- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κέρδη $1 τρισ. για 1.000 τράπεζες

01/07/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια άγγιξαν πέρυσι τα κέρδη των 1.000 μεγαλύτερων τραπεζών του πλανήτη, καθώς το συνεχιζόμενο «μπούκωμά» τους με φθηνό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες διασφάλισε για ακόμη μια χρονιά σε αυτές υψηλές αποδόσεις και τεράστια έσοδα. Ομως σε κάποιες αγορές η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει, γι’ αυτό και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS ή αλλιώς «τράπεζα των κεντρικών τραπεζών») κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις νομισματικές αρχές για πιθανές φούσκες δανείων και ακινήτων.

 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του περιοδικού «The Banker», τα συνολικά κέρδη των 1.000 μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου σημείωσαν πέρυσι άνοδο 23%, φθάνοντας τα 920 εκατ. δολάρια, που αποτελεί νέο ρεκόρ. Το ένα τρίτο αυτών των κερδών -292 δισ. δολάρια- πραγματοποιήθηκαν από τις τράπεζες της Κίνας.

oiko4 [1]

Υψηλές κερδοφορίες

 

Πρώτη σε κερδοφορία με 55 δισ. δολάρια ήταν η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), ενώ ακολούθησαν οι China Construction Bank, Agriculture Bank of China και Bank of China. Οι αμερικανικές τράπεζες από την πλευρά τους είχαν συνολικά κέρδη 183 δισ. δολαρίων – ή αλλιώς το 20% της παγκόσμιας πίτας τραπεζικής κερδοφορίας. Κορυφαία αυτών ήταν η Wells Fargo, με κέρδη 32 δισ. δολαρίων.

 

Αντίθετα, οι τράπεζες της ευρωζώνης συνεισέφεραν πέρυσι μόλις το 3% των παγκόσμιων κερδών. Τα συνολικά τους κέρδη ήταν 28% χαμηλότερα σε σχέση με το 2008, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως είχαν πέρυσι οι ιταλικές τράπεζες που εμφάνισαν ζημιές 35 δισ. δολαρίων.

 

Ακόμη, στην ετήσια έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε ότι οι αρχές δεν πρέπει να κλείσουν τα μάτια τους σε κάποια πρόωρα ανησυχητικά σινιάλα όπως ο δείκτης πιστώσεων προς ΑΕΠ – που στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές (Κίνα, Βραζιλία, Τουρκία, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη) και την Ελβετία βρίσκεται αυτή τη στιγμή πολύ υψηλότερα από τη μακροπρόθεσμη τάση του.

 

Αυτό σημαίνει μη διατηρήσιμες τιμές στα ακίνητα, υπερβολική πιστωτική επέκταση και ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα μπορούσαν να σημειωθούν σημαντικά προβλήματα στους τραπεζικούς τομείς αυτών των χωρών. Οι δανειολήπτες σε αυτές τις χώρες είναι ιδιαίτερα τρωτοί στα υψηλότερα επιτόκια ή σε μια απότομη οικονομική επιβράδυνση, προειδοποιεί η BIS.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=212292