- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Την επιστροφή των διαθέσιμων ζητούν και οι πρυτάνεις

30/06/14 ΕΛΛΑΔΑ

Να επανέλθουν στη θέση τους όλοι οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ζητά με ψήφισμά της η 76η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο παρουσία του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου. Οι πρυτάνεις διαπιστώνουν ότι η διαθεσιμότητα και η επικείμενη απόλυση διοικητικού προσωπικού καθιστά τη λειτουργία ορισμένων ιδρυμάτων πρακτικά αδύνατη και επισημαίνουν ότι η απαίτηση για απολύσεις «δεν ήταν απαραίτητη ούτε και αιτιολογημένη, ενώ ο καθορισμός του αριθμού των υπαλλήλων έγινε με αυθαίρετα κριτήρια» και όχι με βάση τις ανάγκες των πανεπιστημίων.

 

Μείωση προσωπικού

 

Η διαθεσιμότητα έρχεται να προστεθεί στη μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης, το οποίο δεν ανανεώνεται, αφού οι νέοι διορισμοί παραμένουν παγωμένοι, οδηγώντας στην υποστελέχωση των πανεπιστημίων, με τις ελλείψεις ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού να δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά την προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν στο υπουργείο, την επίλυση των διαδικαστικών ζητημάτων για την πρόσληψη Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τον διορισμό των εκλεγμένων μελών ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ που εκκρεμούν στο υπουργείο και την κάλυψη των κενών θέσεων στις διοικητικές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν άμεσα.

 

Οσον αφορά την αξιολόγηση των Οργανισμών των ιδρυμάτων, μετά την οποία θα προσδιοριστεί ο τελικός αριθμός των απολύσεων, οι πρυτάνεις ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσει το πλαίσιο σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε ιδρύματος όσο και και τη διεθνή πρακτική, ενώ για την αξιολόγηση των διοικητικών υπαλλήλων, όπου εμφανίζονται σημαντικά προβλήματα, διατυπώνουν αίτημα για παράταση κατά δύο μήνες της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

«Λιμνάζοντες» φοιτητές

 

Για την περίπτωση των αποκαλούμενων «λιμναζόντων» φοιτητών, η Σύνοδος Πρυτάνεων αναφέρει ότι «η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνει με απόλυτο τρόπο και χωρίς δυνατότητα διαχείρισης των εξαιρέσεων», ενώ για τις μετεγγραφές επισημαίνει ότι «σε συνδυασμό με τον αυθαίρετο ορισμό του αριθμού των εισακτέων από το υπουργείο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των ιδρυμάτων, θέτουν εκτός ελέγχου των διοικήσεων των πανεπιστημίων την ποιότητα των ακαδημαϊκών λειτουργιών».

 

Οι πρυτάνεις αναφέρουν επίσης τις δραστικές μειώσεις των μισθών του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού, καθώς και την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τη φορολόγηση επιδομάτων, ενώ υπενθυμίζουν και τα άλυτα θεσμικά προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος πλαίσιο και τα οποία αφορούν τις σχέσεις των Πρυτανικών Αρχών με τα Συμβούλια των ιδρυμάτων. Ξεχωριστό ψήφισμα εξέδωσαν αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρούν στον στρατηγικό σχεδιασμό της έρευνας στα πανεπιστήμια, όπως και στο περιβάλλον λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας.

 

Γιάννης Μπασκάκης

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=211773