοχή των φορολογουμένων στα βάρη.

 

Με δηλώσεις του επανήλθε και ο γραμματέας της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος, μετά την απαξιωτική κρίση προς το πρόσωπο του κ. Στουρνάρα ότι είναι άσχετος, του καταλόγισε και αλαζονική συμπεριφορά (Αlpha 9.89).

 

Οι επικρίσεις συνεχίστηκαν και από την πτέρυγα των καραμανλικών, με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Β. Αντώναρο (Βήμα FM). Και ο Ν. Κακλαμάνης επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά για την ώρα τέτοιο αίτημα δεν συζητείται από τη γραμματεία.

 

Πίσω από τον πόλεμο των δηλώσεων διακρίνεται η αγωνία στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. για τη φοροδοτική δυνατότητα της ελληνικής κοινωνίας. Τους δύο επόμενους μήνες, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκτιμάται ότι πρέπει να δοθούν 2-2,5 δισ. ευρώ για τους φόρους ακινήτων των προηγούμενων χρόνων και άλλα 3,2 δισ. ευρώ για το 2013. Το βάρος θεωρείται αβάσταχτο και ορισμένοι περιμένουν μια γενναία πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό προς την τρόικα, με αφορμή τις λάθος εκτιμήσεις για την ύφεση.

 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι συντονισμένες και διαβεβαιώνουν τον υπουργό Οικονομικών ότι δεν υφίσταται ζήτημα εμπιστοσύνης, όμως από την άλλη αναζητείται εύσχημος τρόπος αναδίπλωσης, δηλαδή μετάθεσης του φορολογικού σχεδίου για τα ακίνητα.

 

Αντί του ενιαίου φόρου, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο καλείται να εξετάσει τη δυνατότητα να διατηρήσει το υπάρχον φορολογικό καθεστώς, με τη συνένωση των επιμέρους φόρων, όμως και πάλι δεν αίρεται το μέγα ζήτημα, η ενσωμάτωση του έκτακτου τέλους που είχε συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού τα δύο προηγούμενα χρόνια. Χωρίς αυτό το χαράτσι, ο στόχος της συγκέντρωσης 3,2 δισ. από τη φορολόγηση των ακινήτων θεωρείται εκ προοιμίου ανέφικτος. Η δε παράταση της ισχύος του έκτακτου τέλους για άλλον ένα χρόνο ενδέχεται να επιφέρει, πέρα από πολιτικές αντιδράσεις, και νομικά προβλήματα.

 

Ο Αντ. Σαμαράς επιδίωκε να κλείσει τις νομοθετικές εκκρεμότητες που έχει μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας, στα τέλη του μήνα, χωρίς παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτός ο προγραμματισμός θεωρείται ξεπερασμένος και το ερώτημα τώρα είναι αν θα πειστεί η τρόικα να δώσει πίστωση χρόνου. Οι εκτιμήσεις στον κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού διίστανται. Η μία άποψη θέλει την τρόικα να μην ενδιαφέρεται για τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν τα ακίνητα, ενώ στον κύκλο των συνεργατών του Γ. Στουρνάρα διατυπώνεται η αντίθετη άποψη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=21119